понеделник, 17 юни 2013 г.

Протестите срещу Пеевски, трезво

Провокира ме един коментар на Веселина Томова в "Афера"

Телешки възторзи на правилни медии цвилят – „интелигентните българи свалиха правителството на Орешарски”. Само дето интелект, анализ и мислене никъде не се съзира по площадите. Хаотични викове, дежурните крясъци „Мафия”, „Боклуци” и куп още трафарети, които говорят по-скоро за дебилност, отколкото за ясни, категорични и необходими искания. „Долу Делян Пеевски!”. Добре де, Пеевски от вчера е ясно, че се отегли. За какъв такъв крещят пак, искайки махането му?!
„Долу правителството на Орешарски!”. Много хубаво, ама тъпо. А после?
Тия „интелигентни” протестиращи не са обелили досега и лаф за промяна на изборния закон, направен от Бойко Борисов и Гербовата му компания така, че да ги обслужи по пълна програма.
Какви предсрочни избори при това положение? С назначено служебно правителство, като това на Марин Райков? С изборния закон, който е в пълна угода на Борисов и ГЕРБ?
Айде, мерси.
Като са хукнали по площадите „интелигентните” протестиращи, изключваме онези, които ги водят под строй гербаджиите, преди да викат и да скачат, първо да формулират точно какво искат и да започнат от незабавна промяна на изборния закон.
Иначе до този момент всичко мирише на гнило.
Което обслужва единствено Бойко Борисов и кохортата му – първо, всички забравиха за престъпленията, извършени от ГЕРБ и второ, ГЕРБ печели време и овладява протестите. На финала ще спечели и пак ще печата бюлетини, и ще купи комисиите, защото има милиарди, откраднати от вас.
С удивление се питаме и къде бяха тия „интелигентни” бунтари и протестиращи, когато Цветанов мачкаше всички, включително и чрез медиите на Делян Пеевски? Къде бяха, че не се сещам, всичките тия революционери днес срещу Пеевски? И откога знаят точно какво е ДАНС? Къде бяха, когато правата, демокрацията се тъпчеха от Борисов и Цветанов, когато се скалъпваха мръсни дела срещу неудобните и когато службите бяха превърнати в амфетаминови, че пак не сещам?
А и щомЛюбица Кулезич от ефира на Нова телевизия, която се е превърнала в проститутка на ГЕРБ, се обявява за лидер на протестите, вече ни идва в повече.
Като искате да сваляте мафията, поне се научете какво точно искате и да го отстоявате, а не да вдигате само плакати „Държвата сме ние”. Защото не сте. Ако бяхте, щяхте да знаете какво точно искате да получите, когато протестирате, а не просто – юруш на маслините, тумба – лумба, след които сами ще си доведете пак „Простия”, дето се разбира с „простите”.
А може би това искате.

Вчера мой познат ме попита дали участвам в протестите. Отговорих кракто и ясно – НЕ защото смятам, че тези протести имат за главна цел да върнат ГЕРБ във властта на бял кон. Ето малко факти: В петък сред протестиращите бяха двама бивши министри на ГЕРБ – Лиляна Павлова по-известна като Биволицата и онзи пухкав и вечно сънен младеж Делян Добрев, а хората около тях сякаш не ги забелязваха. Дори приемаха тяхното присъствие на протеста доста радушно. Това от една страна.

По въпроса за избора на Д.Пеевски, ББ демонстрира огромно изумление пред журналистите в парламента, но пък Цецо Крадецо в една телевизия заяви абсолютно категорично, че “Ние знаехме за избора на Пеевски десет дена по-рано.” Това какво ви говори, уважаеми протестиращи?

Колкото до официалните медии те не ни информират. Те ни манипулират. Тази сутрин Ана Цалова от БТВ заяви, че сега лицето на протеста било интелигентно, а през февруари на улицата са били лумпените, простаците и необразовани хора. Според нейните думи излиза, че тези, които през февруари излязоха да протестират срещу геноцида на ГЕРБ просто защото физически не могат да оцеляват са лумпени, а сега видиш ли на улицата излезнала интелигенцията – актьори, писатели и пр. Ако интелигенцията ни е продажна по-добре без нея. Аз избирам да съм с “лумпените” от зимата, които протестираха срещу високите сметки и невъзможността не да се живее, а да се оцелява.

Мутро-милицеонерската шайка, която беше на власт и окраде и последното останало в опосканата ни Родина, прибра и парите от Еврофондовете не може и да си представи, че ще е в опозиция, как няма да лети с правителствените и военни самолети, как ще си губи времето в пленарна зала и как няма да определя пътя на Евро парите, тя трябва да мобилизира целия си ресурс да е на площадите, което да я върне на власт. Прави чест на Емануил Йорданов, който запитан за номинацията на Делян Пеевски, заяви в ефир – след Цв Цв – вътрешен министър, какво да коментирам. Каква “интелигентност” в протестите!?

И един въпрос към всички протестиращи днес. Защо не излязохте по улиците, когато Бойко Борисов стана главен секретар на МВР, кмет на София, а по-късно и премиер? Този човек търгуваше с наркотици, а неговата фирма „Ипон” бе употребявана за физическа саморазправа и силови акции срещу конкурентите на СИК. Искам да кажа, че реакцията срещу Пеевски е абсолютно несъразмерна срещу всички безобразия, които ни сполетяха дотук, и че по налудничав начин в последно време улицата винаги се включва по най-неадекватното време, за да свърши работа на олигархията, срещу която протестира.

Не на последно място. Спомняте ли си големите протести, самозапалванията, бунтовна Варна!? А проверихте ли кой спечели изборите във Варна? ГЕРБ. Следователно чий съмишленици протестираха? На ГЕРБ. Какво постигнаха? Дадоха повод на Борисов да си хвърли оставката. Защото три дни по-рано беше заявил, че в момента най-му е изгодно да подаде оставка. И я подаде. Защото провокира протести, с които да се оправдае.

Чувам най-различни идиотщини – Велико народно събрание, нова Конституция. Какво ще пише в тая нова Конституция? Член Първи – ръководното място на ГЕРБ? И кой ще я избере? Същата шайка, която държи властта. Имаме си легитимно правителство. Което няма как да бъде любимо на всички. Но следва да му се даде време. Всеки прави грешки... А аз продължавам да вярвам, че изборът на Пеевски за шеф на ДАНС не е грешка. Местан и Станишев са в няколко порядъка по-интелигентни от тандема Борисов-Цветанов и кликата им, та няма как да не са предвидили подобен развой. По-скоро ми се струва, че вият на умряло герберастите, защото усещат какво ще им се случи... Защото е крайно време някой да започне изрязване на метастазите в службите и в администрацията. Нищо, че ще заболи.

Докато съм публикувал това, излезе един блестящ анализ на Явор Дачков - "Гласове".

В началото на този коментар трябва да направя две задължителни уговорки. Първата е относно тридневното му закъснение. Пиша го сега, защото трябваше да изчакам да мине спонтанната ми реакция на гняв срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, за да събера повече информация относно мотивацията на този меко казано парадоксален избор. И за да не оставя на емоцията на улицата, която ми е най-близка по сърце, да замъгли преценката ми. Втората уговорка правя, не за да изтъквам суетно минали заслуги, а за да припомня позицията си от последните години и за да не бъда несправедливо обвиняван в конюнктурни съображения.

Аз съм един от малкото журналисти, които писаха срещу Пеевски и неговата медийна империя активно през последните четири години. Винаги съм заставал с името зад думите си, когато много хора не смееха да повдигнат въпроса за медийния монопол поради конюнктурни причини.

През лятото на 2011 г. заедно с колегите си Кристина Патрашкова и Недялко Недялков отидохме на лична среща с премиера Бойко Борисов и поискахме открито пред него да спре безобразието с монополното влияние на Делян Пеевски върху разпространението на вестници (днес той държи 95 на сто от него), както и абсурдното наливане на държавни пари в частните му вестници, телевизии и радиа, които иначе нямаше как да съществуват, и които изпълняваха ролята на пропагандна машина за мръсни поръчки на ГЕРБ.

Казвам го това на всички, които днес ме питат защо не съм на протестите. Аз протестирах тогава, когато Пеевски имаше най-опасната власт – властта над словото, но никой не излезе да протестира срещу него и неговата империя. Нещо повече. Десните партии в лицето на „Синята коалиция”, съставена от ДСБ и СДС, чиито привърженици днес са в ядрото на протестиращите, вземаха пари за предизборните си кампании от Цветан Василев и неговата банка, а медиите на Делян Пеевски бяха широко отворени за Костов и неговата политическа сила.

Нито един от тези политици не повдигна през годините въпроса за кошмарната медийна роля на този човек, въпреки че, забележете, и тогава той беше депутат от ДПС. Тоест политическа сила, срещу която десните и сините са били винаги принципна опозиция.

Казвам това, за да е ясно, че разбирам изключително добре спонтанната реакция срещу този човек и неговото назначение. Но в същото време се опасявам този протест да не бъде изроден като протестите от февруари. Единственият резултат от тях бе, че Волен Сидеров се върна отново в политиката и спечели огромно, неочаквано дори за него, представителство в парламента. Най-голямата опасност, до която могат да доведат днешните спонтанни реакции на възмущение, е да върнат Бойко Борисов и Цветан Цветанов на бял кон във властта.

Сега започвам коментара си по същество.

Защо Пеевски?

Най-лесното е да се тръгне по баналния път на коментар, който свършва с изречението „червени боклуци” и „долу турците”. Всъщност този избор бе разчетен от хората погрешно като безскрупулна наглост. Като нахално налагане на волята на олигархията и триумф на нейната циничност.

За мен този избор е по-скоро признак на безпомощност и безгласен вик на отчаяние, който идва да ни каже, че в България не са останали абсолютно никакви елементи на държавност, а тя е превърната в разбойнически стан, без правила, без закони, дори без човечност.

Няма друга логика, по която опитни политици като Местан, Станишев и Орешарски да издигнат одиозната фигура на Пеевски, освен ако не са водени от желанието веднъж завинаги да приключат с мутрите по мутренски. Тяхната логика трябва да бъде чута и разбрана преди да ги съдим.

В самите изказвания и на Станишев, и на Местан имаше такива податки, и те се молеха за две седмици толеранс, за да покажат резултат, защото сами си даваха сметка, че с разумни аргументи не могат да убедят никого. Че какво разумно би имало в избора на Делян Пеевски? Но, както каза Станишев, нестандартната ситуация изисква нестандартно решение.

Други ключови думи за разбирането на този абсурден избор принадлежат на главния прокурор Сотир Цацаров, който на онази прочута пресконференция, която го превърна в герой, каза: На практика няма с кого да работя. Нито с ГДБОП, нито с МВР, нито с ДАНС. И допълни иронично: Остава ми да работя само с пожарната.

Може би преди да предложат кандидатурата на Пеевски, политиците, и в частност Станишев, Местан и Орешарски, трябва да съобщят фактическото положение на службите и на държавата, заварени след управлението на ГЕРБ, но това би уязвило собствените им партии, защото и в техните редици има действащи политици, възползвали се от срастването на държавата с престъпността.

Ключът за избора на Пеевски трябва да бъде търсен и във внезапното и бързо преструктуриране на сектора за сигурност. ГДБОП бе закрита като самостоятелна структура и бе сложена на подчинение към ДАНС, а единственото конкретно обещание на Пеевски бе, че ще се пребори с контрабандата.

Тук трябва ясно да се каже, че ГДБОП бе и е оперативната служба, която осигурява безпроблемния трафик на контрабанда. По разказите на висши полицаи, за да не се обърка някой важен канал, коли със служители на ГДБОП стоят на място и следят за безпроблемното преминаване на контрабандната стока, в случай, че нещо се обърка – правилният митничар не е на смяна, или някой друг е решил самодейно да прояви съвест и да спре пратката.

Контрабандата в България обхваща огромен брой артикули – от цигари, наркотици, алкохол и горива до зеленчуци, пилешко, свинско и говеждо месо. Това уврежда икономиката ни според различни изчисления поне с близо 3 млрд. лв. на година. Да не говорим, че предишният шеф на ГДБОП Станимир Флоров, чието име повечето от протестиращите днес не са и чували, бе на заплата при хора като Брендо и Таки и благодарение на тази висша закрила наркотиците стигат до всяко едно училище в България и тровят децата ни.

Логиката на Станишев, Орешарски и Местан е много проста и прагматична. В опосканата хазна те искаха да приберат тези близо 3 млрд. лв. за държавата. Ако имаха задни мисли, нямаше да слагат Делян Пеевски начело, за да привлекат вниманието, а щяха да се ползват от услугите на един куп безлични чиновници, чиито име никой не знае и които са в тези служби от години.

Делян Пеевски има грехове, за които трябва да му бъде търсена отговорност, и това ще коментирам след малко. Но той не играе и не е участник с никой от големите в контрабандата и наркотиците. Освен това е преживял, изглежда, доста големи унижения по времето на Борисов и Цветанов, които не унищожиха империята му, а я подчиниха и го накараха да им слугува по безобразен начин. Симптом за това бе, че за първи път от десет години той преговори под светлината на прожекторите, от парламентарната трибуна, срещу Цветан Цветанов миналата седмица. Именно медиите на Пеевски бяха най-големият мракобесен пропагандатор на престъпленията на Цветанов и Борисов. Явно е, че това е правено не от любов, а с взаимни компромиси по мутренски: „Ние ти оставяме малко бизнес, но ти ще ни лижеш задниците”.

Доколкото съм осведомен, върхът на разрива между Цветан Василев и Бойко Борисов е настъпил в края на миналата година, когато Борисов е поискал да му вземе банката, както навремето придоби „Сибанк” и накараха Славчо Христов да я прехвърли на Цветелина Бориславова. Василев му е отказал и тогава започнаха спонтанните протести по улицата.

Искам да кажа, че когато Станишев и Местан казват, че Делян Пеевски е мотивиран, това не трябва да се възприема като метафора, а съвсем буквално. Също така, и което е по-важното, само човек, който не се занимава с контрабанда и е външен на прогнилата система за сигурност, която обслужваше контрабандните канали през последните 20 г., може да я пресече, но това определено няма как да бъде чист и неопетнен идеалист, какъвто си представят всички хора от протестите. Нека всеки да съди по себе си, но аз не познавам разумен и почтен човек, който би излязъл срещу цялото статукво, за да му вземат главата, или да унищожат семейството му.

Нека не забравяме, че зад Борисов и Цветанов стои цялата оцеляла структура на СИК. Тук отварям една скоба към всички протестиращи днес. Защо не излязохте по улиците, когато Бойко Борисов стана главен секретар на МВР, кмет на София, а по-късно и премиер? Този човек търгуваше с наркотици, а неговата фирма „Ипон” бе употребявана за физическа саморазправа и силови акции срещу конкурентите на СИК. Искам да кажа, че реакцията срещу Пеевски е абсолютно несъразмерна срещу всички безобразия, които ни сполетяха дотук, и че по налудничав начин в последно време улицата винаги се включва по най-неадекватното време, за да свърши работа на олигархията, срещу която протестира.

Знам колко са лениви читателите и искам да припомня на това място, че съм срещу назначаването на Пеевски, но се опитвам да си го обясня, за да взема разумно решение и да си направя точните изводи за ситуацията. Аз бих се включил в тези протести две седмици след избора на този човек, за да видя дали ще направи това, което обещава. Така или иначе той остана в миналото. Нещо, което, забележете, Местан, Станишев и Орешарски постигнаха без много усилия. Тяхната номинация неутрализира Делян Пеевски и това трябва да им бъде признато, без да ги съдим прибързано. Предстои държавата да си изтегли парите от банката на неговия покровител. Той няма да бъде върнат на депутатското си място и въобще гражданите със своя протест и политиците със своята адекватност свършиха полезна работа, но само донякъде.

Какво ще се случи, ако Орешарски подаде оставка, както искат протестиращите?

ДПС ще вземе мандата и "здравите" сили там, заедно със здравите "сили" от БСП и ГЕРБ ще ни спретнат такова национално-отговорно правителство, че свят ще ни се завие. ДАНС и контрабандата ще се ръководят от човек на име Писанчев, Драшков, Марков, Данчев и прочие. На тълпата ще хвърлят труповете на Волен и Сергей, за да си мислят "будните" българи, че са смачкали главата на мафията и всичко ще си потръгне по старому. Хем и десните граждани ще си начешат крастата да заявят публично гражданската си позиция, хем и никой няма повече да посмее да пречи на истинската мафия да си разиграва коня.

Какво да се прави оттук нататък?

Имаме проблем с 32 на сто от българското население, което гласува за мафията от СИК, наречена ГЕРБ, и с факта, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов все още са на свобода и не са в затвора. Те са основни претенденти за властта, ако това правителство падне.

Няколко думи за левите и десните. Най-голямата грешка, която БСП може да допусне, е да жертва Станишев в този момент, а на негово място да дойдат Георги Първанов, Румен Петков и всички реваншисти от БКП, свързани идейно и икономически с мутренските групировки на прехода и Русия.

Без да се притеснявам бих казал, че Станишев, в качеството си на лидер на европейската левица, е единственият легитимен европейски политик в България, който поради европейския си пост най-малкото гарантира нейната ориентация. Няма да изброявам другите му качества, които той прояви през годините, но е факт, че за втори път след краха на Виденов, БСП участва в управлението на България при лидерството на Станишев. (Като не броим доброто й пласиране и при Сакскобургготски). Искам да кажа, че тази партия не умря въпреки всички прокоби и не само това. Издигна на водещи места нормални и интелигентни хора, като постави в ъгъла одиозни фигури от миналото. Срам за всички тях, които днес му искат оставката.

Преди да протестират десните, трябва да направят единна и сплотена десница, за да не бъдат протестите им използвани от ГЕРБ, Яне Янев, Цеко Минев и който друг се сетите. Много е добре да викаш срещу комунистите и турците, защото не се налага да мислиш. А политиката в България е доста по-сложна от инфантилната игра на стражари и апаши.

Кабинетът на Орешарски е много добър, защото включва в себе си експерти и от ляво, и от дясно, на които трябва да се даде шанс да работят по истинските проблеми на България. Чест прави на тези хора, че се захванаха първо да разчистят Авгиевите обори на ДАНС, ГДБОП и контрабандата, защото знаят, че без радикална смяна на системата всичко останало са празни приказки и преливане от пусто в празно.

Би било груба грешка от страна на протестиращите да искат тяхната оставка, от която да се възползват Борисов и СИК. По-добре да продължат с уличния натиск и да искат цялата истина за задкулисното състояние на България докрай. Без да събарят правителството и без да се отказват от уличния си ангажимент. И без да позволяват на Яне Янев и Бойко Борисов да ги яхнат.

Видях Лиляна Павлова на един от протестите. Тя бе касичката, която осигуряваше на Борисов огромни комисионни от грандоманските му строежи. Ако този протест е автентичен, трябваше да я изхвърли, защото тя няма място там.

По парадокс Орешарски, Станишев и Местан мислят същото като хората от улицата. Просто трябва да се съберат и да изяснят какво правим оттук нататък. Окопаването в лагери и подозирането на другия непременно в зла умисъл върши работата на олигархията.

И още нещо специално за тези, които мислят в идеални категории. Животът никога не ги предлага в чист вид. Има добро и зло и трябва винаги да застанем от страната на доброто. В политиката и в житейската страст това никога не се явява като ясен и отчетлив избор. Прочетете Стария завет и Шекспир, за да си дадете сметка за демона, който движи страстта по властта, жените и парите.  Идеално разделение има само в приказките. А нищо от това, което се случва днес, не се случва и без нашето активно участие. Докато не разберем, че ние самите сме част от този проблем и не променим собствения си начин на живот, отношението си към другите и начина, по който общуваме с тях, нищо не може да се случи. Най-лесно е да плюем по всеки, който се опитва да се справи сам в този абсолютен бълвоч.

Ако са останали граждани тук, те ще продължат да искат не оставката на Орешарски, защото на негово място ще дойде Лешников, както казва Волен Сидеров, и всичко ще си остане по старому, а да искат радикално цялата истина за състоянието на България през последните 23 г., а аз бих акцентирал особено на последните четири, когато мафията си имаше държава и се разпореждаше в нея като мутренска групировка.

И накрая една заядлива забележка към мои приятели, дейци на културата, които изведнъж започнаха да имат отношение към шефа на ДАНС, област, от която нямат и понятие. Как понесохте четири години отявлен простак, мултак и бездарен селянин като Вежди Рашидов да ви бъде министър и не посмяхте веднъж да излезете и да викате срещу комунистите, турците и мафията, които той олицетворяваше в пълен вид, а сега с патос протестирате срещу хора, за които знаете, че няма да ви навредят по никакъв начин? Много жалко ще бъде, ако този протест бъде суетен и приключи със свалянето на Орешарски от властта.

Завършвам с думите на отец Александър Шмеман от прочутите му „Дневници”. В събота, на 22 март 1975 г., той е написал следното:

Вчера имах дълъг разговор с Максимов. Само дето участието ни в Националния съвет на църквите го довежда до бяс: как е възможно да имаш каквото и да било работа с хора, които обсъждат правата на хомосексуалистите. Това в Русия никога няма да го разберат... В останалото е искрен, пламенен и симпатичен, но разбира се, и ограничен от перспективата на „десните” и „левите”, от съветското си манихейство... Неспособен е да разбере, че в известен смисъл за всичко „ляво” отговорност носят винаги „десните”, а за всичко „дясно” – „левите”, че самата тази диалектика е безнадеждна и че делото на християните е да извисят и по този начин да я разрешат, екзорцират, сублимират.

(Прот. Александър Шмеман, „Дневници 1973-1983”)

Стараейки се, да погледна относително трезво и обективно /ако, въобще е възможно/ на ставащото, в главата ми нахлуха безброй въпроси. Поне от това, което излъчиха телевизиите за протестите стана ясно, че исканията се фокусират около няколко тези. Излезлите по улиците не са съгласни с:
1. Изборът на Пеевски за шеф на ДАНС
2. Мафията
3. БСП
4. Турците
5. Правителството на Орешарски
6. Държавна сигурност
Има, разбира се и нюанси /”кремълски подлоги”, “Цацаров- вън” и пр./, на които няма да се спирам, защото са достатъчно красноречиви и навеждат на съвсем определени мисли за организаторите.

Да разгледаме поред несъгласията.
1. Не ми е ясно, откъде масата хора знаят, с какво точно се занимава ДАНС и в частност- председателят на Агенцията? Как толкова бързо прецениха и продължават да оценяват, кой е подходящ и кой- не?
Приемам, че интуитивно разбират и им се ще на тази длъжност да е човек, който защитава националната сигурност и интереси. Разбирам, че е възможно просто да не приемат и да не припознават “медийния магнат” Пеевски за тази длъжност.
Тези дни се наслушах на приказки от мои познати от рода: “Такова падение никога държавата не е имала”, “Това е безобразие”, “Националната сигурност е застрашена” и пр. Е, как точно разбраха това? Ще ми се да им кажа, че е имало много по- големи падения и предателства точно в този сектор…
По-интересното е друго. Защо нямаше протести, когато:
- през 2001 год. на висшата професионална длъжност в МВР- главен секретар, беше назначен човек, никога не работил нито в полицията, нито в сигурността, а идващ от обикновена охранителна фирма, гравитираща около СИК? По това време главният секретар отговаряше и за полицията и за Националната служба за сигурност, т.е. беше по- висока длъжност от председател на ДАНС;
- Няколко години преди това, за директор на разузнаването беше назначен Д. Гяуров, син активист със звание от запаса “ефрейтор”?
- За зам. министър на вътрешните работи беше назначен Камен Пенков, шеф на охранителна фирма?
- Министър на вътрешните работи и вицепремиер стана човек, който просто преди това е носил папките на главния секретар Борисов? и много, много други…
И още нещо: Какво знаят хората за ръководителите на ДАНС /НСС/ през последните години, как оценяват какво са свършили, били ли са национално отговорни, честни и последователни? Откъде решават, че Пеевски /Стоянов, Петканов, Драганов/ не стават?

2. Протестите срещу “мафията” са доста закъснели, а в случая- неудачни и ненавременни. Нека поне да видим, дали и това правителство ще спази традицията и ще заработи с мафията. Иначе, как да обвиняваме? Защо през последните години нямаше протести, когато:
- Мафията се развихри свободно
- Бяхме свидетели на контрабанда в невиждани размери
- Върнаха се времената от средата на 90- те години- мутри, лимузини, отвличания, рекет, безнаказаност и пр.
- Голите глави, мъркащият глас, повърхността и “мачовския” изглед станаха еталон за хиляди млади хора
- Беззаконието и обслужването на корпоративни интереси бяха ежедневие, на много хора точно по мафиотски беше взет бизнеса.
- Мафията проникна повсеместно в медиите и диктуваше всекидневно “правилното” отразяване на събитията.

3. БСП, хм….БСП. С всичките си кусури тази партия спечели определен брой гласове на последните избори. Щем или не щем, трябва да се съобразяваме с това. Така или иначе, резултатите от изборите във всяка нормална държава водят до парламентарно присъствие, което излъчва добър или лош кабинет. Какво значи: “Червени боклуци” или “Нови избори” ? Добре- нови избори, е и….? После, какво? Отново ли?

4. Стигнахме до прословутите “турци”.
Мнозинството протестиращи надали са имали търпението, времето и желанието /а и интелекта/ да изчетат речта на Доган пред националната конференция. Ако го бяха направили и ако могат да мислят, щяха да схванат, че тези “турци” не са Турция! А са България!
ГЕРБ заигра с Р.Ердоган, с крайния турски ислям. И това ясно се каза от ДПС. Колкото и да е парадоксално, оказа се, че т.н. “турска партия” каза това, което “българските националисти” срамежливо премълчават. Надявайки се, естествено на “парче от баницата”, наречена власт.

5. На правителството на Орешарски не смятам да се спирам. Но, просто е смешно да протестираш и да искаш свалянето на правителство, което още не е заработило. При положение, че 4 години си търпял друго, на което си “ял попарата” във всяко едно отношение….

6. Стигнахме до главния виновник за всички неудачи на държавата- Държавна сигурност. Хе- хе….Как не се умориха всички да обвиняват отдавна несъществуваща структура? Удобно е, нали? Удобно и за приватизатори, и за бивши партийни и комсомолски величия, и за гепачи, и за политици. Държавна сигурност била виновна. Тези идиоти от ДС, ако не са измрели още, вероятно сутрин се събират в някое мазе и набелязват поредните ежедневни мероприятия срещу демокрацията…

А на Явор Дачков- браво! Блестящ анализ.

Няма коментари: