сряда, 13 февруари 2008 г.

Калейдоскоп

Зърнената криза се задълбочава - вносът на царевица и пшеница от Украйна се провали ("Дневник")

Украйна въведе ограничителните квоти още средата на миналата година.
СерГей да не би да очакват заради херсонският му произход да си нарушат баланса?
И какво стана с българският държавен резерв дето Емелката драпаше да го докопа?
Да не говорим за това, че намаляването на зърнените добиви и скока на цените беше ясно и се коментираше по света още края на май 2007. Но българските власти не си мръднаха пръста поне да алармират населението.
И да ви съобщя още една неприятна новина - световните прогнози са за продължаване на поскъпването на зърното. До 7-8 години двойно за царевицата и соята, минимум 75% за житото. И прогнозите не са от вчера, а още от далечната 2006 година и вече се сбъдват. Високите цени на петрола и нарастващото производство на биогорива е една от основните причини. В добавка дойде и сушата от 2007 която и принуди Украйна, житницата на Европа да си стегне експортните квоти.
А май имахме държавен резерв, но Юни го продадохме и вече нямаме, а Кабил се сети сга да го допълва?! Политиците са реагирали неадекватно, поискали са нови квоти от Украйна и като са получили отказ са се сетили чак тогава да търсят алтернативен вариянт, но те май няпоследък не са реагирали адекватно на каквото и да е, щото само голф им е в главата.
Биогоривата изядоха пшеницата и това не е странно.
Нашата родина е занемарила земеделието, щото всички ниви са хотели или пустеят. Тези които ги има нямат напоителни ситеми и са като в Египет по времето на Мойсей, като не вали изсъхва, но пък като вали ги отнася пороя.
За каво ли се строиха язовири едно време като нито каналите нито помпите работят, а тези язовири всяка година почнаха да преливат и заливат къщи, но да поливат царевицата не става.
Зърнената криза не е нова - през 1990 год. я имаше отново, кой ли беше на власт тогава?
Общо взето когато БСП хване властта и се почва по системата корупция, няма царевица и голяма инфлация, в най лошия случай хипер голяма... Класическо развитие!

САЩ насърчиха МВР за още атаки срещу пиратството ("Сега")

САЩ похвали родното МВР и насърчи атаките на антимафиотите от ГДБОП срещу киберпрестъпленията.
Международният алианс за интелектуална собственост (IIРA) отбелязва съществен напредък за страната ни в доклада си за 2008 г. Макар че България отново е в списък 301 на страните, които не защитават интелектуалната собственост на САЩ, страната ни е попаднала в графата с най-ниската по степен на заплаха за авторските права - "Държави, заслужаващи специално споменаване". Преди години България бе в списъка на държавите с най-висок риск, а през 2004-та бе поставена в списъка за наблюдение.

Очевидно съдилищата и прокуратурата не приемат насериозно престъпления като трафик на хора, сводничество, разпространение на наркотици, убийства... а се занимават с най-важното - защита на частни авторски права... Нещо което е работа на държателите на тези права.

Министър Димитров уволни висш чиновник ("Сега")

Министърът на икономиката Петър Димитров уволни вчера висш чиновник във ведомството си заради "нарушения на служебните задължения и негативни изказвания за дейността на Комисията за защита на потребителите (КЗП)".

Ами правилно. Какви са тези негативни изказвания? Нали в НеРеБето всичко е окей? Няма престъпност, правата на потребителите са брилянтно защитени, доходите ни са на европейско-ейско ниво, а корупция няма от 100 години?! Даже и инфлацийката никаква я няма. Беше я понадигнал малко шефа на статистиката, ама го уволниха и него. Всичко е розово! Премиерчето ни е усмихнато с розовите си очилца, а в управлението няма бивши сътрудници на ДС. Няма бе!!!

Държавата забрави обещанията си към медиците от Либия ("Сега")

Почти седем месеца след завръщането на осъдените на смърт наши медици от Либия държавата не е направила нищо, за да реализира на практика обещанията си, че ще им помогне за възстановяване на социалните и здравни права. Затова седмината се канят да поискат срещи с президента, премиера и социалния министър Емилия Масларова. Това съобщи вчера пред "Сега" д-р Здравко Георгиев.

1. "При завръщането си в България медиците получиха еднократно по 1000 лв. от социалното министерство и почивка на морето. Дарение от "Мобилтел" ги направи собственици на апартаменти в София, те получиха и по 10 хил. лв."
Е, с 11000 и с по нов апартамент все би трябавало да изкарат 7 месеца.
2. " Без жилище остана само Ашраф." Направо няма да мога да спя заради този нов българин. Сякаш нашите хора са всички с жилища и без проблеми.
3." Правителствената пресслужба съобщи, че държавата се ангажира да поеме цялостното лечение, здравното и социалното им осигуряване."
От къде на къде бе джанъм (съкратено от джентълмен и дами)? Правителството няма право да прави такива подаръци на никой освен на социално бедните. А с летящ старт от 11000 и нов апартамент в Софиа едва ли се влиза в квалификацията на социално слабите.
Държавата опрости дълга на Либия от ....милиони никой не знае точно колко (може би 80-100 или по-вече), посрещнаха ги като национални герои... Всички българи се радваха, че са свободни, дадоха им жилища, пари почивки, почести... е не е ли вече време да почнат сами да мислят и се грижат за себе си и да престанат да занимават всички с собствените си личности?В тази държава има поне 5 милиона българи които са по-бедни от тях.Може би е време да престанат да плачат и да се хванат на работа като всички други. Може би и журналистите трябва да спрат да ги оплакват.
И да не забравяме, че "амнистирани" не означава "невинни"!

Няма коментари: