сряда, 23 май 2012 г.

Самохвалкото Дянков


„Вицепремиерът Симеон Дянков е избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие”, съобщи премиерът Бойко Борисов (цитирано от frognews.bg). 
Самият Дянков не закъсня също да ни уведоми, за новата си позиция в Надзорния съвет в ЕБВР, където той е бил избран за председател: „За пръв път човек от Източна Европа заема такава позиция, това е признание за фискалната политика на държавата, затегнала коланите..” (пак цитирано на 23 май от frognews.bg).

Повече от чудесно е, когато наши съграждани бъдат оценени по света и получат признание и отговорност за техните професионални качества. В случая, имам чувството обаче, че както всичко с това правителство, така и сега „тромпетът” бе надут доста по-силно, отколкото е всъщност значението на обявената международна новина.
Ако си направите труда и отидете на сайта на Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (www.ebrd.com) и потърсите чрез search engine, терминът „надзорен съвет на ЕБРВ” или на английски „Supervisory Board of the EBRD” – просто няма да намерите нищо такова. Такъв орган не съществува.

Ако все пак, решите да поупорствате и прочетете внимателно разделът „CORPORATE GOVERNANCE – STRUCTURE” – СТРУКТУРА НА КОРПОРАТИВНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА, ще видите, че „всички управляващи функции на Банката са съсредоточени в Борда на Гуверньорите, който представлява 63-мата акционери на банката. Официална функция на Председател на Борда на Гуверньорите – не съществува.

От своя страна Бордът на Гуверньорите – делегира реализацията на своите функции на Борда на Директорите на Банката.

Това, за което става дума в случая с българския финансов министър Симеон Дянков – е получаването (на ротационен принцип на неформалната политическа позиция в качеството му на един от 63-мата акционери на банката (а не заради лични качества) на чисто протоколната позиция да бъде Представител на Борда на Гуверньорите и да председателства следващата годишна конференция на ЕБРД (в Турция през 2013 г.).

Това е пак повтарям ротационна протоколна позиция, а не официална позиция според Уставът на Банката и нейната Корпоративна Структура.

Учуден съм от евтиното лековерие и наивност на медиите, които даже не са се потрудили да видят дали такива органи съществуват в официалната структура на Банката! Или за тях всичко, което казва Боко Тиквата не подлежи на проверка!?

Няма коментари: