вторник, 21 декември 2010 г.

Цветанов за пореден път направи гаф

До такава степен ли част от нас са загубили чувство за реалност? Ако в петорна съдебномедицинска експертиза се стига до заключението, че това бебенце е мъртвородено, значи то е мъртвородено. Та в 40 страници екпертиза има един куп хистологични изследвания и тестове, анализи на тъкани, резултати от аутопсия и още цял куп леснопроверими неща. Откъде ще се намерят петима луди, които да си сложат главата в торбата и да фалшифицират такъв документ? А какво стои от другата страна - извадки от подслушани телефонни разговори, чието съдържание може да бъде обяснено с циничния жаргон на говорещите. Кое по-лесно може да бъде фалшифицирано? Подслушвачите или експертите са си сложили подписите? Ако експертизата недвусмислено показва, че бебето е мъртвородено, каквото и да са си говорили лекарите, то не е доказателство за престъплението, в което лично министърът на вътрешните работи ги обвини от трибуната на Народното събрание.

Хайде да изтрезнеем. Полицаите наистина... може да са се подвели от цинизма на подслушваните лекари и да са решили, че става дума за престъпление. И какво - арести, белезници, цирк в парламента, обвинения в предумишлено убийство. Това ли е манталитета на разследващите органи, толкова ли могат? Че всеки нормален човек знае, че за едно умишлено убийство трябва и мотив. За това, че телцето на горкото бебе е имало потрепвания, съществува естествено-научно обяснение - мускулните тъкани загиват по-бавно. Случаят наистина е чудовищен гаф на правоохранителните органи. Най-мекото определение пък на поведението на министър Цветанов е, че то е крайно инфантилно. Мога да повярвам в добрите му намерения, но как да вярвам, че толкова елементарен човек може да се справи с организираната престъпност в България? Извън това, все още никой не е обяснил достатъчно смислено защо и на какво основание тези лекари изобщо са били подслушвани.

А това, че част от българските лекари се отнасят цинично към човешкия живот е друг, може би още по-тежък проблем. Но и с него няма да се справим чрез полицейщина.

Сега е време да разберем какво трябваше да прикрие този гаф на Цветанов? Случаят с апартаментите му? Приемането на бюджета? Пенсионната реформа? Калинка?

Няма коментари: