четвъртък, 5 август 2010 г.

И поредната преждевременна...

567 000 лева са били изтеглени от банковите сметки на фирми и лица по операцията "Всичко коз", които бяха обвинени от прокуратурата, че са източили от хазната 250 млн. лв.
Това е станало четири дни преди съдът да освободи задържаните при спецакцията на МВР.
Тегленето на голямата сума пари е било извършено в Русе от близки на задържаните.
Информацията беше потвърдена и от вътрешния министър Цветан Цветанов.
"Затова бяха исканията и на МВР, съвместно с прокуратурата, за постоянни мерки за неотклонение на групата, задържана при "Всичко коз". Защото знаехме, че те ще продължат да осъществяват своята престъпна дейност", коментира МВР шефът пред "Фокус".


Четири дена преди съда да ги пусне са изтеглени парите. И ако съда не ги беше пуснал къде щяха да са парите? Интересно ги навръзва Цветанов, но пък и журналистите не задават въпроси. Ами да бяхте ги блокирали тия сметки вместо 10 дена да давате интервюта и пресконференции. Циркът продължава с пълна сила! Къде са били разследващите преди задържането, че не са проверили банковите им сметки? Това би трябвало да бъде основната част от разследването при данъчни измами. Как така сега изведнъж, ден след пускането им, се оказва, че имали 600 хиляди? И как така изведнъж след някой гаф на разследващите веднага, като с магическа пръчка излизат фрапиращи данни? Как решението на съдиите би предотвратило тегленето на сумата, след като то е извършено от друго лице, което въобще не е било обект на това разследване. И в килия да бяха - парите пак щяха да са изтеглени преди това.

Чл. 72. (1) По искане на прокурора съответният първоинстанционен съд еднолично в закрито заседание взема мерки за обезпечаване на глобата, конфискацията и отнемането на вещи в полза на държавата по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Имало ли е искане на прокурора? Кво ни хвърлят кьорфишеци - тва е закрито производство тоест става веднага ама нали трябва само да се дрънкат тъпотии и да се мажат очите на будалите с лайна.

Как се теглят за един ден 567 хил. лева в брой? За доста по-малки суми се иска предварителна заявка. Вероятно "бушонът" ги е теглил от много банки, на части.

И как "за голямо съжаление държавата се е лишила от 567 хил. лева"? Бушонът не ги ли е теглил от частни сметки? Това значи ли, че ако аз или някой бушон изтегли от моя сметка 20 000 лв. с това държавата се лишава от тези пари? Не е нормално да се пправят спекулации, че видите ли съдиите са ги взели тези пари, за да пуснат обвиняемите. Не и от министър на вътрешните работи в една правова държава през 21-ви век.

Цялата история започва да прилича все повече на оня виц: "Ти защо сложи габърчета в леглото на сестра си? Ами защото после тя ме наби"...

Накрая ще си позволя да взема отношение по поредното и дежурно изтичане на информация за възможна поръчка срещу Борисов. Струва ми се, че от време на време, когато рейтинга му започне да спада, в медийте се пускат такива "оперативни данни". Целта е да се покаже колко героичен премиер имаме, който дори с риск на живота си, води безкомпромисна борбата срущу лошите. Да видим обаче фактите. По време на управлението му в МВР, шефовете на големите групировки не се чустваха особенно притеснени, а десеткити поръчкови убийства останаха притулени или неразкрити. На култовия процес срещу Маргините, в папките на Кокинов нямаше нито лист хартия от множеството разработки срещу групировката за богатата им незаконна или престъпна дейност, в т.ч. и от времето когато Борисов ръководеше зрелищно МВР. Т.е. има основателни причини да се смята, че по същество, между големите босове и МВР е съществувал пълен ферплей. В отношенията с прочулата се и в Европа, варненска групировка ТИМ също има "мирно съвместно съществуване". Такова се очертава и между медийната група на ДПС и управляващите, както и на "обсебилата" половината държавни пари, Корпоративна банка. Въпреки гръмките заявления на Борисов за ревизия на ситуацията с тези депозити и разследването на сигнала в ДАНС, че 2% от тя се връщат като рушвет, случая съмнително се замотва. В такава една обстановка, никой от големите играчи не може да има зъб на Борисов. От дейността на службите и МВР могат да пострадат само дребни и средни риби или погрешка пребити граждани, като момичето от Кърджали, например.

Няма коментари: