вторник, 5 февруари 2013 г.

Агент Буда се оплете


През седмицата гръмна новината, че на 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с "оперативно интересни лица". Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.

Сигурно си спомняте закачките на вувузелата Яне Янев. През 2011 г. Янев обеща “скандални разкрития” – “кой е агент Буда, кога Бойко Борисов е станал член на БКП, върнал ли е партийната си книжка и какво е вършил по време на възродителния процес”, председателят на РЗС се канеше да оповести подробности около контакти на Борисов с “още по-знакови олигарси на прехода”. След този бомбастичен анонс обаче Яне многозначително замлъкна. А сега пък не желае да си спомни какво е имал през 2011-та предвид

Оперативният отчет на секретните сътрудници е система създадена по съветско време и работи като своеобразна звънчева система. След като сътрудникът е регистриран, всеки сигнал за него или опит да бъде разработван от друга служба, стига задължително до неговия водещ офицер, който стопира разработката. По време на прехода тази система има и друго предназначение - опъва безотказен чадър над престъпниците от корумпирани офицери. Именно това се случва с Бойко Борисов. Нещо повече - впоследствие вербовчикът на Борисов става зависим от своя агент, назначен е за служител в "Ипон" и израства в кариерата, благодарение на лицето, което е вербувал.

След първоначалното объркване, с еднодневно закъснение Борисов категорично отрече да е агент „Буда”, което си беше предвидима реакция, предвид казуса с Мишо Бирата. После изведнъж се досети, че не е давал съгласие... След това започна кризисен пиар, в който се включиха проправителствените ьТВ и БНТ, и лицето Флоров. Стана така, че заключение за автентичност даде самата служба, в която са документите.

Би Ти Ви и БНТ показаха какво има в папката с надпис "Буда" в архива на Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Съдържанието и беше разкрито от сегашния директор на службата Станимир Флоров.

В папка "Буда" има два документа. Първият е предложение за регистрация на Бойко Борисов, като агент Буда, направено от през декември 1996 година от оперативния работник Младен Георгиев. Според директора на ЦСБОП между 1997 и 2000 г. Кирил Радев, цитиран от Би Ти Ви става въпрос за предложение за оперативен подход за последващо действие, което не се е случило. "Това е вътрешноведомствен документ без последици, не води до извод за съпричастност. Бойко Борисов не е бил негласен сътрудник на службите", казва Радев.

Вторият документ в папката "Буда" е направен близо две години по-късно и той е за снемане от регистрите на агент Буда, заради невъзможност да събира информация, поради "загуба на среда". Според Станимир Флоров описът показва, че документите не са били повече от два, тоест не е имало каквато и да е информация, подадена от информатора. "В тази папка има два документа, които показват, че този информатор Буда не е работещ , не е получавал информация и не е подписвал информация. Няма документи, с които Буда е бил информатор", категоричен беше Флоров.

Интересно какво е ИМАЛО в тази папка? Тъй като липсва логика да има само ДВА документа, с разлика между тях ДВЕ години. Кризисния пиар обаче се провали поради липса на координация. От една страна ГДБОП твърдят и потвърждават, че документите са автентични и съдържат предложение за вербовка! В същото време докато ГДБОП казват, че ИМА ТАКОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ВЕРБОВКА, Яне Янев и всякакви платени проправителствени слуги лаят по медиите, че документите от „Буда” били фалшиви!

Интересен е прочита и на /Строго секретните по онова време/ Инструкции I-6 /За-”Оперативен отчет”/ и I -48 /За Секретни сътрудници/ – от 1994-та или 5-та…Там, дебело е ПОДЧЕРТАНО, че КСС/ Кандидат-секретния сътрудник/ не е длъжен да подписва -документи за съгласие за сътрудничество!”

На практика нямаме „герой”, нямаме даже и „агент под прикритие”, както му се иска на Бойко Борисов. Имаме просто лице над което е опънато чадър с „фиктивна вербовка” /на полицейски жаргон/, защото ченгетата, които са отговаряли за мутрите, са били техни очи и уши  и дори са ги бронирали чрез фиктивна вербовка, за да ги предпазят от разследвания на останалите служби!

Точно тази симбиоза на бандити и ченгета е аксиомата за организирана престъпност. Впоследствие идва и политическа власт, което вече означава мафия.
И стигаме до най-главната фигура в този скандал – Младен Георгиев, сегашен главен секретар на ДАНС! Предложил Бойко Борисов за вербуване, водил го на оперативен отчет. Впоследствие изгонен от МВР и ГДБОП заради връзки с мафията. По-късно отива да работи за… „ИПОН” на Бойко Борисов. Когато Борисов става премиер – го назначава като главен секретар на ДАНС. И ако това не е мафия, кое е?

Флоров и Цветанов днес буквално убиха Бойко Борисов, отричайки да е сътрудник, докато той се чуди как да се изкара едва ли не „агент под прикритие”?

И е интересно кой през 1996-та би могъл да знае каква ще е политическата кариера на ББ, за да му направи компромат, който да бъде използван преди изборите през 2013-та!? Или това е един от компроматите, с които държаха в подчинение Борисов? Интересен е и фактът, че шефът на Младен Георгиев в ЦСБОП – Спас Спасов, който се подписва под предложението за вербовка, работи по-късно във фирма на Алексей Петров. Преди три месеца в разцвета на силите си умира внезапно.

Самият Борисов пък направи неочакван завой. "Естествено че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов."
Това каза пред "Дневник" тази сутрин премиерът Бойко Борисов, помолен за коментар. С това още повече се оплете, тъй като Живков и Симеон едва ли влизат в категорията „оперативно интересни лица”. В документа изрично е записано: "За разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители предлагам...".

Към 24 февруари 1997 г., когато е било образувано дело за оперативно наблюдение на Борисов, нито е било в правомощията на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП), нито са били обект на интерес за борба с организираната престъпност лицата Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. Тодор Живков беше под домашен арест – от 1991 г. до 1997 г. Между другото, Тодор Живков към 24 февруари 1997 г. е на 86 г., тежко болен и умира на 5 август 1998 година. Симеон Сакскобургготски играчът на рулетка, през февруари 1997 г. сигурно е залагал на червено и черно някъде по Европа и не е имал тогава богатата фантазия, че ще се върне някога в България. При идването му на 25 май 1996 г. охраната му е осигурена като цяло от "Атлас Ко". В нея участва Алексей Петров, който още през 1993 г. регистрира "СД Атлас". Царят е возен в бронирания "Мерцедес" на "Атлас" с регистр. номер С 3672. Ангажирани обаче са и хората на известния в бранша Томо Борисов, бивш кадър на МВР. Името му се свързва с някои бивши барети, основният е Алексей. Томо Борисов ръководи групата по личната безопасност на Симеон. Ангажирана е и "Болкан секюрити" на Румен Ралчев, която тогава е практически част от Мултигруп. Борисов пък се заема с охраната на царя чак при второто му идване - през 2001 г. Т.е. и тук лъжата е повече от очеизвадна.

Намесването на името на Костов или някакъв митичен кръг от Банкя, съвсем категорично показват, че Борисов се е изгубил във фактологията и се опитва да замазва една лъжа с друга, но всички рухват, тъй като са елементарни и не кореспондират с фактите и датите.

Човек не избира името си сам, но агентурния псевдоним – вероятно да.
Прави ми впечатление, че псевдонимите на колегите му, които бяха осветени са все мижави и ненатрапващи се - Мишо, Жельо, Ганчо, Мая, Руска и пр. - такива, каквито са и самите лица в действителност. При Борисов обаче ситуацията е съвсем друга - БУДА, Бог или Богопомазан. Тази грандомания е натрапваща се, такава, каквото е и самото лице. Такъв подход е характерен за тоталните комплексари и за мегаломаните! Какъвто е Борисов.

Няма коментари: