неделя, 30 септември 2007 г.

Говедарското отношение към учителите

В днешния "Монитор" най-после някой е намерил точните думи за точния проблем!

http://www.monitor.bg/opinions/article?sid=&aid=134830&cid=50&eid=1178

Великият боксьор Мохамед Али още когато се казваше Касиус Клей понякога прилагаше в мачовете си една изпитана тактика. Първите няколко рунда стои в глуха защита, изчака противникът му да се измори и след това с красив мощен удар го праща в нокаут.
Горе-долу тази тактика прилагат сега управляващите спрямо стачкуващите учители. Знаят те, че даскалите едва преживяват с мизерните си заплати, а пък хептен без заплати няма да издържат много дълго и ще клекнат. Ще клекнат, къде ще ходят! Така нареченият министър на образованието Даниел Вълчев, с присъщото му портиерско остроумие, по едно време дори се изцепи, че повече го било страх от Халеевата комета, отколкото от учителските протести. Смел човек е министърът.
Да, и тази учителска стачка е обречена на неуспех!
Но може би не това е най-важното. По-важно е колко непроменимо и непроменяемо е отношението на българина към учителския труд.
И друг път съм давал този пример. Когато младият Петко Рачов Славейков се главявал за учител в някакво село, селските чорбаджии и училищни настоятели му определили годишна плата наполовина по-малка от платата на селския говедар. И се аргументирали с това, че на даскала работата му е по-лека, пък и по цял ден е на сухо и на завет, а говедарят е на къра ­ и вятър го брули, и дъжд го вали, в киша и в пек е все след говедата.
Явно на тия чорбаджии им се е случвало да пасат добитък, но никога не са преподавали азбукито.
Подобни скудоумни разсъждения битуват в главите ни до ден-днешен. Разлистете вестниците, надникнете в електронните форуми, чуйте зрителските обаждания в сутрешните телевизионни блокове. Редом с нормалните човешки мнения ще чуете и ще прочетете и говедарски разсъждения, че, видите ли, и тези пари им били много на даскалите. Щото имали голяма ваканция, щото работните им часове били малко. Как да му обясниш на тоя тиквеник, че учителят работи не само в училището и не само по време на час? Вкъщи той преглежда контролни и класни работи, прави учебни планове, рови се в интернет, чете и се самообразова, за да е в крак със съвременната наука. Не, тиквеникът си знае, че даскалът е на топло, а говедарят е на къра!
Ама имало било и калпави учители! Е, при тези заплати как няма да има?! Нали предимно университетски тройкаджии тръгват към класните стаи! Нека дадат на младия учител стартова заплата от хиляда лева, пък да видим дали отличниците няма се насочат към учителската професия. Да дадат, ама не дават!
Миналата седмица един набеден политолог-рокер, дето разбира от всичко, също се изказа авторитетно за учителите в столичен всекидневник. Не трябвало да им се вдигат заплатите, щото били взимали доста пари от частни уроци. Да, някои взимат ­ онези гимназиални даскали, които подготвят кандидат-студенти. Но какви частни уроци могат да дават примерно началните учители, мъдрецо? Може би частно преподават как се изписват лулички и ченгелчета? Или как се чете на срички "Мама мие Мими" и "Симо хвана сом"? Ама, мисли преди да пишеш, бе юнако!
Та и тази учителска стачка е обречена на неуспех! Както и следващата, и по-следващата… Докога? Докато не се откажем от говедарското си мислене!

Няма коментари: