вторник, 29 октомври 2013 г.

Кой дърпа конците на "протестиращите студенти-окупатори"

Кукловоди в сянка дърпат конците на студентите, окупирали Ректората на СУ „Св. Климент Охридски".
Достъп до двора на университета вчера имаха само хора, които показваха заверени семестриално студентски книжки и журналистически карти. Въпреки това в сградата свободно се намъкнаха и представители на Протестната мрежа, ДСБ, Реформаторския блок, „Отворено общество" и групата „Типинг пойнт", които безпрепятствено преодоляха импровизираното КПП. 

Журналистите от телевизия „Алфа" обаче бяха изгонени брутално заради обвързаността им с партия „Атака", както и журналисти от вестник „Дума".
Младежите в двора на Ректората бяха напътствани от блогърите Жустин Томс и Асен Генов, които са част от Протестна мрежа, както и от проф. Цачо Бояджиев и проф. Калин Янакиев, които пък са симпатизанти на ДСБ от години. Сред окупаторите бяха и пиарката на Миглена Кунева - Ралица Ковачева, икономистът Георги Ганев, евродепутатът Светослав Малинов, политологът Иво Маев, Иван Стамболов от „България на Гражданите", проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на Реформаторския блок, журналистът Иван Бедров и пиарката на служебния премиер Марин Райков - Ивет Добромирова. 

Около тях често се навъртаха студенти, които обменяха мисли и изслушваха техните напътствия.
След това младежите се пръскаха из тълпата и подканяха колегите си да викат „оставка", „червени боклуци" и всички реплики и лозунги, станали част от уличните протести.Периодично през добре охранявания вход се внасяха торби с покупки, кашони с ябълки, кутии с пици и големи количество безалкохолни напитки. На въпрос на журналисти кой осигурява прехраната на окупаторите студентите обясниха, че подкрепата идва от Протестна мрежакоято се финансира от Джордж Сорос чрез различни неправителствени организации. 

Тя захранва и антиправителствените вечерни протести с плакати, тъпани и вувузели.
Така те изразявали подкрепата си за тях. Студентите окупатори не отрекоха, че именно политическите кръгове, останали извън парламента, стоят зад затварянето на СУ „Св. Климент Охридски".

В очакване на становището на Aкaдемичния съвет на университета групи младежи с компютри качваха клипове и снимки в социалните мрежи и призоваваха за подкрепа. Една от девойките, част от група, насядала в близост до кафенето в двора на учебното заведение, не скри, че задачата им е да пишат коментари в интернет страницата на в. „Дневник".
В същото време няколко други момичета, въоръжени с малки камери и телефони, получаваха заръка от блогъра Асен Генов да снимат всеки журналист, който задава неудобни за протестиращите студенти въпроси. 

Те се опитаха да възпрепятстват достъпа на медиитедо студента Борис Боев и докторанта Александър Николов от Историческият факултет, които се опитаха да застанат на обратната позиция.В същото време нова група, наричаща себе си „Неспящите студенти", разпространи писмо до медиите, в което огласява позицията си относно блокадата на Алма матер.
В него те споделят разочарованието си от бързото обвързване на „Ранобудните студенти", както те наричат окупаторите, с определени политически сили и кръгове. 

„Нека обърнем внимание на едни от първите личности, подкрепили окупацията. Милена Христова Стефанова, зам.-ректор по учебната дейност в университета и преподавател във Философския факултет, е била в листите на СДС на местните избори през 2003 г. Тя участва още във фондация „Институт за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа", където си „партнира" в управленското кресло с Надежда Михайлова и във фондация „Сорос - център за културни политики", където е управител заедно с Георги Господинов и Нели Огнянова", съобщават „Неспящите студенти". Те са категорични, че колегите им, които все още са в сградата на университета, са финансирани с пари на Джордж Сорос и кръга „Капитал", което опорочава исканията на всички честни и интелигентни млади хора. 

Още една съществена подробност. Речите на няколко от най-активните медийно “студенти-окупатори” всъщност представляват повтаряне на добре познати текстове на Евгени Дайнов, на Саша Безуханова, на дясната ръка на Пръмова – Даниел Вълчев, на Радан Кънев и на Росен Плевнелиев. Изброените поне можеха да сменят малко тезите, а не да карат “студентите-окупатори” да наизустяват до болка познатите им клишета…

Пиарът на служебното правителство Ивет Добромирова потвърди информацията, че активно участва в организацията на окупацията на Софийския университет “Св.Климент Охридски”. В понеделник по обяд Добромирова бе изловена да протестира на задния вход на Алма Матер.

В двора на най-старото висше учебно заведение обаче бяха засечени и политически хамелеони от партията на Меглена Кунева, които само преди две години бяха сред активните софийски членове на партията на Иван Костов – ДСБ. Блогърът Иван Стамболов бе засечен пред Университетската библиотека в компанията на цели три половин литрови кенове с бира. На стълбите пред храма на книжнината се бе настънил и Петър Николов – Зиков. Всъщност Зиков е преподавател в Нов български университет, където протест на практика няма. Любопитна подробност е, че Петър Николов освен, че е партиен активист на ДСБ, а сега на ДБГ е зет на бившия председател на Народното събрание Йордан Соколов.

Появата на поредните неуспели да се реализират на последните избори политици и ПР-те от кръга “Капитал” обаче само потвърждава тезата, че е налице политизиране на студентската окупация, от което ще пострадат самите студенти.

Е както виждате, нищо чудно, че във Форума на ДНЕВНИК е пълно с организирани тролове, които пишат "правилни" мнения, а модераторите дебнат за всеки автор, който дръзне да изрази лична позиция.


Няма коментари: