сряда, 16 май 2012 г.

Плува ли корабче?

Поредицата гръмки ПР акции преди очаквано негативния доклад от ЕК, се увенча с перла в короната си. А именно - предотвратено убийство на виден столичен бизнесмен. Самият Цветанов анонсира: "В момента се предотвратява голямо тежко престъпление, което е трябвало да бъде извършено на територията на София, и участниците в него още не са арестувани, защото се извършва оперативен контрол върху тях. В момента има достатъчно доказателства за арести, но те не са предприети още, защото съответните органи искат да бъдат по-убедителни в събирането на доказателства".

Както обикновено става, няколко дни по-късно истината излезе наяве. Всъщност заглавията "МВР предотврати убийство" са меко казано подвеждащи и несериозни, тъй като в случая МВР нищо не е предотвратило, и хал-хабер си е нямало за подготвяното убийство.

Всъщност сръбския гражданин (албански според Цветанов) Битики Хаки дал поръчка на ливанския гражданин - Мустафа Мохамед Исмаил, с когото са лежали в затвора. Дава му пистолет, обещава му 30 000 лева, и му дава снимки за ежедневния маршрут на жертвата. Ливанският гражданин обаче доброволно е отишъл в полицията и е разказал за случая.

Е питам се къде е оперативния контрол за подготвяното убийство? Какво на практика свърши МВР? Та човека отишъл и казал: "Поръчаха ми да убия тоя и тоя, обещаха ми пари, дадоха ми пистолет и снимки". И едва тогава Цецо научава за подготвяното убийство. А черешксата на тортата е, че срещу убиеца не са повдигнати никакви обвинения и не е извършена никаква проверка защо аджеба точно на него са му дали пистолет и са му наредили да убие човек. Той поръчков убиец ли е? Или просто сръбския гражданин среща някой и решава, че може да убие друг. Нещо смърди тука... Също като оня Устинов, дето Петров му наредил да убие един, после друг, после трети. Оня никой не убил, но пък разкрил всичкото на прокурорите.

А, да. Цецо съобщи още, че трима арменци били задържани във връзка с убийството. Е днес се оказа, че нямат нищо общо с това убийство и са задържани просто ей така за отчитане на дейност.

Крайно време е Цецо да спре да се прави на говорител на МВР. Първо не му отива, и второ - логореята му е пагубна за МВР и за работата на служителите по конкретни случаи.

Доколкото съм учил, за разгласяване на следствената тайна могат да се преследват само длъжностните лица, които водят или имат връзка с разследването. Разгласяването на материалите по разследването е забранено под страх от наказателна отговорност по чл. 360 НК, респ. чл. 198, ал. 2 НПК, и само по изключение може да бъде разрешено такова разгласяване от прокурор - чл. 198, ал. 1 НПК. Опазването на следствената тайна, като изискване за обективност на разследването, представлява част от осъществяването на съдебна власт от магистратите - прокурори и следователи, които са независими при изпълнение на своите функции и са подчинени само на закона, съгласно чл. 117, ал. 2 КРБ. 
Даването на "обвинителни" интервюта от страна на Николай Кокинов преди приключването на следствието е скандално - виж чл.198 от НПК и чл.360 от НК.


И ако прокуратурата нарушава закона с лекота, то какво въобще защитава!? 

Няма коментари: