понеделник, 21 януари 2013 г.

Кашоните на Боко



Управляващите изненадващо се натъкнаха на кашон с документи по проекта "Белене", в които е записано, че проектът ще излезе над 10 млрд. евро. Откритието обяви премиерът Бойко Борисов дни преди референдума за бъдещето на ядрената енергетика у нас.
"За какви 3.5 млрд. говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? RWE му пише писмо, че неговата част е 5 млрд. евро и още 5 на RWE - 10 млрд. евро. И 100-200 милиона, което знаят още през 2008 г. Сериозната компания от Германия пита - откъде ще вземат парите? Какви наглеци, и сега правят референдум", представи находката Борисов.

По-късно през деня енергийният министър Делян Добрев даде разяснения по случая и "стопи" кашона на Борисов до няколко документа. Те всъщност изобщо не са били крити, а са били на разположение на парламентарната комисия "Белене", която месеци наред се занимава с казуса. Добрев цитира един от документите, в които се посочва, че RWE е взела решение да се оттегли от проекта преди смяната на властта преди 4 г. "Той е с дата 13 юли 2009 г. и в него се посочва, че към настоящия момент българската страна не е успяла да представи информация откъде ще се снабди с 5.4 млрд. евро, за да финансира изграждането на АЕЦ "Белене". В писмото на RWE до изпълнителния директор на НЕК Любомир Велков се посочва, че ако до 21 август 2009 г. не бъдат получени обратни данни за произхода на българското финансиране, писмото може да се приеме като "предизвестие за оттегляне от проекта", заяви министърът.

Бившият министър на икономиката Петър Димитров поясни, че оповестените факти за оттеглянето на германския концерн RWE от проекта Белене не отговарят на документите.
Тези писма, за които става въпрос са от 8 юли 2009 и от 13 юли 2009, т.е. след парламентарните избори в България. RWE прави две важни неща. Първото е, че удължава с два месеца срока за подписване на финансово споразумение между НЕК и RWE. Ако някой ще излиза от проекта, той няма да удължава срок. Второто много важно нещо е, че RWE действително казва, че проектът може да надхвърли 10 милиарда евро и дори дава пример, че делът на НЕК може да представлява 5 милиарда и 400 милиона евро. И задава въпрос на НЕК някой ще даде ли гаранции, че може да осигури финансирането на своето участие в проекта, като RWE посочва той как ще финансира участието си дори при тази ситуация. Какво е отговорил НЕК, за съжаление аз не знам. И най-вероятно е отговорил, че без държавна подкрепа НЕК не може да осигури участието си в проекта, каза Петър Димитров.

И то не било договори и доклад, ами било кореспонденция, и не била открита днес, а са разполагали с нея през цялото време, ама чакали да изтече срокът на конфиденциалност.
Сега, че той пък е изтекъл още през октомври 2011, е отделен въпрос и детайл, ама кой знае защо юристите (брех, тези юристи!) чак днес, точно на 21.01.2013 г, открили, че изтекъл. Само от тях ли се очаква да могат да броят, не знам?
Да не говорим за парламентарната комисия, която е разполагала с тези документи през 2012 г и на всеки е било ясно, че срокът е изтекъл. Само не ми стана ясна при това положение ролята на кашона
Дали пък наистина не е имало буркани с мас?

В продължение на няколко часа се появяват няколко непреодолими противоречия в твърденията. Как и защо да вярваме на съществото, когато дори изваждането на бял свят на кореспонденцията биде придружено от горните увъртания и откровени лъжи?!
Този кашон да не е като онези папки с договори, дето ги бяха скрили в чекмеджета? В този кашон ли е оценката на британската банка?
И какво продължаваме да дуднем Белене та Белене - нали няма Белене, реши Величието Му, че ще пита за ЯЕЦ, но не за Белене и една сутрин реши, че е за развитието на ЯЕ, ама след едно мачле с аверчетата, смени посоката - "три пъти не и не и не". Сигурно е ударил една главичка на топката!

Явно сме свидетели на жалък опит на Тиквоний да мине от губеща в печеливша позиция по референдума - за да манипулира общественото мнение, обявява явна фалшификация за истински факти пет дни преди референдума. Фалшификацията се разтръбява в неговите медии, които са над 90 % от съществуващите в България, без да се дава право и време за отговор на опонентите. Типично активно милиционерско мероприятие, което ще окаже влияние на резултатите от референдума. Това, че са изречени лъжи, ще излезе наяве, но късно.
А лъжата е очевидна, защото ако още юли 2009 г цената на АЕЦ Белене е била 10 млрд, защо две години по късно Тиквоний предлага индексирана цена от 6.4 млрд на Путин и руската страна е предоволна?

И не на последно място - интересно кой от Тройната коалиция е занесъл на нотариус Валери Манчев (номер 053, на ул. Раковски 157А) писмото на RWE, което е било нотариално заверено от същия нотариус на 27.10.2009 г. под рег. номер 11782, та на МИЕТ и министъра му, и на Бойко Борисов това е било неизвестно, скрито в един кашон вдън мазетата на МИЕТ?

Няма коментари: