неделя, 20 януари 2013 г.

Газов пистолет за Доган



Мъж опря пистолет до главата на лидера на ДПС Ахмед Доган по време на Осмата национална конференция на движението. Около 15-тата минута от речта на председателя на движението, облечен в черно мъж притича през залата и по стълбите на сцената към трибуната, на която говореше Доган. За секунди той необезпокояван стигна до него и насочи пистолет от една ръка разстояние.

Ахмед Доган блъсна ръката му и по време на схватката двамата паднаха на земята. Стана ясно, че нападателят е 25-годишният Октай Енимехмедов. Няколко секунди по-късно охраната на Доган и делегати, около 30 човека, се хвърлиха върху нападателя, притиснаха го към земята и започнаха да го ритат жестоко. Мъжът получи още удари от разгневени участници в конференцията, докато го извеждаха от залата. Енимехмедов падна по стълбите пред залата, при отвеждането му от НДК от служители на Националната служба за охрана (НСО). На подиума известно време след атаката се виждаше паднал пистолет.

Октай Енимехмедов е бил с акредитация за конференцията. Не е ясно как е успял да вкара оръжието в залата, тъй като се провеждат проверки с метал-детектори на всички присъстващи. Според съобщение на пресцентъра на МВР той криминално проявен и е регистриран за хулиганство, телесна повреда и грабеж. 

Днес ген.Атанас Атанасов заяви: "Целта на покушението не е била убийство, защото използваното средство е негодно за постигане на резултата" и допълни, че ако някой е решил да прави атентат, е щял да си купи истински пистолет.

Оръжието на „атентатора” е газов пистолет EKOL VOLGA е производство на турската компания Ekol/Voltran, копие е (около 95%) на боен модел италианско оръжие и използва халосни и газови патрони. Капацитетът му е 6 патрона и теглото му е сравнително голямо за такъв размер "джобен" пистолет - 460 грама. Според полицията е имало два халосни патрона (сигнални) и един газов с лют пипер срещу кучета. Не е ясно къде са били, тъй като пълнител липсва. Може би турските пистолети са без аналог в света – могат да имат до три патрона в цевта...

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви днес, че Октай Енимехмедов ще бъде обвинен за хулиганство и заплаха за убийство. Вчера той смяташе, че обвинението трябва да е за убийство, но след като излезли данните от експертизите и се е оказало, че Доган не може да бъде убит с газовия пистолет, си променил мнението. Кокинов уточни, че засега няма данни за поръчители за нападението, че според него става дума за индивидуален акт и че мотивите на нападателя са лични. Засега не е обсъждано да се привлекат под отговорност и делегатите на конференцията на ДПС, които нанесоха побой на нападателя, след като той бе повален на трибуната. Според Кокинов просто емоциите са били в повече. Не се предвижда да се разследва и дали НСО и МВР са действали адекватно.

Според мен това беше 100% постановка. Какъв е смисъла да правиш опит за покушение, който е обречен на провал? Смисъла е само един - да завладееш общественото пространство и конференцията ти да бъде предавана на живо по национална телевизия - в случая БТВ. Това даде национален ефир на ДПС, за да достигнат до всички от електората си и да го мобилизират. Електоратът им е достатъчно умствено ограничен, за да не разбере това!

НСО, която пък от дълги години охранява Доган, е пуснала през скенерите и метал-детекторите човек въоръжен с пистолет и 2 ножа (според Цветанов). НСО е оставила едър, снажен мъж да тича 150 метра към Доган и да излезе на сцената, виждайки, че той не тича с букет цветя – да стигне до оратора и да опре пистолета в главата му. Да не забравяме, че охраната на Доган е желязна също толкова, колкото охраната на Бойко Борисов. Пиле не може да прехвръкне...

Впоследствие се оказа, че НСО не охранявала мероприятието, а фирма „КРОН” на бившия бопаджия ген.Кирил Радев. А замесен ли е бопаджия, то следите водят към... Цветанов. Действително подобен сценарий може да хрумне само и единствено на същество, завършило със зор основното си образование в помощно училище, а висшето си – задочно във ВИФ. Само той и милиционерите му имат възможност да намерят и мотивират „криминално проявен”, да извърши действие, което със сигурност ще бъде замазано от вярната прокуратура. Нищо чудно Октай да бъде самоубит, по метода на „самоубиеца” на Мирослава.

Нека не забравяме, че т.нар. „атентат” се случва в момент, в който Бойко Борисов е с постоянно падащ рейтинг, ГЕРБ също губи рейтинг заради ежедневните скандали. Единствено обхваналият съд, прокуратура и медии вътрешен министър има някакви шансове, макар и с цената на изборни манипулации, да се задържи на власт. Но за целта трябва да жертва силна фигура. Каквато е Борисов. Самият Борисов неколкократно имаше възможност да обезглави МВР, но не посмя – вероятно Цветанов има по-силни покровители, или държи Борисов с компромати. Самият Цветанов стоя три седмици в САЩ, което е необичайно дълго за каквото и да е официално посещение. Явно Борисов е с изчерпан кредит на доверие, което си личи и от зачестилите напоследък избухвания и неадекватни непремерени изказвания.

И ако сценарият е верен, то след изборите ще имаме коалиция ГЕРБ и ДПС, което ни гарантира в пъти по-нагло управление и разграбване. Особено като се има предвид, че защитните органи на държавата и гражданите са превзети от верни милиционерски кадри – ВСС, Етичната комисия към ВСС, ВАС, съдилища, прокуратура, главен прокурор. Това се подкрепя и от индикации, че в момента вървят задкулисни договорки в тези две т.нар. партии. И която коалиция се оказва, че Доган яростно критикува в речта си. А видно от снимките Доган наистина е изненадан от появата на насочен пистолет.




Откъс от речта:

"... За първи път от началото на прехода политическият елит на страната започна да артикулира темата за "Защитната система на Демокрацията";

- За първи път се прави реална организация от различни партии за "Сигурността на вота на избирателите";

- За първи път политиците започват да разбират как колаборацията на МВР и част от медиите на страната може да се превърне в месианска основа на Властовата система и да подмени Демокрацията с авторитарна диктатура.

Тъкмо затова парламентарни избори 2013 трябва да имат за основна цел спасяване на Демокрацията. Дори и с цената на непризнаване на изборните резултати. Защото от гледна точка на изборния закон, приет самосиндикално от упра­вляващите, е важно кой брои бюлетините, а не колко са гласоподавателите".

Ако ли пък наистина Октай е искал да убие Доган, то наистина са прави тези, които казват, че каквато ни държавата, такива ни и атентаторите... А защо не и опит за реанимиране на политически труп? С пистолет. Газов и празен за по-сигурно.

Няма коментари: