понеделник, 26 юли 2010 г.

Питанка

Бате Бойко, преди три дни:

"Ние, за разлика от колегите от съдебната власт, не се обиждаме от препоръки. Кой съдия има тази морална воля - като чукне с чука, човекът, който държи взрив и автомати, да отиде на пробация в обществото? Сега искам моят приятел Лазар Груев да излезе и да каже:"Сгрешихме с тази пробация". Така премиерът коментира присъдата "пробация" на Методи Иванов, в жилището на когото са намерени голям брой боеприпаси и оръжие."

Днес - фактите:

Методи Иванов, един от задържаните в операция "Килърите", когото премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов дадоха за пример за наказан прекалено леко от съда с пробация за незаконно оръжие, всъщност е сключил споразумение със Софийската районна прокуратура. Това обявиха от Съюза на съдиите в България. Споразумението е одобрено от съдия Виржиния Петрова на 21 февруари 2008 г.

Според НПК със споразумението може да се определи наказание под минимума и без да има изключителни или многобройни смекчаващи отговорността му обстоятелства. Тъй като до тази година притежанието на незаконно оръжие се наказваше с до 6 г., при падането под минимума приложението на закона изисква замяна с пробация.

Прокурор Костадинов е приел, че тежестта на деянието изисква наказанието на подсъдимия Иванов да бъде под минимума, обясняват от ССБ. От обвинителния акт, писан от прокурор К. Въжаров, става ясно, че Иванов е бил обвинен за държане на ловно оръжие - пушка и ловна карабина, и на един пистолет, след изтичане на срока на издадените му разрешения от МВР. Престъплението е разкрито, след като на 9 октомври 2006 г. Иванов сам се е явил в столичното 5 РПУ и с приемо-предавателен протокол е предал и трите огнестрелни оръжия. Към момента на внасянето на обвинителния акт в съда Иванов е неосъждан.

Въпрос:

Да не би е трябвало да го хвърлят за 3 години в затвора (примерно) само заради това, че сам е разкрил "престъплението" си?

BTW - ново предложение за Веско Маринов:

Ако някой някъде продава твоето отечество и слава,
ако с Хамър някой те прегази - тяхната милиция го пази.
Знаем всички, че продажно братство точеше народното богатство,
заобиколено от гавази; тяхната милиция ги пази.
Многократно вярата убиха, множество престъпници прикриха -
от ДС и КГБ и ЩАЗИ – тяхната милиция ги пази.

Хора, имайте тъпение, хора, запомнете го добре –
ако жертва сте на престъпление, не разчитайте на МВР.

Ако някой някъде продава момичета с форми на Преслава,
ако Максим с Хамър ни прегази - тяхната милиция го пази.
Ако някое продажно братство граби от народното богатство,
и разбойник през закона гази - тяхната милиция го пази.
Ако някой някъде убива и престъпниците сам прикрива,
а Темида пред лъжата лази - тяхната милиция го пази.
Ако дилър наркотик продава, а наблизо полицай минава
полицаят дилъри не мрази - тяхната милиция го пази.

Хора, имайте тъпение, хора, запомнете го добре –
ако жертва сте на престъпление, не разчитайте на МВР.

Няма коментари: