вторник, 3 август 2010 г.

Ежедневие 3

Всички от "Всичко коз" окончателно са на свобода

Не е за радост, това че полицията посочва с пръст хора за които се оказва, че няма никакви доказателства че са извършили престъпление. Не е за радост, това че представители на полицията искат от съда да издава присъди на база на посочване от Цв.Цв. Не е за радост, че за пъри път от Живковото време полицията задържа хора за безделничество и "неморални" доходи. Не е за радост, че полицията влиза по къщите и бие семейството на някой само защото бил поръчал проситутка.

На когото е повдигнато обвинение, му се налага една от следните мерки за неотклонение: подписка; парична гаранция; домашен арест; задържане под стража. Целта на всяка от тези мерки да се попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да осуети изпълнението на присъдата. Задържане под стража се налага, когато доказателствата по делото сочат, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Така го е измислил НПК (и то ставаше постепенно и под натиск за спазване на европейските стандарти). Следва много ясно да се разбере, че „задържане под стража” въобще не означава начало на изпълнение на наказанието (то може да се наложи само с присъдата). В този смисъл е много жалко, когато отговорни политици в държавата поднасят нещата така, че ако за един обвиняем прокуратурата иска задържане под стажа, но съдът не наложи тази мярка, едва ли не обвиняемият е оправдан (напр. Марио Николов не е задържан под стража, но е признат за виновен и ако присъдата му влезе в сила, ще лежи). Мярката за неотклонение никога не е равна на наказание и когато в рамките на съдебния процес прокуратурата си свърши работата, следва осъдителна присъда и затвор. Какво като „всичко козаджиите” не са били с мярка за неотклонение задържане под стража? Но сега ще има ответен удар от Цветанов и Борисов за 5-те процента.

Може би е време Цветанов да обясни колко плаща всеки път данъкоплатеца за безцелни и лишени от доказателства залавяния? Дали проблемът ни е само в съдебната система или просто си цепим през просото и си правим акцийки, ей така... за рейтинга?

Димитър Туджаров-Шкумбата ще работи в българското консулство в Чикаго

Мислех че след "мисия Лондон" надали може да има нещо по-смешно в българските посолства...

Няма коментари: