сряда, 6 ноември 2013 г.

Как "Дневник" толерират троловете

Във връзка с днешната статия "Паметникът на "Позитано" 20 е изрисуван с надписи "Кой, БКП, Позор", блогърът Асен Генов е задържан" в про-протестърския вестник "Дневник", хвърлих едно око на коментарите по статията. Разбира се, обичайните тролове възхваляваха хулиганската проява на измисления протестър, а няколко интелигентни коментатори (наистина интелигентни) се опитваха аргументирано да им отговорят кое е законно и кое не. Естествено, веднага бяха заклеймени като "червени боклуци", "руски подлоги", "комунисти" и т.н.

Вярно е, че Генов е един от онези измислени медийни балони които рано или късно винаги се пукат безславно. Същият, в действителност е завършил само средно образование - техникум по грънчарство (което си е изкуство все пак), посяга на произведение на изкуството (не коментирам художествената стойност на скулптурната композиция)!

Това може, това прави! Важното е да е в центъра на медийния интерес!

Но повод за настоящата публикация е натрапващ "технически проблем" във Форумите на "Дневник". Забележете - само "Дневник", тъй като в "Капитал" подобен проблем няма. Което ми дава основания да вярвам, че е умишлено. Проблемът е следният. Когато не ти харесват коментарите на някой, когато си убеден, че това е партиен трол или просто един неориентиран хейтър, то платформата на Форума дава възможност да го "Отбягваш". Когато го маркираш като отбягван, то би следвало да не виждаш и коментарите му - вместо тях се появява надпис "Не виждате този коментар, тъй като отбягвате този потребител". Интересен е фактът, че това отбягване "работи" при "Капитал", но от няколко месеца е изключено в "Дневник". Опитите да намеря обяснение на този интересен феномен удариха на камък - получих от администраторите дежурният отговор, че тази възможност е спряна "поради технически проблеми". Всъщност техническите проблеми са следните - интелигентните (говоря за истински интелигентните) читатели, интуитивно усещат кой е платен трол или хейтър, както и чие мнение е писано от пиар отдела на ГЕРБ или сините аутсайдери. И ако го маркира като "отбягван", то няма да вижда провокативните му коментари и неотговарящата на истината пропаганда. Така може би ще успее да види в безбройната плява, че блокирането на кръстовища се осъществява от десетина лумпена, че е окупирана само една аула, а не цял университет, както и че самите окупатори всъщност в голямата си част дори не са студенти.

Този подход на "Дневник" ще им изиграе лоша шега. Всъщност откакто Прокопиев започна да подкрепя протестърите и окупаторите, "Дневник" заприлича на парцал, използван за тематични и злобни дописки от шепа озверели хора. Хора без други занимания и достатъчно свобоно време.

Не е нормално да се правиш на десен, а да използваш левичарски похвати - блокирания, окупации, вандализъм.

Няма коментари: