четвъртък, 2 декември 2010 г.

Ура!

България ще бъде първата държава, член на Европейския съюз, която ще построи на собствена територия руска атомна електроцентрала. И то в момент, когато отношенията между Европа и Русия са достатъчно усложнени. Преговорите между Бойко Борисов и шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко за пореден път завършиха с пълна победа за руснаците, а българските данъкоплатци ще плащат за цирка, който им организира собственият им премиер, дълго след като той вече няма да е на власт.

И така във вторник сутрин, с преиграна гневност, Борисов обяви, че ако Кириенко не признае, че заедно с тройната коалиция е сбъркал, като през 2006 г. е подписал договор, в който е било заложено цената за АЕЦ „Белене“ да бъде 4 млрд. евро, той ще спре преговорите за изграждане на руската централа. Тази сценка веднага беше наречена от повечето български медии ултиматум. Малко по-късно в залата, където се провеждаше енергийният форум, влезе и самият Кириенко, който веднага призна, че всички преговарящи страни са направили грешка, като не са договорили навреме инфлационния индекс и не са допуснали различни варианти на оскъпяване. С това ултиматумът на Бойко Борисов беше изпълнен, а голяма част от медиите не забелязаха, че българският премиер дори и не направи намек, че ще отстоява позицията си отпреди няколко седмици, според която атомната централа трябва да струва най-много 5 млрд. евро. За сметка на това всички те отразиха тържествено намирането на „западни“ инвеститори за АЕЦ „Белене“ в лицето на финландската държавна компания „Фортум“ и френската „Алтран“. Съобщението беше направено от министъра на икономиката Трайчо Трайков, който обаче пропусна да каже какво ще бъде участието на двата „западни“ инвеститора. По-късно се оказа, че двете фирми ще участват в проекта с по 1%. Оказа се и че финландската държавна компания „Фортум“ е участвала в изграждането на руски АЕЦ на територията на Финландия малко преди страната да влезе в ЕС.

Българинът продължава да е малоумно създание. Онзи ден Бате Бойко се появи с усмивка и подписа с лека ръка с Русия за 6,3 милиарда евро. Това замаскира с обичайния си популизъм: "Нека от РОСАТОМ признаят, че цената ще е повече от 4 милиарда". Е какво? Ами признаха си хората. Това какво промени? Че цената на АЕЦ-а скочи от 6 млрд на 6,3 млрд, което не е и окончателно.
Оттам нататък какво значение има, че Тройната коалиция (която естествено е виновна за всички беди в държавата), била казала, че цената ще е 4 млрд?! Нали същите оригофрени, дето викат "Ура" днес ще плащат утре. И не само те, ами и децата им.

Няма коментари: