понеделник, 16 юли 2012 г.

И докторите от Горна Оряховица са оневинени

Габровският окръжен съд призна за невинни тримата горнооряховски лекари -  доктор Димитър Сотиров, колегата му Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова, които бяха обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на недоносено бебе.

И тримата бяха нарочени от вътрешния министър Цветан Цветанов, който от парламентарната трибуна чете подслушани техни разговори след като беше попитан от депутати и лекари защо тримата са задържани.

Тройна и пет петорни съдбно-медицински експертизи са доказали, че медиците не носят вина за смъртта на детето. Според вещите лица докторите не са нарушили правилата на добрата медицинска практика и са действали правилно, съобщи още БНР.

След приключване на съдебното следствие, в пледоарията си по същество, представителят на Окръжна прокуратура – Велико Търново заяви, че предвид събраните в хода на делото доказателства не поддържа повдигнатото обвинение и направи искане подсъдимите да бъдат оправдани. Обвинението не беше поддържано и от повереника на частните обвинители и граждански ищци (роднините на починалото бебе), съобщават още от съда.

Случаят придоби популярност в края на 2011 година след като вътрешният министър беше обвинен от  медицинската общност и депутати в "полицейщината" и действията на властите спрямо четирима лекари в болницата, които първо бяха арестувани, но малко след това прокуратурата ги освободи.

За да защити ареста, Цветанов  обяви от парламентарната трибуна, че "едно бебе е било умишлено умъртвено" и прочете записани разговори между лекарите в болницата в Горна Оряховица, които бяха задържани по подозрение за убийство на новороденото, а по-късно освободени. Цветанов не обясни защо медиците са били подслушвани, но увери, че е спазен закона.

Да и се чудиш на нашенската прокуратура. След като не поддържа направеното обвинение, защо въобще е повдигнала такова??? Всъщност отговора е много прост и личи във всички "медийни" дела. Цв ги е хванал за топките и ги държи здраво.

А иначе е публична тайна, че Цветанов е от Велико Търново. Негов кумец от там е доктор. Заради близостта на Велико Търново до Горна Оряховица кумецът на Цв Цв - лекар по професия - имал апетити към двора на болницата в Горна Оряховица за да строял клиника там! Но директорът на болницата в Горна Оряховица заявил на кумецът на Цветанов, че докато той е директор няма да му продаде двора на болницата в Горна Оряховица. Затова Цв си позволява да троши пари на данъкоплатеца за подслушване на медицинския персонал там! Далеч по-оправдано би било следенето на ръководството на голяма сточлична болница със стотици пъти по-голям бюджет и възможности за злоупотреби/каквито се установиха някакви в Пирогов напр.Но не! Личният интерес на приближените на Цв е по-важен! И той "оправдава" неоправданото следене!
Това е и пореден пример за качеството на "събраните доказателства" от МВР! Тук можем да говорим за политическа поръчка и опит за разчистване на бизнес-терен на приближен доктор до МВР министъра.

Няма коментари: