четвъртък, 5 юни 2008 г.

Петролът поевтинява – време е и за бензина

Цената на петрола в четвъртък се понижи под 122 долара за барел. Един барел (159 литра) суров петрол от марката WTI доставка юли вече струва 121,75 долара. Това е с 55 цента по-малко от приключването на търговията предходния ден.

Предвид спадащата цена на нефта на световните пазари, някои политици и представители на автомобилното лоби критикуват неспирнотo вдигане на цените на бензина и искат от производителите - мултинационални компании чувствителни понижения в цените на горивото за потребителите.

Президентът на Автомобилни клубове Европа (ACE) Волфганг Розе е заявил: „Качва ли се цената на петрола, дни по-късно шофьорите го разбират по квитанцията на бензиностанцията - пада ли цената на петрола, не става нищичко. Това, което правят петролните мултинационалки, е подло. Те трябва да предадат до бензиноколонките поевтиняването на петрола".

Друг специалист по логистика твърди: „Цените на бензина не бива да се поддържат изкуствено високи, те трябва да паднат". Германски политик критикува: „Нагоре се върви винаги по-бързо, отколкото надолу. Петролните концерни трябва да понижат цените и най-накрая да покажат солидарност с автомобилистите".

Вчерашният ден ще се запомни в Европа с погромите, които рибари причиниха в Брюксел, разгневени от липсата на съпричастност сред политиците заради нетърпимо високите цени на горивата. Близо 200 рибари от Франция, Испания, Италия и Португалия палиха огньове, обръщаха коли и се биха с полицията, в шлемове, наредена пред офисите на европейските институции.

У нас никой не спря автомобила си, а само тегли по няколко майни на "ония" и на "другите".
В България цената на горивата се формира от цената на Лукойл Нефтохим, + акциза+ДДС. Тези три стойности определят цената на едро на горивата, на която се зареждат бензиностанциите. След това собствениците на бензиностанции добавят процент за продажба на цена на дребно и така се формира цената за крайните потребители.
Неправилното формиране на цената се изразява в това, че ДДС се налага върху сумата от цената на Лукойл и акциза. Така се получава, че се налага ДДС върху акциза, нещо, което е недопустимо. Акцизът е данък, който не създава добавена стойност и следователно не би трябвало да се облага с ДДС.
Излиза, че ената на бензините е неправомерно завишена със 137 за 1000 литра, а цената на дизелното гориво е завишено със 120 лв за 1000 литра.
Средното неправомерното завишение на цената заради облагане на акциза с ДДС е 128.5лв

Консумацията на гориво в България надхвърля 4 милиона тона годишно, което от своя страна надхвърля 5.5 милиарда литра. Това означава, че Държавата краде от гражданите само от горивата използвани в транспорта над 650 милиона лева!!!

Допълнително към този вид кражба трябва да се добавят и парите за маслата, котелно гориво и другите производни на нефта.

Твърде вероятно е кражбата да надхвърли един милиард лева годишно!!!

Няма коментари: