вторник, 29 май 2012 г.

Паника


Бизнесменът Христо Ковачки е окончателно оправдан по обвинението за данъчни престъпления, с които е ощетил бюджета с 16.7 милиона лева. Това реши Софийският апелативен съд (САС), който разгледа делото на втора инстанция, съобщи "Правен свят". С решението на Апелативния съд се отменя тригодишната условна присъда, постановена от Софийския градски съд в средата на април миналата година. Тогава съдът постанови още една десета конфискация на имуществото и 20 000 лева глоба.

Крайно време е изключително тъпите и власт-послушни прокурори да се научат, че отговорността в България, света и близките планети е лична! Не може някой да носи наказателна отговорност по фактури и декларации подписвани от друг, дори с тях да е извършено престъпление. Единствения начин е да е бил подбудител, съучастник или помагач, но това изисква да има основен обвиняем, който е извършил престъплението.
Прокуратурата толкова се политизира, че вече основни правни принципи не се зачитат!

Същевременно собственикът на футболния клуб "Литекс" Гриша Ганчев е бил привлечен като обвиняем по тежки престъпления - организиране на престъпна група и заплаха с убийство, съобщиха от Специализираната прокуратура. На бизнесмена е наложена рекордната за България парична гаранция от половин милион лева.

От специализираната прокуратура заявиха, че смятат Гриша Ганчев за ръководител на организираната  престъпна група, която е отклонявала данъци в особено големи размери, разбита при акцията на ГДБОП и данъчните на 10 май т.г. След нея като обвиняеми бяха привлечени шестима служители от висшия мениджмънт на "Литекс комерс", включително и синът на Гриша Ганчев - Данаил Ганчев.

Собственикът на "Литекс" ще бъде обвинен и за отправена закана за убийство към директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Заради отправените заплахи от 10 дни Красимир Стефанов се е движил със засилена охрана от НСО.

Оправдаха Ковачки, обвиниха Гриша Ганчев. Нещо като предаване на щафетата. Циркът продължава. За да цвили материала от удоволствие. Интересно ми е как така близките на Цветанов хора се сдобиха с охрана – семейната му приятелка шефка на СГС, Краси който му „изпра” апартаментите... Нещо Цецкото го тресе треска. И дали активността му е заради предстоящия негативен доклад, или иска да се докара пред Бойко? Може би усеща как му намазват ските... Или просто използва държавната машина срещу бизнесмени, които не си плащат. Защото знаем как МВР прави избори.

А между другото по-рано днес Радио Цецо съобщи, че "пенсиониран дългогодишен служител на съдебната система" ще бъде разследван за изтичане на оперативна информация по случая "Брендо" през 2008 г.

Предвид неговата неприязън към съда, мисля че ако служителя е бил съдия, то щеше да има доста обстойно интервю и упреци към съда. Но няма. Което ме навежда на мисълта, че става дума за прокурор или следовател. Или както винаги съм твърдял – къде по-лесно е да съсипеш едно дело на досъдебна фаза, отколкото на съдебна.

Няма коментари: