четвъртък, 12 юли 2012 г.

Машата на Цветанов отвърна на удара

Вчера 19 души от сегашния съвет гласуваха да бъде уволнена дисциплинарно съдийката от Софийски градски съд и председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Влиянието на вътрешния министър върху тях е вече очевадно. Той кадрува на най-високо ниво в Темида, защото знае, че няма вечно да управлява. След като план А за новия главен прокурор не мина, бе задействан план Б. Прекият ефект е разправата със съдия Тодорова, а последващият е създаване на страх в магистратите, защото предстои да избират новите членове ВСС.

Кого уволни вчера дисциплинарно ВСС? Може би магистрат, здраво свързан с Красьо Черния? Може би някой корумпиран, купил си за жълти стотинки терен в Приморско, представяйки се за социално слаб? Не, уволни врага на Цветанов в съдебната система Мирослава Тодорова. Формалният повод са забавените от нея мотиви към три дела. Решението бе гласувано с 19 гласа "за", трима "против" и двама "въздържали се".

Като председател на Съюза на съдиите Тодорова първа си позволи публично да критикува дирижираната кадрова политика в Темида и се противопостави на милиционерските атаки към съда.

Веднага след това срещу нея започна канонада от нападки. В продължение на месеци нямаше публична изява на вътрешния министър, в която той да не спомене Тодорова в негативен план, а пък ВСС се занимаваше с нея на почти всяко свое заседание. Цветанов си позволи да я обяви за свързана с организираната престъпност, заради което в момента Тодорова води дело срещу него за клевета и ще е наистина чудо, ако не спечели. Защото е повече от очевидно, че няма как Цветанов да докаже думите си, иначе вече да го е направил. А пък и се видя колко постен е арсеналът му, след като още на първото заседание се оказа, че тв записът от изявата му не бил годен технически.

Самият съвет вече веднъж наказа Тодорова дисциплинарно с 15% намаление на заплатата пак за забавени дела.

Документирано е сравнението със забавените дела на Янева и други. Прокуратурата е отказала да разследва Тодорова, защото не може да се докаже, че е извършила престъпление. Делото било пъхнато под вратата на Пенгезов - много ясно, че той ще се сети защо точно това дело е пъхнато под вратата. Не е наказан "някой", а председателят на съюза на съдиите, които се определя от самите съдии според тяхната собствена преценка за неговия авторитет. Тази длъжност не се заемо по втория начин, както например бе избрана с нагласен конкурс семейната приятелка на Цветанов Янева. Дискредитирането на председателя поставя в подчинено положение цялото съдийско съсловие, което е целта на Цветанов. Няма смисъл сега да обсъждам подробностите по трите дела, но е достатъчно да се каже, че сме свидетели на другарски съд. Решението на ВСС днес е взето без никакво обсъждане, с моментално гласуване, както впрочем беше избрана и самата семейна приятелка на Цветанов. Така се гласува само при диктатури и в някои средновековни институции като БАН. Да те нарочат, да те изкарат черната овца и после всички един по един да идват при теб да ти се извиняват "Знаеш как е, имам семейство", тези неща са добре познати от соца.

Боко светкавично обърна назад и заяви, че уволнението е провокация ден преди доклада от Брюксел. Необяснимо защо остава ненаказан главния провокатор Цветанов, чиито непохватни и неадекватни реваншистки действия не за пръв път взривяват обществото. Но за него Тивата отново необяснимо мълчи.

А иначе: "Само за първите шест месеца на годината /2009 г. - б.м/ прокуратурата е прекратила нови 70 958 дела заради изтекла давност. Тези престъпления ще останат ненаказани, защото са изтекли всички срокове те да бъдат приключени и внесени в съда. Това на практика амнистира извършителите.
А те са били известни на прокуратурата по 1675 от прекратените дела, което прави 2.4%, сочат данните в доклад на държавното обвинение. 235 659 бяха прекратените по давност дела през м.г.
Откакто Борис Велчев оглави прокуратурата, поради давност са прекратени около 400 000 дела, някои от които са залежавали и по 20 години. Абсолютната давност се определя в зависимост от размера на предвиденото наказание.
В края на юни т.г. са били спрени 672 616 разследвания. Основното основание при тях е невъзможността на разследващите от МВР да разкрият извършителя. От прокуратурата искат нова регламентация за тези преписки - те настояват МВР изобщо да не им изпраща тези дела, ако не е открит извършителят на престъплението. По огромна част от спрените разследвания всъщност се чака изтичането на давността, което ще позволи и окончателното им прекратяване. Най-голям е броят на тези дела в Софийския апелативен район - 244 393, като 103 921 от тях са на Софийската районна прокуратура. Следва Пловдив със 135 186, от които - 42 238 на районната прокуратура.
Досега никой не е санкциониран за необявената амнистия. Няколкото наказателни дела срещу прокурори, които започнаха покрай ревизията, рухнаха в съда. А за търсене на дисциплинарна отговорност също е изтекла давността..."

Няма коментари: