вторник, 1 февруари 2011 г.

Уникален прецедент

Софийската градска прокуратура отказа да образува наказателно производство срещу вътрешния министър Цветан Цветанов заради това, че изчете от трибуната на Народното събрание подслушани от МВР чрез специални разузнавателни средства (СРС) разговори между лекари от болницата в Горна Оряховица. На 3 декември миналата година безпрецедентно вътрешния министър обвини медиците, че са убили умишлено бебе, родено в петия месец от бременността, чете откъси от подслушани разговори между тях, а малко по-късно се оказа, че бебето е било мъртвородено, а лекарите не са допуснали дори лекарска грешка.

Според прокуратурата Цветанов не е нарушил закона и е използвал информацията, придобита чрез СРС-та в рамките на водено наказателно производство, а изготвените въз основа на нея веществени доказателствени средства са били включении в доказателствения материал по делото. Какви са били доказателствените средства, които е събрал Цветанов, не е ясно, но от близо два месеца е ясно, че прокуратурата няма никакво намерение да повдига обвинения срещу лекарите от Горна Оряховица.

До момента както прокуратурата, така и МВР отказват да разсекретят звуковите файлове от подслушаните разговори на медиците, което дава основание да се мисли, че от трибуната на Народното събрание Цветан Цветанов е манипулирал общественото мнение, като е вадил от контекста отделни фрази, произнесени от лекарите.

Според прокуратурата изнесената от вътрешния министър класифицирана информация е била декласифицирана по установения от закона ред. Оттам обясняват, че в рамките на своите правомощия и с оглед възникналото обществено напрежение наблюдаващият прокурор е преценил, че конкретните доказателства по делото трябва да бъдат оповестени, заради което е направил пресконференция. След писмено разрешение от наблюдаващия прокурор информацията е била оповестена и от Цветан Цветанов пред Народното събрание.

Уникално! Едно деяние е криминализирано,за извършването му се носи наказателна отговорност, но ако престъплението е извършено с разрешение на прокуратурата, то вече не е престъпление (!!!). Такава правна конструкция не е хрумвала и на Сталин. Нищо общо няма в случая декласифицирането на СРС-та. Те пак си остават такива и могат да се ползват само по предвиденото в закона предназначение. Очаквам прокуратурата да започне да разрешава на властимащите да извършват и други престъпление. Те не че не го правят под благосклонния поглед на прокуратурата, но поне става въпрос за мълчаливо съгласие. А дали не става въпрос за ОПГ? И от кога наказателно производство включва процедурата "публично четене на данни, придобити по оперативен начин"? И то преди изобщо да е ясно дали конкретното производство ще стигне до съдебна зала!

BTW Чудя се дали е възникнало достатъчно голямо обществено напрежение около новите записи между Ваньо Танов, Бойко Борисов и сие, така че да бъдат декласифицирани?!

* ОПГ - организирана престъпна група.

Няма коментари: