сряда, 23 февруари 2011 г.

Кой изпревари Бойко?

Министър-председателят Бойко Борисов заяви пред журналисти, че днес е уволнил директора на държавната компания "Техноекспортстрой". "Някои се опитваха да си направят евтин PR на гърба на външно министерство, аргументира се премиерът.

За разминаванията около организацията на полетите се разбра още в понеделник. Първоначално правителствената пресслужба съобщи, че премиерът е разпоредил правителственият "Ербъс" да бъде приведен в готовност да излети за Триполи. В късните часове на деня обаче стана известно, че първа ще излети машината, ангажирана от държавната "Техноекспортстрой". В крайна сметка във вторник първи излетя правителственият самолет, но първите 110 българи се върнаха с полета на "България ер", организиран от компанията.

В понеделник вечерта бе обявено, че държавната фирма „Техноекспортстрой" е осигурила самолет с капацитет от 180 места за евакуация на българските граждани в Триполи. След много часове чакане на следващия ден обаче вместо него замина 90-местният правителствен "Еърбъс".

С първия полет днес се прибраха 110 българи, а с втория - само една българска гражданка. Зам.-външният министър Димитър Цанчев уточни, че при излитането на втория самолет тази сутрин от летището в Триполи там не е имало други желаещи да пътуват българи.

Снощи споменаха, че правителствения самолет е излетял без да има разрешение за кацане в Бенгази, най-вероятно за да може Бойко да каже "Аз бях първи!".

Това вече е вулгарно дори по хлабавите български стандарти. Доколкото се разбира от приказките на премиера, единственото прегрешение на този човек е че е изпратил държавен самолет (очевидно за Бате Бойко нещо като бащиния) и не е изчакал господин Борисов да строи журналистите и да се появи на бял хеликоптер. Няма да е лошо да му бъде напомнено че става въпрос за измъкването на хора от зона, в която се води гражданска война. Да не говорим, че от Техноекспортстрой са пратили 180 местен самолет за 110 души, а Бате Бабуин - 90 местен!

Ама какво говорим!... Те тия както са се разпасали утре и ленти ще вземат да режат преди Него.

И само да напомня - преди два дни Премиерът РАЗПОРЕДИ на Техноескспортстрой да организира извеждането на български граждани от Либия включително и да изпрати самолет. Това беше ПРЕДИ решението да се прати и правителствен самолет. Излиза, че човекът е уволнен, защото твърде успешно е изпълнил премиерската заповед.

Ето какво казва обаче директорът на Техноекспортстрой Емил Коцев: "Само че аз ден и половина се занимавах с разрешението за кацане и изтегляне на нашите работници. Правителственото звено „Авиоотряд 28" отишли в „България Ер" и най-бандитски взели разрешението на моя самолет и казали, че те ще кацнат с това разрешение. Да, обаче международната организация по въздухоплаването не допуска такива замени. Там всичко е персонализирано - по самолет, по хеликоптер, има номер също така. И те излетяха и някъде над Малта се усетиха, че не могат. И ако говорим за PR, той е в полза на правителството, не в полза на „Техноекспортстрой".

Няма коментари: