вторник, 27 юли 2010 г.

Полицейско насилие

"Неправилни са обвиненията, че България е полицейска държава. КНДР е полицейска държава, България не е. Това са неправилни сентенции". Това каза вчера американският посланик Джеймс Уорлик. Но какво ли би казал дипломатът на кърджалийското семейство, понабито в дома си от цивилни полицаи посред нощ? Или пък на французина, шеф в българския клон на банка "Сосиете Женерал", когото маскирани полицаи взели погрешка на прицел заедно с жена му и трите му деца? На Човека глас няма какво да му казва. Той не беше недоволен, че погрешка го проснаха на пода в дома му...

Инцидентът в Кърджали е най-скандалният резултат (до момента) от тази вътрешно полицейска търпимост към безогледната агресия.

Ако имаше и минимално разумно обяснение за действията на четиримата цивилни полицаи, вече щеше да е изтъкнато от МВР. Но очевидно няма. Нахлуват в 23 часа в жилището на семейството в Кърджали, събарят мъжа, слагат му белезници, сцепват главата на дъщеря му, изхвърлят от леглото племенника. Едва когато съпругата успяла да извика съседите, удряйки по стената, групата обявява, че е от полицията и провежда операция. Следва арест.

И това, защото синът на въпросното семейство извикал по телефона такси, а полицията следяла шофьора за сводничество. А семейството се оказват бивши служители на МВР.

Няма обяснение защо въпросните полицаи са влетели, без да се представят. И то без съдебна санкция, без прокурорско знание. Между 22 и 6 ч. в частен дом може да се влиза само при изключителни обстоятелства - например да се предотврати убийство.

Потърпевшите твърдят, че са им предлагани пари, за да мълчат за грешката. Явно въпросните служители са осъзнали грешката си. Нито една медия не зададе най-нажните въпроси в случая:

1. КОЙ е адресът където трябваше да отидат полицаите??
2. Защо трябваше да отидат там (без изрична заповед)
3. КОГО трябваше да пребият и на кого да счупят главата и ЗАЩО??

И отново са убягнали основните пролеми, които са заложени в цялата тая история:

1. Полицаи влизат без прокуроска заповед след 22 часа, цивилни, в жилищен дом.
2. В резултат на това има нанесена телесна повреда на гражданин.
3. Министърът от трибуната на Народното събрание неправомерно оповестява лични данни за лице: Мустафов бил уволнен от МВР поради това, че си продал паспорта на криминално проявен през 1991 г.. Човека не е съден за това, наложено му е административно наказание, т.е. по презумция е невинен!
4. Министърат от трибуната на Народното събрание оповестява, че спрямо лице се изпозват СРС, което съглано Приложение 1, Раздел II, т. 6 от ЗЗКИ представлява нерегламентиран достъп до класифицирана информация или престъпление по смисъла на чл. 357, ал.1 от НК

Другото всичко са врели - некипели!

Няма коментари: