сряда, 25 август 2010 г.

Да разчистим пазара за нашите

Днес с интерес прочетох новината, че министър Найденов е започнал операция "Дупетата".
"Работихме по информацията, че се внасят изрезки от колбаси, които се правят на разфасовки, т.нар. краищници, които се събират като отпадъчен продукт, който следва да бъде унищожен. Но вместо да бъде унищожен, се внася в България и има недобросъвестни търговци, които ги преработват и ги пускат обратно в българската търговска мрежа, с което излагат на риск здравето на хората. Тъй като на жаргон тези краища се наричат "дупета", така кръстихме и акцията", разясни министърът.

Между редовете обаче проира по-друга истина. Тези "дупета" се внасят от Италия, Германия, Франция... краища от луканков салам, шунка, пастърма... Разбира се, на цени 10-15% от цените на нашенския "производител". Лично съм купувал такива салами - опаковани, вакуумирани със срок на годност и перфектно качество на цени 3-4 лв/кг. Акциите които провеждат хубавците най-вероятно са за да защитят интереса на родните "производители" на гнили, 20 годишни химически продукти, с цени 16-30 лв/кг. Излиза, че въпросните "изрезки" яко подбиват с качество и цена. Ако операцията беше насочена срещу производството на колбаси от прат, кожи, палмово масло и колагени, то щях да аплодирам. Но не вярвам човек, с биография на Найденов, да започне такава. Може би сте забравили близкото минало, заслепени от гъмките "успехи" на правителството?! Ето малко полезно инфо:

Един от най-големите скандали в контрола по храните у нас гръмна през 2006 г. В България бяха внесени 75 тона 20-годишно канцерогенно ирландско месо, част от което бе преработено и продадено под формата на саздърма на вътрешния пазар. С поста си тогава тихомълком се раздели главният секретар на НВМС и изявен кадър на ДПС Мирослав Найденов. Днес той е министър на земеделието и храните от ГЕРБ.

Преди да бъде назначен за главен секретар, Мирослав Найденов е шеф на ветеринарната служба във Враца. В изключително близки бизнес отношения е с млекарския бос Димитър Зоров, който всъщност го препоръчва на висшата служба в столицата. Никога и по никакъв начин в многобройните си интервюта в медиите, министърът не обясни за аферата с месото и за причината за уволнението си от НВМС. Въпреки многобройните „разкрития“ за злоупотреби на предишното ръководство на министерството, Найденов никога не посочи името на бившия си началник Жеко Байчев. Твърде рядко се споменава и ексминистър Нихат Кабил, сега клиент на прокуратурата, по чието настояване бе уволнен преди години от секретарския пост. Мирослав Найденов се опасява докладът от разследването за далаверата с месото, с копия от който Кабил и Жеков разполагат, да не попадне в медиите, твърдят чиновници от земеделското министерство.

През януари 2006 г. на митница „Кулата“ е задържано 75 тона говеждо месо, внос от Ирландия. То е било предназначено за месопреработвателната фирма ”Булимпекс” ЕООД. Компанията е от Ямбол и се води собственост на Георги Георгиев. На стикерите на кашоните е обозначено, че месото в тях е от 1986 г., а в този период вносът от Ирландия е забранен заради опасност от болеста “луда крава”. Това поражда съмнение у инспекторите, че месото е заразено. Новината изважда от равновесие земеделския министър Нихат Кабил. Той обаче не е притеснен толкова от вноса на заразеното месо и пускането му в търговската мрежа, а от това, че е „прескочен“ от подчинените си в явната далавера. Кабил привиква шефа на НВМС Жеко Байчев и настоява за обяснения. Байчев няма представа кой стои зад нелегалния внос, но сам пожелава Инспекторът на министерството да започне проверка в службата му.

Докладът на инспекторите установява, че основно действащо лице в дававерата с канцерогенното месо е главният секретар Мирослав Найденов. От неговия факс е изпратено разрешителното за внос на говеждото до "Бул импекс" и митническите служби. То е дадено 4 дни след като пратката от 47,8 т е тръгнала към България. Вносителят бил сигурен, че месото ще влезе у нас с всички необходими документи. Достъп до кабинета си е имал само Найденов, тъй като при назначението си е поискал да бъде сменена бравата на вратата, установява още Инспекторатът.

В схемата са участвали са и 11 ветеринари, които са одобрили вноса на посинялото месо както и шкембе без редовни документи от Нова Зеландия. През април 2006 г. Жеко Байчев им връчва заповедите за уволнение. Отстранен е д-р Михаил Бащавелов, директор на РВМС на Кулата, откъдето са влезли говеждото и шкембето. Наказани са двамата ветеринарни инспектори от Перник, които пуснат шкембето на пазара, без да вземат от него проби за изследване. С поста си се разделя д-р Александър Тухчиев, главен ветеринар в Пловдив, "приел" ирланското годеждо, както и шефът на местната НВМС Светозар Василев. Органите на ДВСК в града също са си затворили очите пред посинялата мърша и са я обявили за годна за пазара. Шестима от ветеринарите веднага се „разболяват“ и си вземат отпуска. Шефът им в Благоевград Бащавелов ги пуска, без да погледне болничните им листове. Той обаче допуска, че до края на април „те нямало как да оздравеят“. По време на разследването Бащавелов продължава да твърди, че месото е ставало за консумация, въпреки че не му е правен микробиологичен анализ.

След скандала и уволнението, Мирослав Найденов започва работа при столичния кмет Бойко Борисов в служба “Екоравновесие”. Той оглавява общинската фирма в периода 2006-2009 г. Когато ГЕРБ спечели парламентарните избори, името на Найденов се споменаваше като бъдещ министър на земеделието. Премиерът Бойко Борисов има съмнения в лоялността му и затова първоначално се спира на Десислава Танева. Чрез влиянието си в медиите, групичката около Найднов обаче успява да организира PR кампания срещу нея. Лайтмотивът на писанията беше, че „кръгът „Капитал“ се кани да завладее българското земеделие“. В хора от празни приказки те несъзнателно са подпомогнати от медиите на ДПС, които са в открита вражда с Иво Прокопиев.

Веднага след е назначен за министър, Найденов се заема с възстановяването на работа на уволнените диспицплинарно свои авери покрай ирландското месо. В сегашния приятелския кръг на министъра влизат шефът на НВМС Йордан Войнов, на РВМС-Благоевград Михаил Бащавелов, ръководителят на ветеринарите в Пловдив Светозар Василев, директорът на Централната лаборатория за тежки метали Кирил Киров и шефът на “Гранична ветеринарна инспекция” Дако Даков. С директора на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, Мирослав Найденов е състудент и семеен приятел още от времето на търкането на студентските банки в Стара Загора. Войнов от своя страна е в бизнес отношения с благоевградския ветеринар №1 Бащавелов. В групичката от "близки" приятели присъства неизменно и Димитър Зоров.

Дали е случайно появяването на БДС в млекопреработването, където именно Димитър Зоров е един от двамата производители, ползвател на БДС??? Случайно ли пак той пусна вече на пазара сирене по 9 и 12 лв. и то се купува от обезумелия български потребител като топъл хляб, а точно по новите стандарти трябва да отлежава поне три месеца? Кой, кой ще ми каже...

А дали е случайно затварянето на лаборатории на ДВСК в цяла България? И защо министър Найденов толкова се разбърза? Още не е тръгнала Агенцията по храните , а той вече затваря лаборатории. Или целта е една от шестте, които ще останат да е лаборатория "Алименти" на Светозар Василев от Пловдив , така наречената "черна каса " на НВМС.

Няма коментари: