сряда, 20 октомври 2010 г.

БТВ питат

Провокиран съм от тенденциозно поднесен репортаж на БТВ, в който репортери питат: "Как може сок от 1 литър да е по-евтин от обикновена вода?"
Да оставим настрани хигиенните нарушения в репортажа. Но един интелигентен зрител може да си направи елементарна сметка. А именно:

1. Под "обикновена вода" репортерите имат предвид минерална вода от 1,70 лв бутилката (литър и половина).
Не разбрах дали въпросния сок е обявен като такъв с минерална вода. Значи е от чешмата. А от училище знаем, че 1 куб.м вода има 1000 (хиляда) литра. Колко струва един кубик чешмяна вода? 2 лв? 2,00/1000=0,002 лв. - т.е. за една стотинка купувате 5 литра чешмяна вода. До тук себестойност на 1 л. сок е 0,002 лв.

2. Колко струвата ароматите? В репортажа се говори, че били слагали захарин. Ама то защото всички останали производители слагат крем-карамел или захар?! Айде бе! Дори най-елементарното - да купим разтворимо сокче от рода на Step и Frutty ще ни струва 0,20 лв. Като имаме предвид, че от едно пакетче се получават 2 литра сок, то за 1 литър ни трябват 0,10 лв за прахче.

3. До тук сокчето струва 0,102 лв за литър. Добавяме бутилка - 0,10 лв (толкова купувам измита бутилка за мляко или вино от 1 литър. Капачка - колко? 0,05 лв? Литър сокче стана 0,252 лв за литър. По най-скъпите тарифи. Обичайна практика е производствените разходи да се умножават по две за да се получи цена на едро. Получаваме 0,51 лв за литър сок. Произведен от чешмяна вода, с материали по цени на дребно.

Та какво странно виждате тук? Сокчето действително си струва толкова. Толкова ще ви струва и да си го направите у дома. И пак ще е по-евтино от "обиковената вода" по 1,70 лв бутилката.

Дали обаче тази "обикновена вода" не е прекалено скъпа? В репортажа дори и не се сетиха да си зададат този въпрос. Защото са тъпи ли? Едва ли. По-лесно е да съсипем нечий бизнес, отколкото да питаме защо аджеба пием толкова скъпа минерална вода. Ама там бият.

Няма коментари: