петък, 18 януари 2013 г.

М.И.Л.Е.В.

Специализирана полицейска операция "М.И.Л.Е.В. (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден)" е била проведена срещу 25-годишният Звезделин Методиев. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус" в 1:55 часа тази нощ. От изявлението на Цветанов не става ясно защо акцията е наречена така. По думите на вицепремиера задържаният Методиев "е активен представител на криминалния контингент за кражби" на коли и части от тях.

Странното име на акцията напомня на операция на МВР отпреди година, която беше озаглавена Р.А.Л.И.Ц.А. Тогава официалната позиция беше, че зад абревиатурата стои: "Р -  рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А – анархия". Неофициално се заговори, че заглавието  е препратка към името на съдия Ралица Манолова, която освободи Валентин Янев - Вальо Бореца от групата на "Наглите" под домашен арест.

И естествено, недоразумението, завършило училище за бавноразвиващи се и задочно ВИФ, е имало предвид отново съдия, при даване нескопосаното име на операцията.

Мярката му е гледана от съобразно разпоредбите на НПК в троен състав, което означава, че е гледана от трима съдии. Това са Теодор Милев, Георги Драгостинов и Димо Колев, съобщи пред „Фокус“ Мая Маркова, председател на Окръжен съд - Велико Търново.

Към момента на разглеждане на мярката на неотклонение на протеста на прокурора против Звезделин Методиев е имало повдигнато обвинение за отнемането на само един автомобил. В делото липсвали данни за отнемане на други автомобили.

От 14 ноември 2012 г. до датата на разглеждане на мярката за неотклонение -  10 януари 2013 г., не е извършено никакво следствено действие, посочи Мая Маркова.

Мярката за неотклонение "домашен арест" е взета на основание съдебно-медицинска експертиза относно здравословното състояние на лицето, от която е дадено заключение, че състоянието му е влошено.

Той е с установена епилепсия, която е от преди няколко години, в резултат на травма. Лекуван е многократно в различни лечебни заведения. По време на задържането няколко пъти е воден в Спешно отделение.

Вещото лице дава заключение, че са регистрирани няколко епилептични припадъка по време на задържането и заема становище, че задържането на Методиев в следствения арест за продължителен период от време води до нарушаване на необходимия му режим с оглед установеното заболяване, заяви председателят на Окръжният съд във Велико Търново.

„Съгласно разпоредбата на чл. 56, ал. 3 от НПК никое процесуално ограничение, дори и мярка за неотклонение, не може да застраши живота на човек. Това са мотивите на съда да потвърди взетата мярка за неотклонение „домашен арест”, каза Мая Маркова.

Тя обясни, че това е втората по тежест мярка за неотклонение, която създава достатъчно ограничения, съобразно закона, за да не може лицето да върши престъпления. Контролът за изпълнението на тази мярка за неотклонение е възложена на органите на предварителното разследване, в случая полицията, добави Маркова.

Лично аз, като прочетох името на операцията, реших, че най-после са хванали Кумеца, Боко Тиквата или някой друг крупен измамник и лицемер.. а то ставало дума за обикновен кокошкар, откраднал 100 лева през незатворена врата.. Открили му отпечатъци в колите и за такъв "крупен бандит" се съобщава от министъра в 1.55 през нощта!? Ами по тази логика трябва денонощно да съобщава за всички дребни кокошкарски кражби и обири пред изтеклото денонощие. И отново въпросния министър насочва фокуса на вниманието си към съда, а не към конкретните виновници... Да не забравяме, че наскоро стана ясно за 400 000 неразкрити кражби! Обявени не от някой недобронамерен към властта журналист, а от ВРИД Главния прокурор Бойко Найденов.

Този няма ли друга работа като министър, а се хвали за реализацията на една криминална разработка за човек, който по причини в милиционерски мързел и липса на адекватно законотворчество, не е в затвора за толкова престъпления? Защо не каже какви доказателствени материали събраха по значимите дела, какво стана с убийствата на невинни момичета? Какво става със Шенген? При 400 000 затлачени дела за криминални престъпления, които са спрени или с изтекъл срок и близо 2 млн. потърпевши няма да получат възмездие, поради немарлива работа на полицията и Цвъки, седнал да ми се хвали от чужбина за някакъв кокошкар. Тласкан единствено от реваншизъм, което личи и от нескопосаното заглавие на „операцията”.

И не на последно място, мярка за неотклонение домашен арест не означава пускане на свобода. Изпълнението на тази мярка се контролира от МВР и е добре Цветанов да обясни защо този престъпник е оставен да извърши още много престъпления.
 
А точно Цецо и неговото правителство, на фона на всички скандали, замазани забогатявания и рекет, да ми обяснява, че били заловили мастит престъпник е някак нелепо...

Няма коментари: