вторник, 12 февруари 2008 г.

ПРИСЪДАТА НА ... МАНУЕЛА

„Днес имаме към вас една молба - искаме да съчувствате на жертвите! За 6 месеца имаше достатъчно предавания, в които да съчувствате на шампиона. Днес опитайте нещо друго. И направете нещо добро!” – апелира Мартин Карбовски в „Отечествен фронт” и обявява кампания за набиране на средства за лечението на Мануела

Тази събота 9 февруари 2008 година социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” обявява празник на евтиното – на живота на един обикновен човек, сравнен с живота на един известен и важен човек. Животът на Петър Петров струва 90 хиляди евро - колкото къща в провинцията, а шестмесечната кома на Мануела Горсова струва 40 хиляди евро - няма и една гарсониера. Това отсъди съдът. Непрекъснато се повтаря как няма да върнем убитото момче, ако Стависки отиде в затвора. Обаче можем да върнем Мануела. Екипът на „Отечествен фронт” ви среща с най-тъжните хора на планетата – майката и бащата на Мануела - Диана и Красимир. Майката на Мануела, която от шест месеца не е напускала болницата, споделя: „Тия шест месеца са като 60 години!”. Бащата на Мануела – Красимир – твърди, че в нито един момент шампионът не е помогнал за лечението на единствената му дъщеря. Майката на Мануела не позволи на екипа на „Отечествен фронт” да заснеме дъщеря й – позволи единствено на Мартин Карбовски да я погледне и да разкаже как изглежда тя след шестмесечната кома.
„Мануела в момента тежи 36 кг. Претеглиха я докато бяхме там. Тя е висока почти метър и седемдесет. Предишното й тегло на здраво младо момиче е било 48 килограма. Майка й каза нещо в началото, което не можех за повярвам – че прилича на децата от Могилино!” – разказва Мартин Карбовски. „Днес Мануела е нещо, което ще ви накара да се прекръстите. Аз исках, настоявах да я видите. Защото ужасът е единственият начин да изскочим от черупките си. Ужасът е във Военна болница на тринайстия етаж в седемнайста стая и е трудно да бъде заснет. Майката на Мануела държи всички да я помнят такава – като на снимките. Не иска да се знае, че това прекрасно момиче днес е с офъкана до кожа коса, отворена уста, сгърчени китки, изкривено тяло и с хлътнал череп отляво, в който може да си вкарате юмрука. Само дългите й мигли напомнят за момичето от снимката. Всеки, който смята, че световният шампионат по кънки трябва да бъде щаден, трябва да види какво прави пияното желязо, когато е огънало черепа на онова дете. Знам, че и на мене може да ми се случи – непрекъснато ме предупреждават. Вчера един човек ме пита: „Защо събираш пари точно за Мануела - има толкова като нея?” Ще ви кажа защо – защото не знам какво друго да направя. А не мога да стоя така, след като съм видял това момиче в онова състояние на онзи етаж в онази стая. Писна ми всеки да ме пита „Що праиш тва, що праиш онова?” Никой не пита хората, които седят вкъщи и си ядат гъза – всеки ме пита мене защо правя това или онова. Отговорът е само един и е взет от сръбска политическа кампания – щото така трябва... Защото животът на едно 18-годишно българско момиче си струва! Направете нещо добро. Ако не може да върнете Петър – поне върнете Мануела. Но трябва да знаете едно – няма кой да плати цената на момичешкия живот на Мануела. Максим няма да плати. Няма да бъде наказан и няма да помогне да върнем поне Мануела. Ще трябва да го направите вие. Няма кой друг освен вас да го направи. Нямаме телефони за есемеси. До 20 дни в Израел чакат Мануела - спешно се налага да бъдат събрани средства – лечението ще трае месеци и ще струва към 2000 евро на ден... Нека не се лъжем. Катастрофата на Стависки е част от войната между бедните и богатите. Войната на обикновените хора и така наречените известни. Между скапаната „Хонда” и пияния „Хамър”. Сблъсък, който се повтори в съда. Богатите също плачат, но не влизат в затвора. Бедните умират лесно и трудно излизат от кома. Опитайте се да поспорите за тия неща.”

Сметка за набиране на средства за лечението в Израел:
Мануела Красимирова Горсова
BG 71PIRB80504601716534 BGN
BG 12PIRB80504601716529 – EU
Клон „Витоша” – Пиреос Банк

Няма коментари: