четвъртък, 14 юни 2012 г.

Едната глава не знае какво прави другата


Малко след като с гласовете на ГЕРБ и сериозната защита от страна на управляващите парламентът прие промените в Закона за съдебната власт, премиерът Бойко Борисов видя, че не го харесва, и сам поиска президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на текстовете. Макар за момента държавният глава да не е изразил категорична позиция по темата, от думите на министър-председателя, цитирани от агенция "Фокус", се разбра, че Борисов и Плевнелиев са имали възможност да коментират този въпрос и премиерът е убеден, че имат еднакво мнение и вето ще има.

Основните забележки на премиера са заради прокарани от депутати от ГЕРБ между първо и второ четене промени, с които и настоящите членове на Висшия съдебен съвет ще получат т.нар. кариерни бонуси, тоест ще бъдат назначени на по-висока длъжност от заеманата, преди да влязат в съвета. Борисов не харесвал и друга поправка, която според мнозина ще даде възможност на сегашния ВСС да избере новия главен прокурор, тъй като процедурата по избор ще може да започне 6 месеца преди изтичането на мандата на досегашния първи обвинител, а не както сега - 3 месеца. Макар управляващите да заявиха, че изменението е съгласувано на високо ниво в ГЕРБ и не цели новият главен прокурор да бъде избран от досегашния ВСС, а само да има повече време за номинации и прозрачна процедура, днес Бойко Борисов смята, че текстът трябва да падне.

"ГЕРБ като политическа партия не би подкрепила този Висш съдебен съвет да избира главния прокурор", каза пред журналисти в Пловдив премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". 

Абе Бойко, та точно ГЕРБ като политическа партия подкрепи този ВСС!!! 

Това е някакъв абсолютен нонсенс. Вчера приеха закон, днес лидерът им иска вето върху същият този закон. На това се казвва политически идиотизъм и признание за собствена некадърност. Първо, 99% от законопроектите се внасят от МС, т.е. г-н Пожарникаря излиза, че не е участвал в обсъждането на готовия законопроект или ако е участвал, не разбрал за какво точно става дума. Второ, след като не му харесва новоприетия закон, най е лесно да инициира една поправка в НС, вместо да моли президента да налага вето. 

Що народ писа и обяснява за тези промени до какво водят, ти - не, така ще е. А да ни подхлъзваш, че твоята парламентарна група е проявила самодейност - това някак е несериозно!

Парламента спокойно може да не се съобрази с евентуалното вето на Плевналиев. Все пак там има достойни хора, като Лъчезар Иванов, Цецка Цачева, Емил Димитров, Искра Фидосова, Червенкондев, Геновева и т.н. Тези хора са доказали и висок професионализъм и интелект и безкористна работа в полза на народа. Нека не забравяме, че именно тези смели мъже и жени избраха това правителство под ръководството на което няма нито един икономически показател на Републиката, който да не е драстично по добър тези при ограбилото ни правителство на Станишев!

За зрителите на БТВ и сапунки, ето првод:
Лидерът на ГЕРБ, нареди на подбрания от него Президент да наложи вето на закона, предложен от Неговото правителство и приет от депутатите, станали такива с Неговата благословия. 
И в това няма нищо чудно - Тиквата си е обла и никога не си сигурен коя точно страна е обърната към теб. 

Няма коментари: