вторник, 29 януари 2013 г.

Всички в ареста

Министър-председателят днес отново се изложи, като коментира стрелбата срещу осъдения Златомир Иванов - Баретата на обяд с представители на Американската търговска камара в хотел "Шератон" в София, който се намира на метри от мястото, където няколко часа по-рано беше стреляно срещу Баретата.

Има присъда на първа инстанция. Тези хора трябва да си стоят в ареста, посочи Бойко Борисов.
Той повтори версията от времето, когато беше главен секретар на МВР, че такива хора не трябва да бъдат под домашен, а в следствения арест, при който има конвой със специална охрана, който вкарва подсъдимия през вътрешния двор.

Може да си го перифразираме така: За да има сигурност за българските граждани те трябва да са по арестите! Защото затворът е единственото сигурно място в България!
Или поне сигурно дотолкова, че няма да те застрелят...

Ясно е, че Тиквата е не само правно неграмотен, но и съвсем неграмотен. Също като вътрешния си министър. Но все се чудя в това министерство няма ли юристи, завършили нещо различно от задочни хвърчащи „университети”, което да го светнат, че единствено при потвърдена присъда някой трябва да е затвора.  А арестът е само място, където се изпълнява мярка за неотклонение. Тоя не знае ли колко пъти държавата ни е осъдена заради тия арести? Това, че не се задържат е европейска практика. Не може всеки да е в ареста, само защото първата инстанция го е осъдила. Има си и срокове на задържане.

Домашният арест е втората по тежест мярка за неотклонение след задържането под стража. Тя ограничава правото на свободно придвижване на обвинения гражданин в рамките на жилището му. По правните си последици тази мярка за неотклонение се приравнява на задържането под стража, тъй като съгласно чл. 59, ал. 1, т. 2 от НК два дни домашен арест се зачитат за един ден лишаване от свобода. Изпълнението й не зависи от добрата воля на обвиняемия, а е възложено на органите на МВР, които трябва да осигурят подходящ и непрекъснат контрол, изключващ отклонение на обвиняемия от адреса.

Отговорността по изпълнението на мярката за неотклонение домашен арест е възложена на органите на МВР, а не на съда.

Да си припомним и Конституцията на Република от време на време - "Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда".

В момента Баретата е точно толкова невинен, колкото са Борисов и Цветанов.

Мярката за неотклонение "задържане под стража" се взима за лице, ако има опасност то да се укрие или да извърши ново престъпление. Баретата нито се е укривал нито е извършвал ново престъпление, т.е. няма основания за задържането му под стража.

Мерките за неотклонение и предпоставките, при които се налагат /по отношение на 'задържане под стража'/, са изчерпателно уредени в НПК. При никакви обстоятелства 'задържането под стража' не може да се въведе като абсолютна мярка. Винаги има грешки, за това е въведено триинстанционното производство. Поставете се на мястото на един подсъдим, представете си, че сте невинен. Кое ще е по-правилно - да ви реши съдбата едни човек или случая да се преразгледа от няколко. В това е смисъла, да не се допуснат съдебни грешки. Няма по-страшно от това, да бъде осъден невинен човек. Дори и виновния да бъде оправдан, не е толкова страшно. Изобщо не коментирам нивото на съдебната ни система и разследващите органи. Просто причината да има триинстанционно производство е тази. Колкото по-нагоре отива едно дело, толкова от по-опитни юристи се разглежда то и те като такива, могат да поправят грешките на първата инстанция.

Ако се замислим, то дори и под арест, пак Баретата трябваше да го водят в съда и пак щяха да го гръмнат пред съда... Т.е. Тиквата просто дава материал на дежурните си радиоточки, да разнасят рефрена му... Защото са първосигнални и кълват на всяка подадена свише небивалица.

Напоследък всеки един сериозен проблем се неглижира или замазва по абсолютно безскрупулен начин. И така до следващия.

Г-н Борисов би трябвало да се изказва непосредствено и спонтанно единствено по въпросите на пожарната безопасност. В тази материя има кетап, би трябвало да е компетентен и без консултации. Но от едното уважение към чуждата нему материя на правото, за да се изказва по такива теми, г-н Борисов би следвало да се е посъветвал.

Всъщност, от кориците по делото срещу престъпния холдинг на Златомир Иванов Баретата става известно и друго – че към “Фирмата” бил създаден фонд “Полицейска заплата”, който осигурявал по 100 хил. лв. месечно на ченгетата от София. Всеки дилър е бил принуждаван да отделя част от оборота за подкупи на полицаи от столичните РПУ-та.
“Най-скъпо излизаше спокойствието ни на територията на 3-то РПУ. Там отиваха по 15 хил. лв. месечно”, разкрива един от свидетелите. Нито един полицай обаче не е уволнен за връзки с наркогрупировката.

Със закрила на всички възможни нива в МВР наркоорганизацията на Златомир Иванов разширява влиянието си.

И в заключение ще си позволя един цитат от статия:

България не само се връща към мутренските години, но и че положението дори е още по-драматично.

Веднага след стрелбата срещу Баретата бе припомнено, че през октомври 2004 г. пак в центъра на София бе гръмнат Дмитрий Минев-Руснака - емблематична фигура от СИК. Той бе застрелян също от снайперист, от апартамент, посред бял ден. И главен секретар на МВР по онова време бе точно сегашният премиер Бойко Борисов, а негов оперативен помощник - настоящият вътрешен министър Цветан Цветанов. Тогава Борисов обикаляше почти всеки ден по местопрестъпления - убийствата бяха като епидемия. Жалваше се, че бил "като линейка и трупарка едновременно", но държеше лично да се покаже с кожената тужурка. Оплакваше се от непрофесионализма на политическото ръководство на МВР и се разграничаваше от него с репликата, "че той е мъничък, от него нищо не зависи", но ако зависеше...

Вече четири години от Бойко Борисов зависи всичко.

Неговият бивш оперативен помощник и настоящ вицепремиер и вътрешен министър буквално е превзел целия сектор за сигурност. Но престъпността, вместо да се стресне, става все по-дръзка.

Тя не само стреля, но и се подиграва на властта.

Няма коментари: