вторник, 18 януари 2011 г.

За независимостта на съда

ВСС уволни вчера шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Формален повод за отстраняването на съдията е участието на дъщеря му в схемата за получаване на право на строеж в Приморско заедно с други "бедни" магистратски роднини. Пенгезов обаче обяви, че е махнат под натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов, който месеци наред негодува, че апелативният съд пуска от ареста задържани в знакови операции на МВР като "Наглите" и "Октопод".

Истината около легендирането на съдия Веселин Пенгезов като човек на „октопода” се крие в безпрецедентния натиск, оказан върху него от вътрешния министър Цветан Цветанов - на всяка цена да остави в ареста Алексей Петров. Пенгезов отказва да съди под диктовка и това му коства кариерата. Най-смешното е, че всъщност Пенгезов и Трактора не се понасят покрай Никола Филчев. И дори, за онези, които са посветени в отношенията им, минават за врагове.

Разбира се, факт е и скандалът "Приморско", разкрил как роднини на висши магистрати са се сдобили като крайно нуждаещи се с имоти на брега на морето, за да си построят хотели. Пенгезов е сред тях - чрез оземляването по този начин на дъщеря му, и това е мотивът да бъде понижен от ВСС. Но е факт и че мотивите, с които това е направено, са толкова калпаво формулирани, че се открива доста голяма възможност решението да бъде отменено от Върховния административен съд (ВАС ).

По-лесно ще е с ориентирането, когато ВСС излезе с решение и за останалите висши магистрати от аферата "Приморско" - и тримата известни с решенията си във ВАС. Ако към тях бъде приложен същият "аршин", ще има основание решението за Пенгезов да се приеме като принципно. Но ако не получат същата санкция, изводът ще е по-скоро, че Пенгезов просто не върши работа, защото наистина не е в състояние да влияе на подчинените си.

Засега въпросът е щеше ли Пенгезов да се оплаква от натиск от вътрешния министър, ако не беше понижен, както и щеше ли ВСС да го "помилва", ако Хамстера беше задържан в ареста. И това интригантстване на практика вече е лишило гражданите от истинско правораздаване.

Толкова по темата за независимия съд.

Няма коментари: