четвъртък, 19 април 2012 г.

Сега Цвинокио ще се извини ли!?

Обвиненията на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу шефката на съдийския съюз Мирослава Тодорова за забавяне на дело са безпочвени. Това става ясно от проверка на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кадровият орган се сезира и започна проверка на действията на Тодорова след серия медийни публикации, в които Цветанов обвинява съдийката, че е блокирала дело за грабеж и изнасилване и затова по него няма присъди почти 14 г.

Престъпленията са извършени през 1998 г. През 2004 г. делото е разпределено на Тодорова в Софийския градски съд. След 23 заседания е прекратено, защото се оказва, че единият от обвиняемите е бил служител на МВР по времето, когато е извършено престъплението. Така компетентни в случая са военната прокуратура и съд и делото е насочено към тях. В крайна сметка присъдата е произнесена през 2012 г. Делото е отлагано многократно от СГС, но само в един от случаите причината е ангажимент на съдията. Многобройните отсъствия на адвокати и обвиняеми бавят процеса. "Когато делото е отлагано по неуважителни причини, съдът е действал адекватно", констатираха от ВСС.

Това, че един от обвиняемите - Димчо Димов - е бил служител на МВР, се разбрало малко преди делото да бъде прекратено, и то защото адвокатът му го съобщил. Още в досъдебната фаза следователят направил запитване дали Димов е работил в МВР, защото във всички материали фигурирал с прякора Полицая. Оттам обаче отговорили, че срещу него няма други досъдебни производства, без да уточняват полицай ли е или не. Така делото било минирано още при разследването. После работата поел друг следовател. Тодорова също писала на МВР, а оттам й отговорили след 3 месеца, че наистина имали такъв служител, и съдийката прекратила делото. Адвокати и обвиняеми обаче продължили да отсъстват и от заседанията на военния съд. Едва след назначаване на резервни защитници делото започва да върви по-бързо.

Атаките по това дело не са единствените срещу Тодорова. По повод друго дело - срещу наркобоса Васил Маникатов, Цветанов заяви, че тя обслужва организираната престъпност, като бави мотиви по делата си.

Въпреки очевидното нежелание на главния прокурор Борис Велчев да се намесва в сблъсъка между Цветанов и Тодорова на държавното обвинение все пак ще му се наложи да се занимава с конфликта. Вчера ВСС взе решение да изпрати материалите от проверката по делото на главния прокурор, който трябва да реши дали да ги препрати на инспектората, или сам да се заеме със случая. 

Сега Цвинокио дали ще се извини? А между другото какво ли стана с делото за клевета?

Няма коментари: