петък, 22 юни 2012 г.

"Берета трейдинг" се оказа спонсор на МВР

Фирмата - собственик на военните складове край Петолъчката, които се взривиха на 5 юни - "Берета трейдинг", е спонсор на МВР. Това показва справка в списъка с дарители на вътрешното министерство. Данните сочат, че компанията е дарила гориво и смазочни материали на полицейското управление в Елин Пелин. Общата стойност на подаръците е 1839 лв. Договорът фигурира под номер 87 и е сключен на 22 юли 2010 г. Първият публичен списък с донорите на МВР обхваща периода от 1 януари 2005 г. до 31 декември 2010 г., така че не се знае дали "Берета трейдинг" е дарявала преди това. В следващия списък с дарители за първото тримесечие на тази година името на фирмата не фигурира. Причината за това е, че след скандала с подаръците вътрешният министър Цветан Цветанов забрани ведомството да приема дарове от частни фирми. Бе оставена възможността това да правят общините, централната администрация и държавните предприятия.

По закон именно МВР контролира дейностите по утилизация чрез служба КОС. Малко след взривовете шефът на КОС Божидар Василев заяви, че не са открити нарушения в "Берета трейдинг". Впоследствие обаче военният министър Аню Ангелов заподозря, че фирмата се е опитвала да реже ракети, чието унищожаване трябва да става само чрез взрив. Според Ангелов те са пробвали да извлекат взривното вещество, което МО не търси като остатъчен отпадък. Тази теза бе повторена преди дни и от вътрешния министър Цветан Цветанов. Той дори заподозря, че фирмата е продавала и части от самите ракети. Макар прокуратурата да не се е произнесла, с изказванията си двамата силови министри наложиха основната версия, че компанията се е опитвала да реже ракети, без да има право на това, и така се е стигнало до взрива. От "Берета трейдинг" пък твърдят, че експлозията, при която загинаха трима души, е заради нарушение на работник, който се опитал да унищожи снаряд, изпратен погрешка в склада от военните. 


Милите ми те, аз се чудех защо Цецкото го скатаха в Бали... или в Люксембург... Да питаме:

1. Когато се дава лиценз и се сключва договор за взривяване на бойни части с общо около 50 тона взрив проверено ли е къде и как ще стане това?
2. КОС знаел ли е, че трябва да контролира определените за взривяване партиди?
3. Държавата няма ли ангажимент да проверява технологиите използвани от оръжейните фирми преди да им дава лиценз, или всичко е на самотек? Ако няма такъв ангажимент не е ли нормално да го въведе, защото иначе утре Сопот, Казанлък или друг град могат да се взривят, а все пак държавата трябва да гарантира безопасността на хората?
Иначе не е лошо да се провери дали фирмата не е спонсор и на някое лице от МО и МВР - не става въпрос за дреболии, като ваучер за екскурзия, а за сериозни суми.

И както преди време имаше едни списъчета в патрулките, с номера на автомобили на спонсори, които не трябва да се проверяват, така вероятно има и списъци на фирми-спонсори, които не трябва да се проверяват. Нищо чудно, че извършените от КОС проверки не са открили нищо, пък се оказа, че имало повече снаряди и ракети, имало боеприпаси, които не са били за там.. Въобще тая практика на законен рекет ражда само проблеми. Но от мутра и рекетьор, какво да очакваме, освен рекет?

Няма коментари: