четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Манипулацията

Гръмна бомба пред "Галерия" за да отклони общественото внимание от публикуването на междунния доклад от БАН за истинността на "онези" записи... Дето били "манипулиран" по 6 различни технически способа - най-вероятно пуснати на компютър и манипулиани от тонколонките му (1), прелетели през ефира до микрофон на диктофон (2), манипулирани от микрофона и преобразувани в електрически сигнали (3), записани на аналогов носител като магнитни вълни (4), след което е извършена обратна манипулация - пуснати от аналогов носител и записани на дигитален (5) и накрая компресирани с mp3 алгоритъм - манипулация номер 6. Евала бре!!!

Очевизвадно е, че манипулация, в сисъла в който ни го натякват, няма. Тези, които твърдят, че има вадени, слагани, рязани и т.н. думи т.е. записите са манипулация, да кажат кое са сложените думи, кои са извадените и т.н. поне една хипотеза да предложат. Ей така, от кумова срама, да илюстрират с някакъв пример, така че разговора да стане приемлив.

Навремето с "онази" фраза на Петър Mладенов "най-добре е танковете да дойдат", БКП-то каза, че всъщност репликата на Младенов била "най-добре е Станко да дойде", но не се чувало добре. Ако щеш вярвай. Но поне даде някакво оправдание.

А то сега - какво? Първо не бяха СРС-та, а частни записи, после Цецо Ушите каза, че били синтезирани фрази, сега били манипулирани, били рязани..., но никой не отрича, че такива разговори са се осъществили, нали? И че е имало нощна проверка на бирената фабрика, и че премиерът е искал от Танов да изтегли проверяващите митничари.

Ами добре тогава - хайде, пренапишете ги тези разговори, покажете липсващата или вмъкнатата дума. Както искате ги пренапишете, така че да станат приемливи и да казват точно обратното - че Бойко се е обадил да настои да не се прекъсва проверката.

И тогава оставете публиката да прецени звучи ли правдоподбно обяснението или не.
А то какво сега - думите били променени, манипулация имало... Ама по същество кое е промененото, вмъкнатото и т.н.?

Французите казаха, каквото имаше да кажат - записът е презаписан на компютър (в този смисъл има "манипулация"), но анализът не открива данни за промени в съдържанието на първоначалния носител.

Истината, тя се знае от началото, само дето се правят на ударени вече над месец, е, че Цветанов ненавижда Танов, сложил го е на подслушване с надеждата да го изобличи. Танов е знаел за това (бивш шеф на службите е все пак, някой верен негов човек му е подшушнал), и е решил да ги изпързаля по най-готиния начин. Като води разговори, от които той излиза целия в бяло (а може и да си е в бяло), накисвайки другите - демек - ха сега да ви видя как ще се оправите.

Пътьом, както често се случва, съдбата му предоставя златния шанс, истинска атомна бомба и застраховка живот - накиснал се е самият ББ. Защото Бойко било от тъпота, било от главозамайване, било от бабаитлък ("аз де не съм Първанов да не си държа на думата") решава, че трябва да се застъпи за Mишо Бирата по телефона. И Танов го изиграва по най-перфектния начин. Евала !

Когато Цветанов разбира за това, че всъщност накиснатият е самият Бойко, нарежда записите да не се предадат на прокурора, както е предвидено по закон, а да се унищожат. Само че някой си е направил застраховката живот, като ги е копирал.

Какво повече има да му обсъждаме?
Във всяка нормална държава, Цветанов да си е отишъл още преди месец. А и Бойко.
А при нас "има манипулация", "няма манипулация"... Действително има огромна манипулация и тя е в начина, по който ни се поднасят и прикриват истинските действия и въпросите, които би следвало да се зададат.

Няма коментари: