събота, 7 август 2010 г.

Специализирана полицейска операция

Късно снощи, при специализирана полицейска операция под кодовото название “Танкиста” е задържано лицето Х.З.(37) известен в престъпните среди с псевдоним Whynot-reflect. Престъпникът бе заловен след продължило няколко месеца наблюдение и разследване, съобщи пресцентърът на МВР…

Образувано е следствено дело в Районна прокуратура - Пловдив за притежаване и разпространение на детска порнография, във връзка с което в късните вечерни часове вчера служители на Дирекция “Вътрешна сигурност” и сектор “Криминална полиция” в града, под ръководството на Районната прокуратура извършили претърсвания на два адреса.

В жилището на Х.З. и в прилежащи помещения са намерени и иззети пушка Norinco и снайпер Gamo, както и 2145 броя боеприпаси за тях. Лицето не притежава разрешително за притежаване и носене на огнестрелно оръжие. Намерени са също така книги на нацистка тематика, симкарти и мобилни телефони, задграничен паспорт, кредитни карти и др.

Иззети са две компютърни конфигурации и лаптоп, както и 77 броя дискове с над 1500 гигабайта незаконно притежавани пиратски филми, музика и софтуер. Специалисти от Сдружението за защита на авторските права определят стойността на незаконните произведения на над 150 000 долара.

На компютрите са открити голямо количество порнографски материали. В момента експерти от Службата за борба с организираната престъпност извършват детайлна проверка за наличието на порнографски снимки и филми с малолетни и непълнолетни (детска порнография), както и за връзките на задържания с други престъпни групи.

Самото жилище на задържаното лице е било главната квартира за извършване на престъпление, твърдят криминалисти, и е било използвано за укритие - жилището е съоръжено със специално заключващо оборудване, възпрепятстващо достъпа до него.

Х.З. е задържан за 24 часа и предстои да му бъдат повдигнати обвинения за организиране на престъпна група. Процесуалните действия продължават под ръководството на следовател от отдел “Следствен” към Окръжна прокуратура - Пловдив и с участието на екип на СДОПРТТО МВР. Продължава работата по установяване на съучастниците на Х.З. Претърсват се домове на негови приближени.

Мислите, че МВР арестува само престъпници в големи полицейски акции и понеже вие сте обикновени граждани, на вас нищо не може да ви се случи? Грешка.

Статията горе, разбира се, е пълна измислица. Но си представям, че така би изглеждала една статия в медия, ако полицията да арестува мене. Или вас.

Статията е съставена чрез използване изразния репортоар на реални статии по прессъобщения на МВР. И ако се позагледате, ще установите, че е изключително креативно написана - по същия начин, по който МВР пише своите прессъобщения - без реални факти, но пълни с недомлъвки и загатнати неща.

Така фактът, че пушките са въздушни и за тях не се изисква никакво разрешително, се премълчава, пушката с оптика, която може да се купи свободно става “снайпер”, сачмите за тях стават “муниции”. Ключалката на вратата става “специално заключващо оборудване” (както кутията на сървъра на Читанка беше такова), а жилището - “главна квартира” и живеенето в него - “укриване”.

“Книгите на нацистка тематика” са книги за Втората световна война и историята на Германия които имам, мобилните телефони и паспорта са моите… Но някак това, че са “намерени и иззети” вече звучи като да са нещо незаконно. Компютрите и съдържанието им са точно това, което има у тях всеки 15 годишен пикльо, ако съдя по профилите в замунда, както и един-два порно-клипа и няколко еротични снимки (признавам).

Забележете - в текста на три пъти се споменава “детска порнография” и се намеква за връзката на задържания с разпространението и притежаването й, но … никъде всъщност не се казва такава наистина да е открита. Това съм го виждал в няколко полицейски прессъобщения. Извършвали проверка. Може да извършват проверка и за ядрено оръжие в мазата на баба ми, това не значи че тя има такова, нали?

Филмите, музиката и софтуер естествено са няколко диска с анимации за децата, няколко филма за гледане, малко емпетройки, Windows, Word...

Забележете подбора на думи в цялата статия - споменават се организирани престъпни групи, “приближени”, образувано е следствено дело, по случая работят, продължават работа, проверяват. Думи, които звучат изключително сериозно, не не означават НИЩО.

Лицето е обявено веднага за "престъпник", което е противоконституционен акт, тъй като такава квалификация би могла да бъде дадена само от компетентен съд след влязла в сила присъда.

Разбира се, редно е да се предвиди, че материал от специализираната полицейска операция обаче е изпратен на медиите и МВР пикчърс е направила поредният шидьовър, в който е наснимала домашните компютри, лежащият на земята "престъпник", иконите по десктопа и дисковете...

Така че имайте едно на ум следващия път като прочетете за някоя акция и за арестуваните престъпници. Струва ми се, че ако МВР изразходваше повече усилия за набавяне на доказателства, и по-малко - в креативно писане на прессъобщения, съдът и прокуратурата нямаше толкова често да пускат престъпници на свобода заради липса на достатъчно доказателства.

Продължението е банално. Наблюдаващият прокурор дори не си е направил труда да прегледа материалите, но застава твърдо зад следователя и неговото заключение. Изготвя обвинителен акт и го вкарва в съда... Естествено преди това се иска мярка за неотклонение "задържане под стража". И сега си представете, когато мярката за неотклонение бъде обжалвана в съда и естествено падне, тогава що за рев ще настане по медиите... Ако ли пък съдът прецени, че уличеният е невинен, то тогава пак същият този съд ще бъде виновен. Като в оная приказка за кривата ракета и космоса...

PS До 1995 г. в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК - законът, който определя как протича едно разследване и наказателен процес; кое може и кое не да е доказателство и как и от кого да се събира) се посочваше, че мерките за неотклонение може да се налагат, за да се установи "обективната истина". След това този текст отпада, защото е в противоречие с практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. В превод - не може един обвиняем да бъде задържан, за да се събират тепърва доказателства срещу него. Даже напротив - постоянен арест се налага, когато има непротиворечиви данни за това, че заподозреният е автор на деянието, в което е обвинен. Обвиняемият се задържа тогава, когато има данни за неговата вина. Чак тогава съдът преценява дали има опасност той да се скрие от правосъдието, да извърши ново престъпление или да повлияе на разследването.
Вътрешният министър Цветан Цветанов мисли по друг начин: "Разследването е в начална фаза и затова бяха исканията."
Веднага питам - чел ли е министъра НПК и от коя година е изданието му?

Няма коментари: