четвъртък, 31 януари 2013 г.

Заключението на Цецо, или професионализъм в действие

След дълго изчакване, Цветанов най-после се обади: Стрелбата срещу Златомир Иванов - Баретата е добре подготвяно престъпление. Това заяви лицето, назначено за министър на вътрешните работи, в интервю за ТВ7.

Цветанов посочи, че при разпитите на приближени и противници на Баретата се появили "много интересни неща" и даде за пример жалба от 2009 г. на криминално проявен до тогавашния президент Георги Първанов. В нея се алармирало за нередности в ДАНС (тогава ръководена от Петко Сертов) и се споменавала среща на тогавашния съветник в агенцията Алексей Петров и Златомир Иванов, посветена на наркоразпространението.

Цветанов за пореден път нападна съдебната система с въпроса защо осъденият на осем години за наркоразпространение Златомир Иванов е пуснат под домашен арест, при положение, че това му позволява да продължи незаконната си дейност и да генерира престъпност и финансов ресурс.

Естествено, рефренът беше до болка познатия: Ако нямаме ефективност в съдебната система, няма как само с полицейски действия да преборим организираната престъпност. А ако нямаме ефективност в полицейските действия, което е факт, какво да правим? Да обвиним съда, колко логично!

Ако слушаме само него, излиза, че храбрите милиционери, предвождани от министъра-на-всичко-в-Републиката летят като едни хвърковати чети и където видят престъпност я мачкат, чупят гръбнаци и предават на съда. Лошите съдии обаче веднага ги пускат.

Срещу професионалната престъпност обаче трябва задължително да стои по-високо професионална полиция.
У нас високия професионализъм се измерва с две неща - измисляне на все по-гръмки имена на ПР акциите и несекващо оправдание с всички предишни.
Поради милиционерската некомпетентност, прокурорската сервилност и събирането на негодни доказателства съдът в голяма част от случаите е принуден да постановява оправдателни присъди именно защото не може да даде вяра на събрания доказателствен материал, поради причина че не е по реда или е в нарушение на разпоредбите на НПК. И после именно тоя поплювко (изразявам само лично мнение за способността и професионалните качества - да не кажат че го обиждам или клеветя) се храчи връз съдебната система. Без изобщо да вдява, че в понятието съдебна система не влиза само омразния му съд. А и прокуратурата. Която принципно трябва да е господар на разследването. А на практика е лаещо пуделче на каишка, което се насъсква от Цветанов, дава лапичка при команда и игнорира всичко, срещу което не му е дадена команда да лае.

А на самия Цветанов работата му е разследването да е професионално. Като гледах размотаването на местопроизшествието, изобщо не изглеждаше така. Баретата си лежеше поне половин час и си гледаше пъпа и раните, някакви се разкарваха нагоре-надолу, накрая го изнесоха на ръце. И кога Цветанов ще си набие в твърдия тъп предмет на раменете, че не изпълнителната власт контролира съдебната, а точно обратното. В случая мярката за неотклонение няма нищо общо, целта и е да обезпечи явяването на подсъдимия по делата, не тяхната безопасност. За това има предвидени други мерки.

Безспорно Цветанов донякъде има право да демонстрира богат "опит" по разследване на подобни убийства. Що народ изтрепаха по времето, когото той разнасяше папките на Боко Шлифера в МВР или махаше крачоли по софри, пардон, се обучаваше в чужбина, а самия ББ беше медийна звезда, присъстваща на почти всички местопрестъпленията. Все едно, че го играеше "контролиращ". Нито едно не бе разкрито, въпреки "професионализма" на ББ и постоянно повишаващата се квалификация на ЦЦ!

Как да му повярвам, че иска да намери истинския стрелец, като на МВР им трябваха около 24 часа да намерят автомат „Калашников” на площ от не повече от 100 кв.метра. Сляп да си, ще се спънеш в него и пак ще го намериш за толкова време! Да не говорим за чистия хартиен пакет (видян от телевизионните камери), в който беше автомата. В крайна сметка намерен или подхвърлен 24 часа по-късно?

И не на последно място защо министърът на вътрешните работи коментира провеждано в момента разследване? Това е толкова непрофесионално, че ако беше някой друг, а не Цветан Цветанов до сега щеше да е уволнен.

Цветанов, не мислиш ли, че ако действително (както твърдиш) от дома си Баретата е извършвал незаконна дейност, точно там сте имали десетки начини да го контролирате? Ако сте го правили - къде са ви доказателствата? Ако не сте го правили - защо не сте го правили? Не подхожда на министър на вътрешните работи да хвърля подобни обвинения, при условие, че всичко това зависи само от подопечните му. Аз мисля, че ако влагаше старанието, което влагаш да плюеш съдиите, в лов на престъпници и строяване на милиционерите си, щеше да имаш определено повече резултати. Тези измислени резултати от скалъпени дела с един свидетел, на който са му обещани куп неща, не си струва въобще да ги хвалиш. Защото издават импотентност и липса на въображение.

Няма коментари: