сряда, 27 юли 2011 г.

Цирк

Агенция „Митници“ отне лиценза на лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал "Росенец". Решението е било подписано вчера от шефа на агенцията Ваньо Танов, който заяви, че това на практика означава, че "Лукойл" спира да работи. Пред БНТ Танов обясни, че действията срещу „Лукойл“ са били предприети заради неспазеното от компанията изискване да бъдат монтирани измервателни уреди в складовете.

Отнемането на лиценцза означава, че компанията вече няма право нито да преработва, нито да търгува с горива на територията на страната.

Шефът на митниците успокои потребителите, че санкцията няма да доведе до проблем, нито до недостиг на горива на пазара. Той обясни, че в условията на пазарна икономика горива могат да се внасят от цял свят и не вижда проблем в отнетите лицензи на "Лукойл".

Отнемането на лиценза се случва дни след като стана ясно, че „Лукойл“ не са изпълнили изискванията на държавата да монтират уреди, които да показват количествата гориво, които излизат от компанията. По този начин финансовото министерство иска да ограничи контрабандата с горива. От влизането в сила на  на мярката, за изпълнението й следят служители на агенция "Митници".

Ваньо Танов обясни, че повече от 15 дни в "Лукойл" тече мониторинг и през този период заради липсата на измервателни уреди поодчинените му са вписвали данните и ръчно са ги предавали в информационната база на агенцията. От вчера те следят и да не се допуска влизането на транспортни средства в складовете, както и да бъде запечатана тръбата, която подава гориво от "Нефтохим" към страната, тъй като компанията вече не е данъчен склад.

Всичко това звучи прекалено хубаво за да е вярно. Защото:
1. Златев държи като кукла на конци Боко Рапона, и подобно действие няма как да бъде допуснато без Вальо Нафтата да се обади.
2. ЛУКОЙЛ притежава не два, а четири данъчни склада. От съобщението хич не става ясно какво става с тях.
3. В интервю по ТВ7 наскоро министър-председателят посочи, че ако през лятото рафинерията излезе за четири месеца в планов ремонт, на което има право по закон, това ще намали приходите в бюджета с 2 млрд. лева и финансовият министър няма да може да изпълни плановете си.
Което навява на мисълта, че сме участнници в най-новия цирк на Боко Рапона. ОТ една страна уж демонстрира твърдост и отрича всякакви връзки със Златев, а от друга Златев необезпокоявано си извършва плановия ремонт. 
И не на последно място - Фирмата на Вальо Златев е Лукойл България, а не Лукой Нефтохим и както става ясно на никой и през ум не му минава да пипне лиценза на Лукойл България, така че Вальо Златев ще продължи да си е монополиста, просто горивата, които купуваме от него вече няма да са произведени в България. 
Имам няколко въпроса:
- Защо чак сега отнемат лиценза, след като съгласно Закона за акцизите и данъчните складове крайният срок да имат измервателни уредби е 20 октомври 2010?
- Кое наложи 9 месеца да мълчат и сега изведнъж да се разтърчат?
- Кой от Агенция Митници и Министерство на финансите е наказан за това, че 9 месеца са си затваряли очите при очевидно закононарушение?
- Защо не е отнет на дистрибуторската компания Лукойл- България, а само на производствената част? Те имат ли измервателни уреди?
Всичко това ме навежда на мисълта, че ни разиграват цирк.
Премиерът ще се изтъпани и ще даде „две седмици отсрочка, за да се приведат в порядък“. И ще демонстрира колко е твърд.
Лукойл ще се изтъпани и ще вдигне цените, защото ще трябва да запълва дупката от непроизведен в България бензин с внос от рафинерията им в Румъния. 
Народе?

Update в 17:30 същия ден:

"Утре в 10 ч. ... ще бъде дадена последна възможност за евентуален график, за да може в следващите два месеца рафинерията да изпълни изискванията на закона." - заяви Борисов следобед, верен на принципа, че позицията сутринта трябва да се обърне на 180 градуса следобяд.
Той обаче добавя: "Законът е еднакъв за всички, каза още Борисов и допълни, че рафинерията е предупредена още преди месец да постави необходимите измервателни уреди според изискванията."

Рапона обаче явно не знае какво говори (обичайното му състояние), понеже::
1) съгласно Наредба за данъчните складове срокът за монтиране на измервателни съоръжения изтече през септември миналата година.
2) без такива съоръжения лицензът на митнически склад съгласно същата наредба се отнема.
3) "Лукойл" можел да получи отсрочка, каквато по Наредбата не се предвижда.
4) всички били равни пред закона.

Едновременната даденост на всички обстоятелства по 1-4 е невъзможна. Или няма лиценз, или някои са "по-равни" през закона.
В крайна сметка всички страни си имат рафинерии, но само в България, рафинерията си има държава!

Няма коментари: