понеделник, 29 ноември 2010 г.

За калинките

Шефката на фонд „Земеделие” се залюби, забременя и роди в пълна анонимност от шефа си земеделски министър. Този беден Найденов научи с потрес в националния ефир, че подчинената му Калинка не е в болнични , поради тежка болест, а просто е ощастливила обществото с отроче. Найденов хъка-мъка, мълча дълго и напоително, па накрая промълви, че е „страшно изненадан”, просто не е подготвен за такава новина. Той знаел от самата Калинка, че е „тежко болна”. А във ведомството, което оглавявала висели някакви 150 неразплатени милиони по „Сапард”, а отделно в крехките и` момински ръце са поверени 15 милиарда за управление…

Поинтересувах се какво е завършил, какъв специалист е този бисер на земеделското ведомство и се втрещих. Калинка вика: „Завършила съм „Икономически отношения и комуникации”/?!/ в Берлин и съм специализирала „Маркетинг”. А тя историята се оказва като от приказките. Напетата мома всъщност учила в София за художник, но нещо и доскучало и поела по трънливия път за Германия. В столицата Берлин записала и се явила за ниво DSH- това всъщност е изпит за нивото на владеене на немски език и няма нищо общо със степента на образованост.

Междувременно са намесват мама и тате. Мама е служител в Министерството на финансите, а тате шеф на столичната пожарна. Това „могъщо” рамо извоюва привилегията на Калинка да обитава … българското посолство в Берлин. Това май е единствената студентка, която директно се настанява в амбасадата да зубри. Да, ама напъните на Калинка към изкуството секват и тя се прехвърля в някакъв Институт по техника и икономика и усвоява екзотичната специалност „Икономическа комуникация”/??!/. След дълги проучвания се оказва, че става дума за Fachhohschule fur Technik und Wirtschaft Berlin, но там пък е възможно Калинка да е получила само бакалавърска степен през 2007 год. , а магистрат може да е станала само насън.

Пълна мистерия обаче вее от други „документи”. В писмо до посланика майка и` твърди, че чедото учи … дизайн. Тогавашната посланичка в Берлин Меглена Плугчиева подписва с Калинка нов договор за наем N ФB-10-22/27.12.2005 г. до 1 януари 2008 г., но и в него е записано, че особеното чедо учи в Академията за изкуствата в Берлин. Очевидно девойчето не завършва и това образование, защото с този научен „товар” се появява в родината в края на декември 2007 г. и веднага е назначена в ДФ „Земеделие” от тогавашния директор Тадаръков. Май, май не е сколасала да завърши нито едното, нито другото си образование, което твърди, че учила в немската столица. Но в биографията си пред министър Найденов Калинка пише, че докато била в странство работила по „много международни проекти”. Доказателства за тях, разбира се – няма.

Бдителни журналисти направили опит да открият какви документи за квалификацията си е представила Калина Илиева в Министерството на земеделието, но се оказало, че такива … просто липсват, няма ги никакви. Нещо повече – няма и следа от легализирани документи за все пак полученото образование от шефката на купищата пари за земеделците.

За мен е пределно ясно, че момичето не е изучило никакви науки в Германия, няма такива документи, няма и да има, защото подобни учебни заведения там са като нашите полувисши институти и академичната им стойност е, меко казано, спорна. Пита се обаче в задачката къде са гледали Мирослав Найденов и Бойко Борисов като са назначавали Калинка?! Да не се окаже, че назначението и` се дължи на близките отношения, които девойчето имало с представителя на ОЛАФ у нас Арно Хайнен? Ако е така – лошо няма, завладяваме международните институции след всякакъв вид офанзиви.

Историята нататък е известна и повече прилича на лош сапунен сериал, който завършва с гръмотевичния есемес до министъра с краткото „Родих!”. За първи път висш държавен служител забременява и ражда в пълна конспирация от преките си шефове. И се питам с какво Калинка се различава от циганките, които забременяват и раждат също в пълна мистерия, анонимност и безотговорност… Май се случва само в държавата на Калинките, нали?!

За този случай е много подходящ лафът на Радой Ралин: "Гражданко некултурна, кой ви тука турна? Вероятно вожда, който ви оножда."

А всички, които помним:

"Август 2009, Вести.бг:

"Петима кандидати стигнаха до финалния етап в изборната процедура - събеседването.

Изборът на Илиева е бил одобрен от премиера Бойко Борисов, съгласно изискването на Закона за подпомагане на земеделските производители, на който се базира дейността на ДФ "Земеделие".

Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов посочи Калина Илиева като връзката на ГЕРБ с ОЛАФ. Меглена Плугчиева, вицепремиер в правителството на тройната коалиция, твърдеше, че Арно Хайнен от службата на ЕС за борба с измамите (Ec.Europa.eu) отказвал да работи с друг освен с Илиева..."

Боян Р."



Няма коментари: