понеделник, 24 януари 2011 г.

Титан на мисълта!

Вчера в BTV Цуци беше феноменален !
Пцилюно нищо не разбрах от туй дет го смърцафърцаше :) Ето извадки:

Това, което мога да кажа е, че това, което сме поели като ангажимент е, че ще имаме реална борба срещу организираната престъпност и корупцията и това правим в момента. Така че в тази посока всичко, което е необходимо да бъде направено когато постъпи сигнал за дадени злоупотреби, когато се документират определени обстоятелства за подобна престъпна дейност, естествено, че се разширява предметът на всичко, което би могло да бъде т.нар. чадър, или всичко това, което би могло да отпадне като всякакви притеснения във връзка с тази разработка или този сигнал, който се проверява. Защото ако не започнем да правим това, което е по закон, това означава, че ние по някакъв начин прикриваме извършването на престъпление.
---
Според вас сериозно ли е ако вие тръгнете да напускате БТВ във връзка с несъгласието, което той е изложил като мотиви, вие ще го направите три месеца по-късно или четири месеца по-късно, а няма да го направите в момента, в който напускате поради някакво несъгласие с вашето ръководство? Няма ли да го направите като един човек, който има достойнство?
---
В момента задавате много въпроси, но получавате един и същи отговор. Така че в тази посока може би хората днес ги интересува това, което стана с педофилите; това, което стана с въоръжения грабеж, който беше импровизиран; всичко, свързано с борбата срещу организираната престъпност. Днес, ето, представяме Националната стратегия 2011-2020 за имиграцията...
---
За да ви кажа нещо, което е свързано с вота. Когато имаше вот на недоверие към правителството преди няколко месеца, вие знаете каква тема се отвори в дебата в българския парламент. Когато премиерът поиска вот на доверие, се отвори тема, която трябваше да бъде дискутирана в българския парламент. Когато имах възможността да говоря, след мен не стана абсолютно никой, защото всъщност фактите и обстоятелствата, които казах, те не кореспондират с това, което се изтиражира в публичното пространство. Защото когато говорите за СРС-та, нека все пак да имаме предвид това, което се говори от други, които в момента са в опозицията. Те говорят за милиони българи, които се подслушват. Това просто е несъстоятелно и не отговаря на истината.
---
Защото в последните 15 месеца това, което всъщност нямаше като доверие в предишното правителство и в правоохранителната система, днес го има. А защо го има? Защото всъщност ние отворихме възможността да работим в реално време с нашите евроатлантически партньори.
---
Това, което обаче в момента наблюдаваме, е Франция и Германия имат леки резерви във връзка с това, което в момента наблюдават в нереформираната съдебна система и в това, което имат като констатация за периода от влизането на страната ни в Европейския съюз с негативните доклади за механизма за оценка в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. За първи път от 4-годишното ни членство в Европейския съюз, 2010 година се получи за първи път положителен доклад - както междинният, така и летният. Надявам се, че междинният, който ще излезе в края на февруари месец, във връзка с усилията, които е положило българското правителство и е неутрализирало сериозни престъпни групи, към които в момента има вече и повдигнати обвинения, има вече и съдебен процес. И аз смятам, че българските граждани ги интересува много повече дали ще могат да бъдат защитени техните лични права и дали ще може да гарантираме сигурността. Ако ми позволите само да продължа. Защото не знам дали сте прочели в петък, събота, предишните дни, когато бяха заседанията на Софийски градски съд относно жертвите от отвличанията. Защото 2007, 2008, 2009 година, когато се рязаха пръсти, уши и бяха отвличани лица, защо нямаше такъв дебат в българския парламент, за да говорим за сигурността на българските граждани? Защо нямаше дебат когато имаше поръчкови убийства и когато започнаха от Кюлев? Всичко това беше провокирано от едни финансови задължения, които не бяха решени, натрупвани от 1996-1997 година, когато фалира банковата система. Защо тогава не се говореше по тази тема и нямаше дебат? А когато днес българското правителство хвана групата за килърите, знаете, че това са влиятелни хора, които са трупали сериозен финансов ресурс през дълги години от съществуването си и то толерирани от български политици, защо никой не говореше за „Октопода”, който всяваше страх във всеки един само да назове името Алексей Петров? А когато българското правителство се осмели да бръкне в раната на организираната престъпност, да имаме вече неутрализиране на влиянието в държавния сектор, защото за всеки един не е тайна, че всъщност ДАНС беше вече обслужваща не държавата, а организираната престъпност.
---

Бихте ли ми казали за последните 20 години подобни операции с такова значение за разследване на поръчкови убийства, за отвличания, за всичко, което е свързано с ДДС схемите? Има ли такива операции, които да са направени в последните няколко години? Няма. Защото е нямало политическа воля. И когато има политическа воля, естествено е, че всичко това, което в момента ние го правим, това е удар към тежката организирана престъпност. Това обаче дава възможност да консолидира както организираната престъпност и да могат по някакъв начин да манипулират или да влязат в говоренето на това, което би могло да създаде манипулиране на общественото мнение, естествено е, че политиците и политическите партии също са склонни да влязат в подобен сценарий, защото това пък удовлетворява тяхната кауза да има неутрализиране на политическия опонент.
---
Само да ви кажа. В момента, за да заловим телефонните измамници, ние трябва да приложим СРС. Но това в момента нарушаване ли е на човешките права, или искаме да защитим човешките права на тези, които могат да станат мишена на подобно престъпление? Това според вас нормално ли е? Не. Защото аз искам да защитим интереса на българските граждани. СРС-та, които се използват, много добре беше обяснено от окръжния съдия на Пловдив господин Цацаров, който каза, че всичките СРС-та, които са използвани, с най-голям предмет са тези, които са свързани с наркотици, с криминални престъпления и всичко това, което е...
---
Разбира се, когато си мишена на организираната престъпност и на политическите опоненти, естествено, че може да има малко разколебаване на някои от гласоподавателите или от симпатизантите, които са на политическа партия ГЕРБ.
---
Част от това, което се прави към всяка една уронваща престижа на професията си личност, някой път, когато извършват дадени престъпления, някой път се налагат и подобни действия. Аз мога да кажа за полицаите, които бяха хванати на „Дунав мост”. 10 човека бяха със 72-часова мярка. Това според вас уронване престижа ли е, при положение, че те в много дълъг период от време са взимали...
---
Без съмнение, бившата Държавна сигурност. Без съмнение можем да приобщим всичко това, което се изговори в публичното пространство; това, което се каза от много политици, бивши настоящи и политолози, които казаха, че има връзка между Гоце и Трактора. Това са неща, които за всички почти са известни.

Няма коментари: