петък, 15 юни 2012 г.

Прокуратурата загуби срещу Вальо Топлото

Присъдата на Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, по обвинението, че е присвоил близо 6 милиона лева от столичната "Топлофикация", беше отменена от Софийският апелативен съд, предаде БНР. Съдът обяви Димитров за невинен, отмени 14-годишната му осъдителна присъда и оправда всички останали подсъдими в процеса.

Всъщност медиите в типичния си манипулативен стил отново писаха "Съдът оправда Вальо Топлото", но нека не забравяме, че съдът е само арбитър между прокуратурата и защитата,  съдебното следствие е един вид състезателен процес.

Нека припомним фактите, за да е ясно дали съдът е сгрешил, или просто прокуратурата не си е мръднала пръста:


- Вальо Топлото е махнат от шефския пост и му намират над 100 милиона в лични сметки. Майка му на 80 и тя има енергиен бизнес за няколко десетки милиона. Нормална история - човек на заплата...

- Прокуратурата се бие в гърдите как го е заклещила и се пуска дело. На него НА ДВА ПЪТИ същата тази прокуратура пуска нещо си там да се конфискува имущество, ама не дава никаква оценка колко е откраднато, няма и пукнато доказателство за кражби. След втория път съдът просто тази част я маха от обвинителния акт и вече Топлото никой не го съди за длъжностно присвояване, няма и да се връщат пари. Съдът има точно НИКАКВА вина.

- Осъждат на първа инстанция лицето заради похарчени пари за лукс, докато е бил шеф - няколко милиона за "френски сирена, шампанско, джакузи в директорския кабинет, почивни станции и джетове". "Длъжностното присвояване" става "лошо управление".

- Втора инстанция сега разглежда решението на първата и заради пропуски(и на прокуратурата) отменя присъдата и лицето излиза напълно невинно. Самият иск е опорочен - лицето лично не е прибрало нищо, а е похарчило за повече от нужното, но не си е прибрало джета или джакузито, че и иди докажи дали е имало нужда от представителни разходи, дали не се води, че джетът е към почивна станция и може да се ползва от всички служители.

Същата схема беше за милиона на Доган - защо бил получил хонорар и дали бил с познания по хидроинженерство, но не и за корупция и крадeне от бюджета, дали са избирани изпълнители, които са източвали, кой им е лобирал и т.н.

Та какви 6 милиона? Първо тоя човек има над 100-150 000 "от заплати", второ го съдят за това, че е харчил излишно за лукс, а не за кражби. За второто никой никога не е и искал да има обвинение и да минат експертизи, защото лицето Топлото реално е комисионер - ако той има 100 000 в сметка, поне 500 000 са извлачени и ще се вмиришат много нещата (Толериран е и от Софиянски, и от Бойко, и от Овчаров в годините и явно всяко от лобитата е получило своя дял.).

Съвсем в очакваното е случилото се. Щеше да е изненада да не се стигне до оправдателна присъда. Следствие, прокуратура, НАП, съд са просто различни части от една система, която работи в посока оправдаване. Всеки на своя етап получава подкуп, ако предният съвсем не е осрал нещата, и всеки сам не може да изкара дело - и най-съвестният следовател да пусне най-читавите доказателства, прокуратурата ще опорочи иска, и най-читавият прокурор да е, ще получи доказателства, които са с объркано нещо по документите и няма да може да ги ползва, и най-читавият да е съдията, той ще трябва да даде присъда по калпав обвинителен акт.

Законите искат да се работи в синхрон от три институции, чиито ръководни служители са толкова некорумпирани, че може при заплата 2-3, 5000 за най-висшите да имат петзвездни хотели, да се снимат спокойно пред палатите си за десетки милиони.

С делата за корупция институциите ни си измиват ръцете за пред ЕС - "Вижте, че гоним и корумпирани.", и се освобождават от вече неудобни в схемите. Няма изобщо идея за присъди или реална борба с проблема, затова и няма и един осъден.

Та нека плюенето по съда да започне сега!

Няма коментари: