четвъртък, 24 октомври 2013 г.

"Кой" и студентите-окупатори



Имах навремето една възрастна учителка по български език и литература, която имаше златен лаф: „Кой бъбри?”. Повтаряше го постоянно, дари в класната стая да беше абсолютна тишина. По този начин поддържаше някакво внимание и имитираше някаква загриженост за дисциплината в час. Разбира се, скоро престанахме да и обръщаме внимание, но тя продължаваше да си повтаря „Кой бъбри?”. 

Сега имаме аналогична ситуация. Някакви „умни”, „интелигентни” и „красиви” (определенито е на ИКОНОМЕДИЯ) постоянно повтарят като моята бивша учителка въпроса: "Кой предложи Делян Пеевски за депутат?" Като че ли това е някакъв нов Гордиев възел и ако се намери някой да го развърже, ще настъпи раят на земята! 

Никой не можа да посочи някаква конкретна вина,  която да е предизвикала такава масова психоза на ОМРАЗА и НЕНАВИСТ към едно лице, което не е заемало някакъв отговорен пост и не е вършил такива злодеяния, които да акумулират и насочат към него  все едно, че е по-черен и от Сатаната.

Струва ми се обаче, че и самият Пеевски допринесе за всичко това. И то не е в неговото богатство, за което се говори и пише, но никой не е казал какво е. Вероятно има и много по-заможни от него.

Той допусна груба грешка като заплаши от парламентарната трибуна  със сурови наказания  мошениците и измамниците, които години наред ограбват държавата.

Какво искат? Да се върне "финансовият гений" Дянков, който се гордееше с постната си пица и която ще дъвчем още кой знае колко години? И от народния гняв да се възползват тези, които ни докараха до това дередже и да се върнат на бял кон във властта.

Интерес буди фактът, че питащите не могат да обяснят за какво се касае въпроса "Кой предложи Делян Пеевски?" - дали за депутат, или за председател на ДАНС. Отговорът на първата питанка е много лесен и въобще не може да става въпрос за питане. Естествено ДПС, щом като е в тяхната листа. А щом като десетки хиляди избиратели са гласували за него, не може обявили се за "реформатори" и тем подобни, без някой да ги е упълномощил и за какво, непрестанно да "питат". Не е труден и отговорът на втория въпрос - естествено - управляващите. Какво значение има дали е хикс или игрек. Днес дори новопоявили се "борци" се възмущаваха, че като питали различните лидери, всеки отговарял, че е той. И се чудеха как няколко души могат да са автори на предложението. 

Никой от протестиращите не може да посочи какво да се направи, а всички в един глас повтарят като папагали: "Оставка". Дори депутатите от ГЕРБ озвучават и пленарната зала с този "призив". Не случайно днес един социолог запита: "Какво ще стане, ако Пеевски не е депутат - дали от това ще се увеличи брутният вътрешен продукт, заплатите, пенсиите? 

Последният позорен акт е "окупирането на най-голямата аула на Софийския университет "Кл. Охридски". Двадесетина "бабаити" се нанесли в нея и искали преподавателят им проф. Токушев, който е председател на Конституционния съд, да обясни защо решили, че Пеевски не е загубил депутатското си място! И на всичкото отгоре това били студенти по право, които едва ли са на "ти" с юридическите науки. И го правят малко след тържественото честване на 125-тата годишнина на Алма матер. 

Представям си какви съдии и прокурори ще излязат от тях.

Истината, за "студентския протест" излезе обаче съвсем прозаична, след като шепа студенти поискаха и оставката на кабинета, а в крайна сметка обявиха плановете си да окупират аудиторията до петък. По този начин само вчера бяха провалени занятията на около 900 студенти, като се оказа, че самите протестиращи падат в капана на политическите амбиции на двама свои преподаватели – Атанас Семов и Георги Близнашки, както и на юридическия съветник на президента Росен Плевнелиев – Наталия Киселова.

Междувременно част от колегите на участниците в окупацията издадоха, че протестиращите всъщност са част от двата кръжока към Юридическия факултет по „Право на ЕС” и „Конституционно право”, водени съответно от бившия депутат от РЗС Атанас Семов и експарламентаристът от БСП Георги Близнашки. Вторият прави активни опити да се присламчи към протестите срещу кабинета още от самото им начало, като вчера Близнашки също не пропусна да се появи в аудиторията, зовейки студентите да се вдигнат на бунт по подобие на възпитаниците на гръцката Политехника по време на преврата през 1974 г. Ден преди окупацията – в сряда пък, Семов събрал своя кръжок и настоял пред възпитаниците си да бъдат по-активни. Междувременно в Юридическия факултет се заговори, че Близнашки и Семов бунят духовете под давлението на правния съветник на Плевнелиев – Наталия Киселова. Тя съчетава писането на мотиви за исканията и становищата на президента до КС с работата си на асистент на Близнашки и доктор по конституционно право, а освен това е близка с бившия говорител на служебния кабинет Ивет Добромирова, която също не крие амбициите си да дава насоки на протестиращите в социалните мрежи.

Пак вчера опит за протест имаше и в Нов български университет който обаче се сведе до участието на само двама студенти. Те разпънаха плакат „Окупация” пред аулата на вуза. Тандемът Близнашки-Киселова се подвизава и там като преподавателски екип. В Алма матер се говори, че пак двамата успели да пробутат и личния асистент на Атанас Семов Христо Христев във виртуалния граждански проект на Саша Безуханова „България може”. Зад който се твърди, че също стои обкръжението на Росен Плевнелиев и енергийния олигарх Иво Прокопиев. 

Но за тези неща няма как да прочетете в ИКОНОМЕДИЯ на Иво Прокопиев.

Няма коментари: