четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Вкарват ни във война

България има обосновано предположение, че зад атентата в Бургас стои "Хизбула". Тази новина, която всички трескаво чакаха от около месец насам, най-накрая бе съобщена гласно от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, след днешното многочасово заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Прямотата, с която Цветанов посочи с пръст ливанската групировка обаче, беше неочаквана. По неговите думи, отговорни за атентата са трима души, които са били в България от 28 юни поне до 18 юли (когато бе взривен автобусът на летището в Сарафово). И тримата са били с фалшиви шофьорски книжки от Мичиган, с които са се регистрирали в хотели и са наели автомобил.

Това изказване бележи крайна точка в активността по темата в последните няколко месеца. Първо, през ноември Цветан Цветанов бе на триседмично посещение в САЩ, където се срещна с представители на сектора за сигурност, после през декември там пристигна за среща с Обама и Бойко Борисов. В началото на януари, в Израел отидоха главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Антонов и командирът на СОБТ Кирил Димов. После американският Конгрес прие декларация, в която призова Европейският съюз да обяви "Хизбула" за терористична организация и поиска от президента Барак Обама да предостави цялата необходима помощ на България, за да разследва атентата.

Малко след това Джон Бренън - съветник на Обама по въпросите на сигурността, който бе в България малко след атентата и с когото и Цветанов, и Борисов се срещнаха в Щатите, бе предложен за шеф на ЦРУ. Бренън през октомври миналата година се изказа остро спрямо нежеланието на Европа да включи "Хизбула" в черен списък на терористични организации. И накрая, външният министър Николай Младенов първо посети изненадващо Израел, а после и САЩ.

Ето едно изказване на Чърчил по повод разполагане на американски ядрени ракети на територията на Великобритания: "Това ни превръща не само в мишена, това ни превръща в център на мишената".

Единствената европейска страна, която официално обвинява Хизбула в терористичен акт! Гответе се за още много пъти от същото.

Има и един, може би по-важен момент. В глобалната игра, Израел и САЩ натискат ЕС да обяви Хизбула за терористична организация. ЕС се дърпа - има си свои икономически, политически и т.н. интереси в района. С твърдението, че Хизбула са извършили атентат на европейска територия, ние принуждаваме ЕС да извърши нещо, което никак не иска. Това е притискане, принуждаване към неизгоден ход. Действаме като щат на САЩ, не като европейска страна. Такива неща не се забравят и не се прощават, това ще се отрази на куп неща - Шенген, европейски фондове и какво ли не. Единствено ако имаме твърди доказателства, такива, които биха издържали в един нормален съд, можем да си позволим такова нещо. Дано имаме, макар дълбоко да се съмнявам в това. Нали се сещате, че номерът "Ние ги хващаме, те ги пускат" няма да извърви.

Дори главния прокурор Цацаров се разграничи от твърденията на Цветанов, като посочи, че засега няма достатъчно данни за повдигане на обвинения. А според Цветанов всичко било изяснено. Освен да му е било изяснено на инструктажите в Щатите. Да не говорим за всички съмнения по т-нар. "атентат" в Сарафово - липсата на яснота къде точно е избухнал взрива, проблема с нарочения за атентатор, откровено фалшифицираните кадри от камерата, съобщенията в сайта на МВР, излезли преди взрива...

Няма коментари: