четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Прокуратурата като Торбалан

Днес Софийска районна прокуратура върна на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) изпратения от тях сигнал относно констатирани системни неизплащания на трудови възнаграждения на работници и служители в единадесет предприятия, се казва в съобщение от прокуратурата.
Прокуратурата не е компетентна да се произнася за нарушения на трудовото законодателство. В случая Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" не е сезирала прокуратурата с конкретни данни за извършено престъпление от общ характер. Именно Изпълнителната агенция е компетентния орган, който следва да ангажира административно-наказателната отговорност на работодателите, се казва още в съобщението.
На 31 януари министърът на труда Тотю Младенов заяви, че ГИТ ще сезира прокуратурата за 11 фирми, които не са плащали на служителите си повече от 3 месеца.
Тогава Младенов заяви, че чл. 407 от Кодекса на труда дава право на инспекцията по труда да сезира прокуратурата, а от главната инспекция по труда заявиха, че и преди са предавали подобни случаи на държавното обвинение, но оттам връщали сигналите с мотива, че става въпрос за административни нарушения.

На всеки човек ,който има някаква обща правна култура, беше ясно,че операцията с даването на прокурор на фирмите неплащащи заплати на своите работници е кьорфишек.
Но какво да му се сърдим на Тотю Младенов, след като бащицата Борисов пръв въведе в практиката на масово засипване на прокуратурата със сигнали от всякакво естество.
Всъщност това се оказа много елементарен начин, да се замажат нещата и да не бъдат доведени до край разследванията за важни далавери на предишните управници,от които уж трябваше да бъде потърсено възмездие.

Едва сега стъписаната от натиска на изпълнителната власт прокуратура набра смелост да каже,че не е редно всякакаъв проблем в държавата да и бъде прехвърлен за разрешаване. До сега тя мълчаливо приемаше т.н. сигнали, трупаше ги по шкафовете или тихо-мълком прекратяваше преписките с мнение за липса на данни за престъпление от общ характер. Ето защо вече почти 2 години няма и помен от разобличаване на далаверите на Доган,Емел Етем, Джевдет Чакъров, Нихат Кабил и други представители на омразната тройна коалиция, които бяха заклеймявани преди последните парламентарни избори. Или всичко е било прах в очите на избирателите за да се докопа поредният месия до властта?

"Ще те дам на прокурор!"... Стилова и смислова простотия, родена от правно неграмотни управляващи. А като ефект - колкото имаше ефект, когато преди 30 години ни даваха на Торбалан.

Няма коментари: