четвъртък, 3 юли 2008 г.

Взривовете на безвластието

Взривовете край София вчера показаха, че държавата дори не е и на автопилот. Повече от час след невижданата канонада, започнала в 6.28 ч. вчера, не се знаеше какво се случва и има ли опасност за живеещите в околността и столицата. Кметът на с. Челопечене Александър Йорданов пръв потвърди, че гърмят складове до селото. С треперещ глас той призна, че повече от 40 минути никой от властта не го е потърсил. И помоли някой да му се обади и да му каже какво да прави. Пръв на място пристигна славният Бойко Борисов, който както вниаги не знаеше какво става, но пък беше пръв. След около час управниците се окопитиха, но това само още повече влоши ситуацията, защото започнаха да дават противоречиви инструкции. Някои от тях зовяха хората да се приберат в къщите си и да затворят прозорците, а други ги съветваха моментално да бягат "в посока, различна от тази, в която се намират складовете". Борисов направо нареди "който може - да не диша".
Повече от час след взрива дежурният в Гражданска защита даде данни за нивото на диоксидите във въздуха, които били в рамките на нормалното, но призна, че измервателният уред всъщност бил на пл. "Св. Неделя" в центъра на столицата.
Бойко Борисов нареди да бият камбаните в близкото с. Чепинци, за да се евакуират хората. Той осигури и автобуси. По-късно вътрешният министър Михаил Миков приписа на МВР заслугите за евакуацията. От района бяха изведени 3876 души.
Междувременно се разбра, че е затворено и летище София, тъй като и там има осколки, които могат да се взривят.
Към 8 часа на мястото на инцидента се изредиха министрите на отбраната Николай Цонев и на бедствията и авариите Емел Етем, както и шефът на Генщаба ген. Златан Стойков. Те обиколиха района, раздадоха интервюта за медиите и се отправиха към МС, който междувременно бе свикан на извънредно заседание.
Малко след 9.30 часа в Министерския съвет бе дадена пресконференция, на която министрите Цонев, Михаил Миков и Джевдет Чакъров трябваше да успокоят гражданите. Единствената сигурна информация обаче бе, че има взрив и няма отровни вещества.
Междувременно в драмата се включиха и депутатите, които привикаха министрите в парламента. Там се явиха Михаил Миков, Емел Етем и Николай Цонев. Те трябваше да разкажат събраната информация по няколко пъти - първо от парламентарната трибуна, после пред депутатите от комисиите по отбрана и по бедствия и аварии, а накрая трябваше да дадат отчет и пред ПГ на НДСВ. Опозицията яхна взривната вълна и веднага призова за оставка на Етем и Цонев.
Етем не им остана длъжна и обвини всички критикари, че не са чели закона, според който координацията в такава ситуация трябва да направи кметът на общината. "Моят призив към кмета е: много хубаво нещо е популизмът, но е добре да си свършите работата", каза Етем. Борисов моментално свика пресконференция, на която обясни, че кризисен щаб към общината има и той действа изключително адекватно и дисциплинирано за разлика от правителството. Кметът обвини Етем в "дебелокожие и наглост". "Тя иска аз да координирам министрите и да им пиша планове. Обещавам й това да се случи скоро, но отговорността за паниката и забавянето на информацията в първите 40-50 минути е на правителството", коментира Борисов.
Тоталното объркване продължи и вечерта. Към 17 часа Етем и Цонев обявиха, че евакуираните могат да се връщат по къщите си, защото опасността е отминала. И веднага бяха опровергани от началника на "Гражданска защита" Андрей Иванов, който припомни, че само Координационният щаб може да издаде такава заповед. Тръгналите да се прибират в Чепинци бяха спрени на входа на селото.

Такъв е потенциалът на властта, за нещо което се случи в София. Какво ли ще ни сполети, ако стане някаква авария в Лукойл, взрив или нещо такова. Дали докато се тровим, ще се чудят кой е принципала на частната фирма? Имат ли идея как и накъде се евакуира град като Бургас например? Май няма нужда от повече въпроси...

Взривовете в София са най-лесният възможен коментар - нищо не трябва да се коментира, защото действията на управниците са пределно ясни. Премиер и Президент мълчат като риби. Емел Етем и министърът на отбраната ги няма. Председател на парламентарна комисия обяви съдържанието на взривените складове за "военна тайна". Началникът на Генералния щаб не знае какво точно се е взривило. Кметът на София изпадна в ролята на жертва и отказа да комуникира с други институции...
Единствените, които си вършеха работата, бяха медиите - те съобщиха за взривовете и редовно съобщаваха, че властта не знае какво става.
Най-големият фарс от всичко обаче ще бъдат последствията. Безочието и самозабравата на управниците са толкова големи, че те дори няма да се усетят, че са допуснали грандиозна грешка, изправяйки 2 милиона души за 2 часа на ръба на паниката. Никой няма да е виновен, и никой от боклуците по върховете няма да си тръгне.

Тези взривове не са израз на некадърност от страна на народните представители, а са причинени от друга некадърност. Ако се докаже, че са саботажни, то тогава пак не може да се правят изводи, че властта се разпада. Означава, че има друга власт в България, която иска да се легалиризара. Ако е по-кадърна от настоящата, нека си дойде на мястото.

Няма коментари: