петък, 27 август 2010 г.

"Дупетата" ни го говорят

Едва ли има по-подходящо заглавие, предвид истерията, подхранвана от про-правителствен пиар, и "шибания" народ, който се поддава на подобен вид евтини провокации и не мисли.

„Ще забраним по законодателен път тези окрайчени продукти, т.нар. дупета, да влизат на българския пазар." - заяви вчера шефът на ветеринарите у нас Йордан Войнов по повод операция „Дупетата".

Е много интересно как ще стане това бе, г-н Войнов? Или бат Боко като тропне с крак и Трябва да стане? Нещо бат Боко е забравил, че отдавна не е бодигард на бай Тошо и времето на бай Тошо безвъзвратно отмина. Сега сме в ЕС и има свободно движение на стоки и ако съответната стока е придружена с всички видове документи и сертификати, не знам как ще ги ограничите. Но важното е да говорим, а не да мислим.

А стадото блее. Завчера шефът на "Тандем" (по чието настояване са провежда операцията) се кълнеше, че изрезки няма как да се слагат в салами, по ред технологични причини а днес вечните коментиращи папуняци под статиите твърдят точно това. Сякаш за заслепени от това необосновано твърдение на министър Найденов и си го пеят като заклинание.

Друга част от стадото блее, че видите ли след навлизането на "стандарта" Стара планина, щели сме да хапваме по-качествено месо и колбаси. Ама че наивници! И кое ще накара производителите да ги направят по-качествени? Незадължителния "стандарт" може би? А някой чел ли го е, за да види как се различава от и сега действащия БДС? Единствено ще се отрази на цените, които ще отидат нагори. И в крайна сметка ще си ядем същите лайна, но с нов стикер и на двойна цена.

Колкото до прословутите "дупета". Не е ли време родните производители да престанат да предлагат на пазара салами с дупета след като са толкова вредни?! И не може ли в опаковката и теглото да не бъдат включвани дупета, клипсове и канапи за връзване, барабар с един метър канап?! Или за подобна операция няма нареждане от Гласът свише?

Колкото до прословутия "стандарт"... Всъщност това са документи, разработени от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и одобрени със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов. Тези документи носят името "Утвърдени стандарти" и по своята същност са ведомствени стандарти, за които не се прилага Законът за националната стандартизация. Самият "стандарт" или набор документи се закупува от Асоциацията на месопреработвателите срещу 120 лв. Закупуването е "еднократно", но за сметка на това ежегодно. Това пък е същата Асоциация, която е пръв подгласник на Войнов.

По БДС мляното месо има срок на трайност 48 часа. В съвременната "модерна" търговия един произведен месен продукт може да бъде в търговската мрежа най-рано на 4-ия ден. Излиза, че БДС е неизпълним, освен ако магазинът не си произвежда и продава сам продуктите. При другия масов колбас - кренвиршите, трайността по БДС е била 5 дни по БДС едно време. Продуктите от млени меса по новия "стандарт" ще бъдат със 7 дни срок, кренвиршите – 20 дни, и то опаковани. И какво излезе? Хем се тупаме в гърдите, че правим качествени продукти, хем не може да се вместим в най-простото - българския държавен стандарт, та по тая причина си адаптираме някакви наши си правила, лепваме им етикет "стендерт" и принуждаваме всички да работят по тези правила, в противен случай им спрятаме акция "Дупета"... На всичко отгоре си прибираме и по една хубава немъчена сума от производителите, която ни е гарантирана всяка година. нещо като вноската едно време при силовите застрахователи, за да не ти разбият колата. Нали си спомняте стикерите "СИК", "ВИС" и другите? Ха да ви е честит и новия стикер "Стара планина".

Няма коментари: