неделя, 3 юли 2011 г.

Защитените - отново смях в залата

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще кръщава МВР операциите на съдии, съобщи той на пресконференция по повод задържането на 10 души, опитали да оберат банков клон на ДСК в София. За бъдещ период от време при подобни лица ние ще назоваваме операциите на съдиите, променили мярката им за неотклонение с парична гаранция заради тежки заболявания", каза вътрешният министър Цветан Цветанов видимо недоволен от дейността на съдебната система. Много труд е хвърлен за задържането на тези лица. Това са няколко групи, които се събраха в общ микс, за да извършат престъпление, с което щяха да ощетят банката, посочи още министърът. Няма да позволим съдебната система да се подиграва с труда на нашите служители, категоричен бе още Цветанов. По думите му – вероятно вчера съдиите са били на маса, яли са, пили са и са се веселили, докато МВР служителите са работили за разкриването на престъплението.
„Ще направим всичко възможно тези лица да бъдат съдени навън, защото тук получават потупване по рамото да продължават в съшия дух”, посочи той. 

Малоумникът физкултурник продължава да не вдява, че липсата на присъди е заради липса на безспорни доказателства, събирани именно от неговите структури и на практика подчинената му прокуратура. Да не говорим, че една част от съдилищата вече са с "правилните" съдии... Така че на кривата ракета космосът и винаги е крив.

 А поводът е операция с гръмкото име „Защитените", защото в повечето случаи задържаните са известни и контактували с полицията, но са освобождавани от съда при всеки случай на задържане, т.е. те са под защитата на съда, според Цветанов. Цецоооо, Цецо! Кой прави обир в 23 ч.? Били тръгнали, после се върнали? Искали да откъртят камерите? Осигурили таксита? Ти за идиоти ли ни вземаш? Впрочем, действията на полицията също са подозрителни и аматьорски - ако наистина са ги следели половин година, защо не са ги оставили да влязат в трезора и да ги уловят тогава, с всички неоспорими доказателства? Защото след като въпросните апаши не са отворили трезора, ще могат да ги съдят само за хулиганство.
И понеже Цвъки знае това, от сега подгрява публиката с приказки за съда. И тия са толкова "Защитени", колкото и "Килърите" бяха килъри.
За пореден път чуваме и вечно зеления шлагер: "Ние им казвахме, че сме заловили престъпници, а те ги пуснаха". Също като в романите за Виету, още от първите две изречения се знае кои са добрите, кои - лошите. В тази ситуация, ако някой магистрат е имал наглостта да иска и доказателства за лошотията на хванатите, причината непремено ще да е била в корупцията.
Едно вече втръснало "Ние ги ловим, те ги пускат". 
Съгласно правомощията записани в Конституцията ВСС управлява единствено състава и проекта за бюджет на системата, като дори имуществото на съдебната власт се управлява от министъра на правосъдието. ВСС не е упълномощен да инициира промени в структурата, отговорността и функционалната компетентност на съдебните органи, което може изпълнителната власт и се решава от парламентарното мнозинство. ВСС дори е председателстван от министъра на правосъдието и значи отново от изпълнителната власт. Всъщност, още в член 1-ви на Конституцията е записано, че управлението на република България е парламентарно и следователно някой може ли да поясни на какво основание Висшия съдебен съвет бива третиран като орган за управление на съдебната система? Съдебната система (в т.ч. параметрите на дейността) се управлява от политическия мандатоносител, който в настоящия случай е - ГЕРБ.
Цецо, това вдяна ли го, или е необходимо да го чуеш на челна стойка?!

По данни в медиите, официалната версия на разследащите е, че групата е следена от месец и половина. Твърде е вероятно обаче полицията въобще да не е знаела, че точно тези хора ще се опитат да оберат точно тази банка, защото всичките протоколи за претърсване и изземване са били одобрени от съда впоследствие (което от закона се допуска само в случаите на неотложност), а не предварително. Едно от първите доказателства по делото е била докладна записка на полицай, в която той посочва, че са забелязани шест лица, които тичат от банката към градинката на Народния театър и после се изтеглят с четири автомобила. 
Ето кога е разбрало великото ни МВР, че ще има обир на банка.... Всичко друго е прах в очите ни.

Няма коментари: