вторник, 4 юни 2013 г.

Ревливия Цецо

Бившият вътрешен министър и вицепремиер в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов се завръща от Брюксел окуражен преди да му бъде повдигнато обвинение за незаконното подслушване в МВР.

Очаква се днес Цветанов доброволно да се раздели с имунитета си на депутат и да получи обвинение по разследването срещу него и още четирима служители на службата СДОТО. Това трябваше да се случи още миналата седмица, но тогава Цветанов реши да отложи отказа от имунитет заради планирано посещение в Брюксел и имаше опасения, че ако бъде обвинен преди да замине, може да получи забрана за напускане на страната.

Днес той разкри, че е имал среща с председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, който го уверил, че разследването е политическо и трябва да се въоръжи с търпение. Самият Дол успокоил Цветанов, че навремето и той е бил разследван, но всичко е приключило добре за него. Става дума за разследване във Франция през 2004 г., по което Дол бе обвинен в съучастие при отклоняване на 16 млн. евро земеделски субсидии, но то бе прекратено през 2007 г.

ЯЯЯ! Нямало логика да бъде арестуван, щото делото било на начален етап... Харесва ми как започнахте да вниквате в нещата г-н Цветанов и то разсъждавайки, като субект на процеса. Интересно как не проявихте тази задълбоченост и опити за анализ, когато по ваше разпореждане полицаите нахлуваха в домовете на невинни хора, чупеха и биеха наред, като в някои случаи, едва след като медиите огласяха за проблема, някой от МВР се извиняваше с половин уста, без да бъде уволнен който и да е шеф на някое ОД на МВР. Интересно е и това, че се опитвате да си присвоявате типично прокурорски правомощия - дали да се вземе мярка за нетклонение и каква да бъде тя. Защото това е въпрос който се преценява първо - от прокурора, а после и окончателно - от съда. А не от вашето желание. А дали производството е на начален етап или не, няма никакво значение - важното е какви са доказателствата от гледна точка на тяхната съдържателна страна. Ето защо ако се прецени, че трябва да бъдете задържан, това може да бъде сторено незабавно, па макар и само за три дни. За да почувствате "комфорта", който съзавахте на лекарите в Горна Оряховица, на невинните в Кърджали и много други. 

В заключение: Добре е да разбере, че вече не сте министър и вашето спекулантско поведение вече не може да ви послужи. Дръжте се поне като мъж, а не като лигльо, който орева света от София до Брюксел, че е бил репресиран от главния прокурор, който собственоръчно лансирахте. В крайна сметка вие не сте длъжен да доказвате невинността си! Но е очевидно също така, че не сте способен да защитите и достойнството си, тъй като не го притежавате. 

И още нещо интересно, поне на мен ми прави впечатление, че човекоподобното повтаря само едно единствено нещо - "Нямат достатъчно доказателства срещу мен", вместо да използва по- логичната теза "Невинен съм, не съм вършил това". Последното го казва много мъгляво, но основно набляга на липсата на доказателства. Което не е едно и също!

В крайна сметка на престъпниците им остават само тези две неща - да се утешават един другиму и да се надяват, че няма да бъдат събрани достатъчно доказателства. 

Няма коментари: