понеделник, 15 април 2013 г.

СДОТО - кухнята за подслушвания

Досъдебно производство е било образувано срещу четирима души от Специализираната дирекция за оперативни технически операции (СДОТО) във връзка с проверката на прокуратурата на сигнала за незаконно подслушване на политици, бизнесмени, магистрати. Сигналът бе обявен на 28 март т. г. от лидера на БСП Сергей Станишев, който го занесе на главния прокурор, а Цацаров веднага разпореди проверка. Днес Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов обявиха на специален брифинг, че досега проверката е стигнала до образуване на производство срещу двамата бивши началници на дирекцията - Цветан Иванов и Камен Костов, както и срещу сегашния директор Сергей Кацаров. Разследването срещу тях е за длъжностно престъпление, извършвано системно от началник към подчинен и имащо тежки последици по чл. 387, ал. 2 Наказателния кодекс (НК). Кацаров ще отговаря и за съставяне на документ с невярно съдържание по чл. 311 от НК.

Четвъртият е Радко Димитров, шеф на отдел в СДОТО, който се разследва за престъпление срещу правосъдието, извършено чрез унищожаване на записи (чл. 287а НК). Като чул изявлението на Сергей Станишев на 28 март т. г., Димитров прекъснал празнуването на 50-годишния си юбилей и се опитал първо с отвертка да отвори мобилната техника на автомобила – въпросният сив ван, оборудван за подслушване и да изтрие записите. След като не намерил харддиск, на следващия ден сутринта се обадил на фирмата-производител на техниката, поискал парола за достъп от тях и така успял да влезе в каратата-памет и да изтрие цялата налична информация. Затова от прокуратурата не могат да кажат дали конкретно споманаваните лица в сигнала действително са били подслушвани.  

Но пък в хода на раследването са иззети записите на цялото видеонаблюдение от всички камери из София и е било направено засичане по документи къде е трябвало да бъде сивият ван. Установено е, че по документи той е трябвало да бъде на паркинга, но всъщност камерите го засичат из софийските улици.

Проверката на прокуратурата в служба СДОТО е установила множество нарушения, които създават предпоставки за злоупотреба със СРС, стана ясно на брифинга. 

По това дело ще бъде разследван и Цветан Цветанов, защото не е изпълнил задълженията си по чл. 34а от Закона за СРС, според който министърът осъществява контрол върху прилагането и използването на СРС в структурите на МВР, каза Сарафов. Разследването продължава, ще бъдат разпитани и главни секретари на МВР.

За да излезе българската прокуратура с такива резултати, нещата по незаконното подслушване трябва да са правени съвсем глупашки, съвсем ачик. И подадената от вътрешен източник информация - абсолютно точна. За първото гаранция са професионализма, умствените възможности и морала на Цецо Ушите и титаните на мисълта в ГЕРБ. А второто показва, че сплавта от мутри и милиционери е доста крехка.

Сега няма особени проблеми за достигането на поръчителя на подслушването /кой е той е ясно на всички, но за съд трябват доказателства/. Дори ако прокуратурата само изиска от системните оператори разпечатки на разговорите във въпросните дни на разкулачване на апаратурата и триене на записите, ще стигне до човека, наредил това. А прослушването на записите между него и въпросните лица от СДОТО за примерно шест месеца-година ще изясни и кого са подслушвали. Ако пък се възстановят и записите, ще стане ясно и какво са подслушвали.
Какви ще са реалните резултати от тази издънка на Цвъкушев ще стане ясно след месеци. Засега се очертават два варианта. Първи - и вторият вицепремиер на ГЕРБ става враг на народа, Буда се дистанцира и от него, и втори - в следващото Народно събрание първият с отнет имунитет е Цвъкушев.

Предвид обаче замитанията на Цацаров, редно е да погледнем трезво и да се запитаме: как така прокуратурата стигна до тук? Отговорът е очевиден - с разрешение. Защото Буда няма да търпи дълго човек с власт по-голяма от неговата.

А и спечелването на изборите от ГЕРБ, при тази опоскана хазна, при неработеща икономика, си е абсолютен автогол, изпращащ Буда не на бунището, а направо в небитието.
В характерния стил, с компромат и скандал, Буда обезглавява Цвъкушев, губи изборите, поради врагове с партиен билет, разсърдва се на матрияла и отива в чужбина да харчи откраднатото. Или се връща на бял кон, след като следващото правителство не може да прескочи купа от акита, които милиционерите забъркаха.

Няма коментари: