сряда, 9 януари 2013 г.

Политическа полиция срещу БУЛСАТКОМ

Медийна атака, показно влизане на полиция в компания и после изчезване на собственика от бизнеса или поне изпадане в пълна изолация. В наближаващия край на мандата на ГЕРБ аудиторията вече се е нагледала на такива показни полицейски и данъчни акции.

Случката звучи като описание на минало събитие - например атака в офис на "Софарма" или последващо изтегляне на собственика й от медийния бизнес. Или пък влизане в "Литекс" и отдръпване на Гриша Ганчев. Списъкът е дълъг, а схемата - еднаква. В сряда в редиците на шумно проверяваните влезе и друг - каналът ТВ+, който е свързан с икономическата група на "Булсатком". А името на оператора е свръхактуално от края на миналата година, когато развали празника на най-голямата телевизия bTV.

Наслагването на събитията може и да изглежда конспиративно, но сходните истории за показни акции срещу компании някак си трудно могат да бъдат извадени от подозренията, че зад атаките винаги има и друга причина.

Длъжни сме да подчертаем - прокуратурата и полицията естествено имат право да проверяват и трябва да го правят. Проблем има, когато моментите за нахлуване се подбират тенденциозно - случват се точно когато бизнесът на проверявания е обект и на друг интерес. Защо например ТВ+ не е проверявана преди години?

Често след шумната полицейска атака дори не следва нищо. Компанията дълго стои в неведение дали има нарушение, а имиджът й е пострадал завинаги. С държавно разпореждане.

А схемата е отработена - любимото острие от прокуратурата, безсловестнияя Роман Василев, вероятно срещу съответна мотивация, започва досъдебно производство, праща полицията да се излага вместо него, и няколко месеца търсят неизвестния извършител. И после имало много висящи и неразкрити престъпления.. Ами как да разкриеш нещо, което е поръчково, с времеви хоризонт няколко месеца, и цел преди изборите да се налага тотален тормоз. Накрая делото ще се прекрати, но нито на Роман Василев, нито на който и да е друг ще се потърси отговорност...

Няма как да не се съгласим, че родната полиция ни пази, т.е. се грижи да бъдем "правилно" информирани от правилните медии. И всичко това щеше да е много смешно, ако не беше толкова тъжно.

В Twitter се появи новият туит на седмицата: "bTV Action на живо в офиса на Булсатком".

Мисля, че е абсолютно недопустима каквато и да е силова намеса на държавата в търговски спор между частни субекти. Булсатком, или който и да е частноправен субект, не са длъжни и не могат да бъдат принудени да съгласят с предложението на ьТВ, или който и да е частноправен субект.Ще ти направя предложение, на което не можеш да откажеш, е реплика на един литературен и филмов персонаж. Ако някой в държавата се изживява като Дон или Капо Дел Тути Капи да си смени Консилери с някой завършил нещо различно от милиционерско училище.

Няма коментари: