петък, 8 юни 2012 г.

Калин(ки) в действие


Нов грандиозен гаф на МВР, забъркан лично под надзора на главния секретар на ведомството Калин Георгиев. 103-те ракети “въздух-земя”, превозвани от двама военни и “арестувани” от полицията по подозрения за незаконна сделка, е трябвало да бъдат транспортирани до Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ), предаде БНР. Ракетите са били за изпитания в “Безмер” и е трябвало да бъдат върнати обратно във ВМЗ. Това заяви директорът на оръжейния завод Иван Стоенчев. Новината за ракетите смърдеше още в началото, тъй като при анализ на публикуваната информация ставаше ясно, че липсва само някакъв печат, а всичко друго е изрядно.

Да припомня, че микробус със 103 ракети”въздух-земя” бе задържан вчера в Сливенско. По случая са арестувани и двама военнослужещи от авиобаза “Безмер”. “Няма данни кражбата на неуправляеми ракетни снаряди да е дело на международни организации или да е свързана с тероризъм”, увери в Сливен главен комисар Калин Георгиев. Според него ставало въпрос за чисто криминално деяние и тепърва предстояло да се установява дали зад него стои организирана престъпна група. Снарядите били откраднати от авиобаза “Безмер” и били превозвани в микробус, собственост на ВМЗ – Сопот. В колата имало двама души – охранител и шофьор. Разпитът установил, че те нямат отношение към случая и затова са освободени.

Около 12 часа вчера автопатрул на КАТ Сливен, при специализирана полицейска операция за проверка на автомобили, спрял микробуса. На полицаите направило впечатление, че лекотоварният автомобил се движи с включена сигнализация за пренос на специални товари. При проверка на документите се установило, че върху една от накладните липсва печат. При обиска в каросерията полицаите забелязали, че единият от сандъците е отворен и се вижда нещо подобно на бойни ракети. Така били открити общо 103 ракети, които били превозвани в 14 сандъци, единият от които разпечатан. По предварителна оценка общата стойност на 103-те снаряда е 47 400 лв. Сержант Спасов и майор Николов са задържани заради това, че са пряко отговорни за сигурността на авиобазата и съхраняваните там в складовете боеприпаси. В момента се прави цялостна проверка на складовата наличност и документация на авиобазата в Безмер.

Премиерът Бойко Борисов поиска тежки наказания за заловените да пренасят ракетите. “Тези 100 и колко ракети, които заловиха колегите от МВР – това е такова безразсъдство вече. И се надявам, сега, военна Прокуратура, да повдигне обвинения и в края на краищата – тези хора да получат тежки наказания”, каза Борисов пред журналисти. “100 и няколко ракети – това са близо тон тротилов еквивалент и то – от най-мощните. Този бус, ако случайно претърпи авария, катастрофа по време на движение по магистралата, не дай Боже, с автобус камион, ТИР или еди какво си, просто ще стане кратер и ще изгинат много хора. Това е не само престъпление, това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече, че са и военнослужещи, много години в затвора – за превенция, да внимават какво правят”, обобщи Бойко Борисов.

Сега, както става ясно, ракетите са си били съвсем законна собственост на ВМЗ, а и автомобилът, с който са превозвани, си е бил надлежно сигнализиран. Единстнвено в главата на Калинка може да има превоз на откраднато оръжие, с надлежно сигнализиран автомобил, с надлежно уведомени органи на МВР, с надлежно обозначение по ADR... Толкова ли изтрещяха милиционерите, та вече им се привиждат организирани престъпни групи на всяка крачка!? Сега Бубойко може ли да обясни какви тежки наказания и на кой трябва да се наложат!?

Няма коментари: