вторник, 8 октомври 2013 г.

ИКОНОМЕДИЯ – по пътя на партийните поръчения

Този път ще се спра на фирмената политика на ИКОНОМЕДИЯ. Медийната група използва един евтин трик в края на управлението на Бойко Борисов, като имитира, че видите ли била нещо заплашена от собствената си банка. Спечели съчувствие и етикет „борец срещу Бойко”. След законно проведените избори и законно избраните парламент и правителство, медиите на ИКОНОМЕДИЯ се превърнаха в трибуна на разни вувузелкаджии и аутсайдери, като в сайтовете не може да се прочете нищо освен разпарцеливени жълти новини, слухове, цитиране на „новина” с източник КАПИТАЛ в ДНЕВНИК. Да не говорим за сниманите крака, глави и чанти, с цел да се скрие истинският брой на шепата „интелигентни протестъри”.
Платформата за коментари на КАПИТАЛ и ДНЕВНИК позволява да избягваш даден потребител, като скриваш всички негови коментари. Интересно, че това работи в КАПИТАЛ, но в ДНЕВНИК не работи въпреки подадените сигнали. Вероятно с цел да се виждат публикациите на платените тролове и пиарите от партийните централи на Радан Катинарчето и Пръмовата Кукувица. Тъй като ИКОНОМЕДИЯ се превърна в тяхна трибуна и основно медийно поле за изяви.

Днес констатирах с учудване, че не мога да оценявам коментари, или да добавям нови, тъй като: „Вашите права за коментиране са отнети до 09 окт 2013 от модераторите, поради нарушение на правилата на форумите на Икономедиа”.
Като човек, спазващ основните правила във всички форуми, като юрист и като улегнал зрял мъж, прегледах всички свои коментари, но не установих нито един, който да е в колизия с т.нар. „правила”.

В Правилата ясно е отбелязано, че: Потребители, които системно публикуват някое от горните типове съдържание, могат да загубят временно или постоянно правото си за публикуване на мнения.

А „горните типове правила” са:
3.1. спам или непоискани търговски съобщения;
3.2. мнения, които не са по темата на материала, който коментират;
3.3. нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа;
3.4. призиви към расова дискриминация, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие;
3.5. обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности, вкл. към други участници във форума;
3.6. порнографско съдържание или съдържание, нарушаващо авторските права;
3.7. лични данни според Закона за защита на личните данни;
3.8. съдържание изцяло на чужд език.
3.9. Информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции. Според чл. 152 от него за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, глобата е от 2000 до 5000 лв. При повторно нарушение глобата е от 3000 до 10000 лв. Ако нарушението е извършено чрез средство за масово осведомяване, глобата е от 5000 до 10 000 лв. и при повторно нарушение – от 8000 до 20 000 лв.

Видно от проверката на коментарите ми последните три дни, не съм нарушил нито едно от така написаните правила. А какво остава да съм „системен” нарушител на тях.
Друга възможност е да съм ограничен, поради: „За 5 изтрити от модератор мнения в рамките на 24 часа се налага автоматична забрана за публикуване на коментари за 24 часа”. Да, ама нямам нито едно изтрито мнение в рамките на годината.

Което означава, че ИКОНОМЕДИЯ налага някакви неписани правила за участие във Форумите и. Правила, който общо взето звучат така:
1.    Правилната линия е тази на Пръмовица и Раданчо.
2.    Всички линии, които не са успоредни на горната, нямат място в ИКОНОМЕДИЯ.

Което е жалко. Читател съм доста отдавна на ДНЕВНИК и КАПИТАЛ, и до тази година редакционната политика беше на ниво. Сега вестниците се превърнаха в притурки на две партийни централи, имащи за цел да свалят чрез организирани и платени протести законно избраното правителство и парламент. По ред причини, основната от която е, че не влязоха в парламента. И наивно смятат, че при нови избори биха имали шанс.

Е, явно ДНЕВНИК и КАПИТАЛ ще останат без още един свой читател. Щом им допада коментарите под т.нар. „статии”, а всъщност партийна агитация, да бъдат само от няколко трола.

Нищо чудно, че и финансовите им показатели следват качеството на редакторската политика – устремно надолу.

Няма коментари: