четвъртък, 16 декември 2010 г.

Няколко милиона мишлета

Преди време имаше една песничка за осем милиона мишлета, на които котараците подхвърлят досиета... Мишетата пак са тук, а котараците им подхвърлят трошички стро сиренце, за да не се надигат много-много...

Ето министър Найденов пак се изцепи. Щял да прави проверки по ценообразуването и видите ли да регулирал цените. Вместо да пребори картелите, щял да проверява търговци. Найденов, когато нарасне търсенето, а предлагането е ограничено, нарастването на цените е нормално явление.
Причините за поскъпването са няколко:
1) Голяма, част от храната в България се внася. След като поскъпва на вън ще поскъпва и тук.
2) Мирослав Найденов се постара да поразчисти пазара за своите приятели от месопреработвателния бранш. В резултат конкуренцията понамаля.
3) Акциите на НАП като че ли дават резултат, доста фирми излязоха на светло и започнаха да продават с редовни фактури. Преди, доста от стоките бяха евтини, защото се продавах без фактури или с фалшиви фактури.
4) Нали самият Найденов обясняваше, че хората ще плащат с радост по-високите цени на колбасите Стара Планина. Добре, вече имаме Стара Планина, съответно на по-високи цени.
5) В България цените за някои стоки са по-високи, защото пазарът е по-малък и конкуренцията е по-малка.
Акцията е поредният PR, който няма да доведе до никакви реални резултати. Важното е да се създават новини, да се радват журналистите и електората да цвили от кеф. Търговците имат много по-силен и ефективен контрол и това е конкуренцията. Найденов ако иска да намали цените трябва да предприеме мерки за насърчаване на конкуренцията, а не да се опитва да я мачка в полза на този или онзи. Има ли някой, който наистина си мисли, че ДВСК ще окажат някякво влияние на цените?! Всеки опит за администриране на цените води до едно- още по-високи цени или дефицит. Найденов или е глупав и не може да го разбере или има съвсем други цели. И в двата случая потърпевшите ще са потребителите. А инспекторите от ДВСК отдавна са се примирили с този министър, просто стискат със зъби и чакат и той да отмине.
Въобще цялата идея Мирослав Найденов и ДВСК да регулират... цените е потресаващо глупава. Всички сме купувачи, но един вид, всички сме и продавачи. Ще ми кажете ли какво ще спечелите, ако утре министъра дойде и ви каже за колко пари трябва да си продавате труда?

Да не забравяме, че още се точи медийния скандал, че посланиците ни били от Държавна сигурност. Ами откъде да са? Можеше ли някой да работи зад грница по Тошово време и да няма общо с ДС?! Или външния ни министър преиграва с изненадата си?

Всъщност не е ли всичко това пореден опит да забравим какво аджеба стана с апартаментите на Цветанов, с финансирането на ГЕРБ, с Калинка-Малинка, който май си отиде, защото настъпа министър Найденов по някой от мазолите?

И до кога снегът ще ни изненадва през декември? Няма ли някой път така да се случи, че да завали през юли или август, когато сме най-подготвени?

Няма коментари: